Tilsettingsstoffer

#337: Naturens eget fargestoff

4. desember 2011

Her i huset lager vi det meste fra bunnen av og vi prøver i så lang utstrekning som mulig å bruke rene råvarer. Dette inkluderer ting som tomatsaus, gelé, brød og mange andre ting som de aller fleste kjøper i hel- eller halvfabrikata.

Jeg er glad i farger og man kan ha det mye gøy med farger og mat. Også her prøver jeg å holde meg unna industrien og da er fargene rød og grønn veldig takknemlige å lage hjemme på egenhånd. Den klare rødfargen på bildet over kommer fra rødbeter, mens grønnfargen kommer fra spinat. Det er kjempelett å lage selv og hvis man virkelig prøver å ha et naturlig kosthold uten altfor mye tilsetningsstoffer og konserveringsmidler så er dette en veldig lett og gøy måte å gjøre det på. Disse fargene kan bl. a. brukes til å lage farget brød med eller f. eks. pasta. Du kan også lange noen veldig artige paneringer til fisk med dem.

Grønnfarge med spinat
Ta en pose med frisk spinat og ha det i en gryte (du kan selvfølgelig bruke frossen spinat også, men det har jeg ikke prøvd enda). Hell 2-3 dl vann i gryta og kok opp under lokk. Det tar ca. 15 minutter før spinaten har falt helt sammen og den har rukket å gi fra seg en masse grønnfarge. Selv brukte jeg trykkoker og da tok det ca. 2 minutter på fullt trykk.

Hell alt sammen over i et målebeger og mos alt sammen med en stavmikser i 10-15 sekunder. Bruk en finmasket sil til å sile blandingen og sett i kjøleskapet til du skal bruke den.

Rødfarge med rødbeter
Ta 3-4 rødbeter og skrell dem og kutt dem i forholdsvis små biter. Jo mindre bitene er jo fortere går det å få fargen ut av dem. Rødbeter har en ganske voldsom farge, så jeg bruker alltid forkle og plasthansker når jeg holder på.

Kok opp rødbetene i noen desilitervann til de er møre. I vanlig gryte tar de ca. 25-30 minutter, mens jeg beregner ca. 10 minutt i en trykkoker med fullt trykk. Gjør som du gjorde med spinaten: hell alt sammen i et målebeger og purér med en stavmikser.Bruk en finmasket sil til å sile blandingen og sett i kjøleskapet til du skal bruke den.

Håper du fikk lyst til å prøve dette og si gjerne ifra i kommentarfeltet hvis du har andre forslag til matvarer som kan brukes til å lage dine egne fargestoffer.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Anne S
  4. desember 2011 at 19:43

  Hei Olav
  Morsomt innlegg. Jeg har oppskrifter på plantefarget kokos og perlesukker som kakepynt i min bok Frie kaker. Har tenkt at det kan være bra å ha som alternativ for folk som vil unngå de kunstige fargestoffene i konditorfargene som brukes i cupcakes, glasurer osv. Solbær gir sterk fin farge på både kokos og sukker, men også andre friske bær, og evt revet appelsinskall kan brukes. Skal prøve å lage spinatfarge slik du gjør her og se om jeg kan få grønn kokos med det. Ble litt blekt da jeg prøvde selv men brukte ikke blender.
  Anne S

  • Reply
   olav-birkeland
   4. desember 2011 at 19:50

   Hei, Anne!

   Jeg glemte jo helt å skrive om bær – takk for tipset ;-) Jeg må revidere innlegget å legge det til en annen gang. Når det gjelder spinat blir selve spinatvannet ganske kjipt, ja. Jeg var litt overrasket over det, men med en gang jeg brukte blendern ble det en sterk og klar grønnfarge..

 • Reply
  Alt godt
  4. desember 2011 at 21:22

  Frys du det ned, eller brukar du ein annan teknikk for å få det til å halde seg? For dette held seg vel ganske kort «naturell»?

  • Reply
   olav-birkeland
   4. desember 2011 at 21:23

   Dette kan du fint fryse, ja ;-)

 • Reply
  Anne S
  4. desember 2011 at 21:48

  Lurt å fryse i isterningposer eller liknende. Trenger ofte ikke mye for å farge glasurer eller sauser.

 • Reply
  cecilie
  6. desember 2011 at 19:09

  Gurkemeie er jo berømt for å gi farge (gul). safran også, men det er mer smak på den.

 • Reply
  Fargerikt brød | Hobbykokken.no
  9. desember 2011 at 18:37

  […] Forleden skrev jeg et innlegg på bloggen om naturlige fargestoffer som du kan lage selv. Jeg lagde grønnfarge med spinat og rødfarge med rødbeter – mer om det kan du lese ved å trykke her. […]

 • Reply
  Trond Kvitvik
  21. desember 2017 at 21:28

  Litt kakao blir jo fin brunfarge, da trenger man bare en fin gulfarge. Hva er best til den, gulrot?

 • Legg inn en kommentar