Dessert

#345: Grand Dessert

Jeg er glad i desserter og på juleaften er det jo gøy å dra på litt ekstra. På juleaften ble det ni desserter og det er slett ikke så arbeidskrevende som det kanskje høres ut som. Skal man lage mange desserter trenger du å ta hensyn til følgende.

 • Det må selvsagt smake godt.
 • Det må være enkelt å få til – ingen av elementene burde ta mer enn 10-15 minutt å lage.
 • Det bør være ting som du har lagd før – det er ikke noe gøy med ekstra stress når du endelig har fått en velfortjent juleferie.
 • Du bør planlegge alle dessertene god tid i forveien. Minst halvparten av dessertene bør kunne lages 1-2 dager før du skal bruke dem.
 • Du må planlegge porsjonsstørrelsene. Hensikten med å servere mange desserter samtidig er ikke at alle gjestene dine skal dø av hjerteinfarkt eller forstoppelse, men at man skal få mange små og gode smaksopplevelser. Less is more.
Jeg lagde disse dessertene  hjemme på juleaften, men det kan selvsagt varieres i det uendelige. Jeg valgte ting som jeg har laget mange ganger før slik at jeg kunne lage det med lave skuldre.
Følgende desserter ble lagd:
 • Karamellterte
 • Sjokoladeterte
 • Mandarin-terte
 • Kryddermarinerte bjørnebær
 • Sjokolade-trøfler
 • Sjokolademousse
 • Créme Brûlee
 • Riskrem med kirsebær
 • Pepperkaker
De tre terteene lages selvsagt med samme bunn, så bare det er en stor tidsbesparelse. Mandarinterte-fyllet lages på samme måte som lemon-curd, bare med mandariner istedenfor sitron. Sjokoladeterte lages med like deles sjokolade og fløte og litt sammenpisket egg.
Pepperkakene hadde jeg til overs fra julebaksten og risen var kjapt lagd med restene fra risengrytsgrøten vi hadde spist tidligere på dagen. Sjokolademousse-oppskrift finner du her, mens creme brulee oppskriften finner du her. Sjokoladetrøfler og kryddermarinerte bjørnebær er gamle klassikere her i huset, men ble allikvel et gledelig gjensyn.
Jeg håper dette inspirerte deg til å lage din egen Grand Dessert – det er slett ikke så vanskelig og det gir gjestene fine bakoversveis.
Lykke til!

13 Comments

Legg inn en kommentar