Diverse

#341: Krisetider…

11. desember 2011

Foto: Tine

Gjennom utallige førstesideoppslag i landets aviser blir vi fortalt at det er krise i landet vårt. Det er riktignok bare en smørkrise det dreier seg om, men krise endog.

Det rapporteres som svartebørssalg, smugling fra Russland og senking av tollgrenser mot det europeiske markedet. Jeg har forståelse for at det kan virke ekstra dramatisk for dem som har sine julebaksttradisjoner dypt forankret i smøret, men sjeldent har et problem hatt en så enkel løsning: lag smøret selv!

Etter mitt syn er den virkelige krisen at det ikke ble utsolgt for rømme og fløte umiddelbart etter vi fikk høre om dette voldsomme smørmangelen. Det vitner om en nasjon som ikke behersker noe av det mest elementære som finnes innen matlaging: nemlig å lage sitt eget smør. De eneste ferdighetene du trenger for å lage smør selv er evne til å skru på bryteren på kjøkkenmaskinen din og å kunne klemme sammen hånden slik at du kan klemme ut vannet/saupen av melka.

De fleste av oss lærte på skolekjøkkenet at vi ikke måtte piske kremfløten slik at det ble til smør, men hvorfor var det da ingen som lærte oss hvordan man faktisk lager smør selv?

Jeg har selv skrevet om hjemmelaget smør, men det er det også mange andre som har den siste tiden. Hvis du er i beit for smør til julebakseten oppfordrer jeg deg derfor til å lage smør selv fremfor å kaste seg i bilen i desperat søken på et av det produktene i norske dagligvare som faktisk er aller letteste å lage selv…

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Beate
  11. desember 2011 at 22:05

  Det hele har jo en sammenheng. Nå i førjulstida produseres det mer fløte, dermed mindre smør. Takk og pris for at folk ikke går for å lage smør selv, smør kan eg klare meg ute/finne erstatning for, men riskrem blir ikke helt det samme uten kremfløte.

 • Reply
  May Kristin
  11. desember 2011 at 22:07

  Godt sagt! Flaut at folk betaler tusenvis for en halvkilo smør, det må være toppen av latskap og mangel på kunnskap. Selv betalte jeg ca 55 kroner for en halv kilo av den hjemmelagde versjonen, og var godt fornøyd :)

 • Reply
  annetten
  12. desember 2011 at 01:01

  Den pekeren din går til wikipediasiden for Maillard-reaksjon :)

 • Reply
  Trond Åge
  12. desember 2011 at 11:04

  Skjønner ikke helt dette styret jeg.. Går fint ann å lage mat med de andre smørvariantene som finnes i butikken også..

 • Reply
  Morten
  17. desember 2011 at 12:26

  De andre smørvariantene er ikke smør, men margarin. Fri meg for industrielt fremstilt/prosessert mat, når man har enkle alternativer som hjemmelaget smør.

 • Reply
  Slipsknute
  10. februar 2015 at 19:32

  takk for fin artikkel

 • Legg inn en kommentar