Matkjemi

#350: Drue-triks…

En av mine favorittblogger, Kyhmos.org, skrev for nesten 5 år siden om brusende druer. Jeg har hele tiden hatt utstyret, men det er ikke før inntil for noen få måneder siden jeg kom meg opp av godstolen og skaffet til veie de riktige gasspatronene. Utstyret er nemlig en kremblåser – min er fra iSi og de ser slik ut:

Bilde: Produsenten. Jeg har den som står som nr. 2 fra venstre. Den helt til høyre kalles i sifong (soda-siphon for dem som vil google. Kremblåser selges som regel med dinitrogenoksid-gass mens sifong bruker karbondioksid.

Dette smaker kjempegodt og er bare et av utallige alternative bruksområder til dette fantastiske redskapet. Fremgangsmåten er like enkel som det er godt og består kun av druer som blir tilsatt karbondioksid under trykk. Karbondioksid oppløses fort i vann og det er derfor en stor fordel å kutte druene i to før man tar dem oppi flaska. Co2 løses fortere opp ved lavere temperaturer, så da er det en fordel å oppbevare druene i kjøleskapet over natta fremfor i romtemperatur.

De boblende druene har en herlige konsistende og blir litt mer syrlige enn vanlige druer siden de har blitt tilsatt CO2. Slik gjør du:

  • Ha oppi frukten du har lyst til å bruke. Kutt gjerne frukten slik at den har en våt overflate som gjør det lettere for CO2-en å oppløse seg. Jeg har forløpig prøvd druer og jordbær og det ble kjempegodt.
  • Skru på lokket slik at det sitter ordentlig godt fast.
  • Ha i en CO2-patron hvis du har en halvliters flaske, 2 patroner hvis du har en liters flaske.
  • La stå i kjøleskapet over natten.
  • Slipp ut trykk med ventilen – dette er veldig viktig. Ikke løsne lokket på en flaske under trykk før alt trykket er ute.
  • Skru av lokket og server druene umiddelbart.
  • Nam!
Takk til Martin og khymos.org for inspirasjon..

11 Comments

Legg inn en kommentar