Trykkoker

#348: Deilig hverdagsmiddag på 25 minutter

Jeg har en periode vært ganske ensporet og faren for å bli kjent som «han derre trykkoker-fyren» er overhengende. Grunnen til at jeg skriver så mye om det er egentlig veldig enkel og samsvarer godt med min grunnleggende matfilosofi og grunnen til at jeg har «holdt ut» som matblogger siden 2006.

Det er mange som sliter med å få tiden til å strekke til og da blir ofte gode matvaner ofret på ferdigmatens alter. Nå man kommer over utstyr som kan føre til en dramatisk endring i folks matvaner er det helt naturlig for å meg å bidra til flere mennesker får øynene opp for trykkoking. I motsetning til f. eks. mikrobølgeovnen, går ikke trykkoking utover konsistens på maten hvis man koker til korrekt tider. Man har altså her muligheten til å lage mat mellom 70-80% fortere enn det man er vant med, uten at det går utover hverken smak eller konsistens.

Gryteretten som jeg har lagd denne gangen er veldig enkel, men er allikevel full av gode smaker. Dette er ingredienser som man nesten alltid har hjemme og hvis ikke man har dem er de veldig lett å få tak i. Forberedelsene tar under 10 minutter, kokingen tar ca. 15 minutter.

Ingredienser (4 personer):
1 pakke biffstrimler (4-500 g)
2 ss olivenolje
4 stk gulrøtter, skrelt og grovhakket i ca. like store biter
1 stk rød løk, skrelt og grovhakket
1 stk gul løk, skrelt og grovhakket
5 stk mellomstore potet, skrelt og delt i store biter
1 boks tomater, grovhakkede
3 stk hvitløksfedd, finhakket
3 dl kjøttkraft
1 ss provence-krydder
smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte:

 • Stek biffstrimlene i olje på sterk varme til de er gyldenbrune, det tar et par minutter.
 • Ha gulrøtter, løk, potet, krydder og hvitløksfedd oppi gryta og stek sammen med kjøttet 4-5 mintter.
 • Tilsett tomater og kjøttkraft, ha på lokket til trykkokeren og kok opp til du har oppnådd fullt trykk.
 • Skru ned varmen og hold fullt trykk i 15 minutter.
 • Ta av trykkokeren av komfyren og fjern trykket ved å helle kaldt vann over lokket.
 • Nå er maten klar – under en halvtime etter du begynte…

7 Comments

 • Tove Halse Digernes

  Trykkokaren har vore ein del av livet mitt, men vi har stort sett brukt den til potetkoking og når vi skal ha fåreribbe. No har eg kjøpt meg ein splitters ny og stor kokar (som eg forresten ikkje er superfornøgd med…), og eksperimenterer litt med den. Denne gryta skal i alle fall prøvast! Takk for tipse!

 • Henrik

  Igjen: Når man koker f.eks. gulrøtter på 15 minutter på fult trykk, noe som kanskje tilsvarer koking i en halvtime(?) på normalt trykk, blir ikke gulrøttene temmelig myke og ekle da? Det var i hvert fall min erfaring når jeg prøvde meg på lapskaus i trykkoker for noen uker siden. Hvordan unngår du det?

  • hobbykokken

   Hei,

   Jeg synes akkurat det varierer litt fra gang til gang. Jeg har prøvd med litt syre (sitronsyre) og det har gjort at man kan la dem koke litt lenger før det blir myke. Ellers er det viktig å kutte ganske store og jevne biter når man lager gryteretter i trykkoker. Jeg skal skrive mer om det når jeg føler at jeg har mer innsikt i forholdet mellom årsak og virkning ;-)

 • Lars H. Lågeide

  Hei. Har for noen uker siden kjøpt trykkoker og prøver nettet som inspirasjonskilde for å komme i gang. Lite å finne egentlig, men følger spent med på hva du skriver og venter på nye artikler og oppskrifter. Har du noen anbefalte linker ett til tema trykkoking med bl.a oppskrifter? Setter virkelig pris på svar.

Legg inn en kommentar