Grand Dessert

Jeg er glad i desserter og på juleaften er det jo gøy å dra på litt ekstra. På juleaften ble det ni desserter og det er slett ikke så arbeidskrevende som det kanskje høres ut som. Skal man lage mange desserter trenger du å ta hensyn til følgende.

 • Det må selvsagt smake godt.
 • Det må være enkelt å få til – ingen av elementene burde ta mer enn 10-15 minutt å lage.
 • Det bør være ting som du har lagd før – det er ikke noe gøy med ekstra stress når du endelig har fått en velfortjent juleferie.
 • Du bør planlegge alle dessertene god tid i forveien. Minst halvparten av dessertene bør kunne lages 1-2 dager før du skal bruke dem.
 • Du må planlegge porsjonsstørrelsene. Hensikten med å servere mange desserter samtidig er ikke at alle gjestene dine skal dø av hjerteinfarkt eller forstoppelse, men at man skal få mange små og gode smaksopplevelser. Less is more.
Jeg lagde disse dessertene  hjemme på juleaften, men det kan selvsagt varieres i det uendelige. Jeg valgte ting som jeg har laget mange ganger før slik at jeg kunne lage det med lave skuldre.
Følgende desserter ble lagd:
 • Karamellterte
 • Sjokoladeterte
 • Mandarin-terte
 • Kryddermarinerte bjørnebær
 • Sjokolade-trøfler
 • Sjokolademousse
 • Créme Brûlee
 • Riskrem med kirsebær
 • Pepperkaker
De tre terteene lages selvsagt med samme bunn, så bare det er en stor tidsbesparelse. Mandarinterte-fyllet lages på samme måte som lemon-curd, bare med mandariner istedenfor sitron. Sjokoladeterte lages med like deles sjokolade og fløte og litt sammenpisket egg.
Pepperkakene hadde jeg til overs fra julebaksten og risen var kjapt lagd med restene fra risengrytsgrøten vi hadde spist tidligere på dagen. Sjokolademousse-oppskrift finner du her, mens creme brulee oppskriften finner du her. Sjokoladetrøfler og kryddermarinerte bjørnebær er gamle klassikere her i huset, men ble allikvel et gledelig gjensyn.
Jeg håper dette inspirerte deg til å lage din egen Grand Dessert – det er slett ikke så vanskelig og det gir gjestene fine bakoversveis.
Lykke til!

Jeg anbefaler dette også:

13 comments

 1. Så heldige dine julaften-gjester var! Dette kunne jeg godt tenkt meg. Kommer det oppskrift på tertene mon tro?

 2. For en dessert : ) Jeg skal ha mange 15 venner på «gourmet middag» om ikke lenge og ble nå inspirert til å prøve å lage dessert som dette. Har du oppskrift på karamellterte og mandarinterte som du har lyst å dele? Jeg legger til bloggen din (som jeg oppdaget i dag) til mine daglige favoritter : )

 3. Jeg takker for flott inspirasjon til dessert. Middagen som er nevnt i kommentaren over er ovestått og det ble en flott dessert : ) Jeg hadde litt andre desserter som ; jordbær dyppet i sjokolade, sjokolademousse med pasjonsfrukt, creme brulee, mini pavlova med bær og Italiensk sitronterte. Desserten hadde aldri blitt laget hvis det ikke hadde vært for ditt innlegg. Nå har jeg 16 avlange hvite fat som jeg skal servere mange gode desserter i fremtiden : ) Takk for Inspirasjon : ) Hilsen Cecilie

Legg inn en kommentar