Utstyr

#351: Kjøkkenutstyr

Inspirert av min blogg-kollega Trines innlegg om sitt favorittutstyr for en liten stund siden fikk jeg også lyst til å skrive litt om mitt forhold til utstyr på kjøkkenet og hva som er mitt favorittutstyr.

Kjøkkenutstyr kan nesten være et litt betent tema for enkelte. Man har den ene siden hvor noen sier at de bare trenger en kniv, en stekepanne, salt og pepper og en masse smør for å lage god mat. På motsatt ende av skalaen finner du dem som hele tiden ønsker å utforske hvilke nye muligheter utstyr gir for å tilberede mat. Hvis du har lest bloggen min tidligere så vet du at jeg føler mer tilhørighet til den siste gruppen enn til den første.

Men den første gruppen har selvsagt rett: man kan lage helt utrolig mye god mat med veldig lite utstyr, selvfølgelig kan man det. Men alle som har prøvd å piske krem eller å lage marengs for hånd synes nok at det er fryktelig mer praktisk å bruke en kjøkkenmaskin frem å slå opp den gamle skulder-skaden hver gang man har lyst på noe godt.

Etter min mening begynte mennesket å utforske kjøkkenutstyr sammen dagen vi oppdaget ild og begynte å varmebehandle maten vår.

For meg er kjøkkenutstyr en naturlig del av hverdagen min og det gjør det veldig mye lettere å praktisere min families mål om å lage det meste av maten vi spiser fra bunnen av. Det meste av maten jeg lager i løpet av et år kunne jeg nok har gjort med betydelig mindre utstyr, men det hadde blitt mer omfattende å gjøre det i tillegg til at resultatene nok hadde variert en del mer enn det det gjør i dag.

Jeg skal nå komme med noen utstyrsanbefalinger. Felles for det meste av utstyret er at jeg har brukt det over lengre tid og for ordens skyld kan jeg nevne at jeg ikke er sponset på noe vis at de produsentene det er snakk om. Noe av det jeg skriver om er ganske billig, men andre ting igjen er ganske dyre. Med andre ord vil det finnes det ting på denne listen du burde gå rett ut å kjøpe, mens en del andre ting burde om ikke annet gå rett inn på ønskelista.

Foto: Produsenten

Digitalt steketermometer

Et digitalt steketermomter er helt uunværlig når man lager f. eks. italiensk marengs eller karameller. Det er også et fantastisk redskap for langtidssteking av kjøtt og gjør det enkelt å få perfekt resultat hver gang. Det viktigste når du kjøper et digitalt steketermomter er hvilke temperaturer det kan måle opp til. Man steketermometere går bare opp til 120 grader og de vil jeg anbefale å styre unna. Hvis du kjøper et termometer som går opp til 200 grader åpner det seg plutselig et hav av mulighter. Det blir mye lettere å jobbe med sukker i tillegg til at du kan måle temperaturen på olje hvis du skal bruke gryte til å fritere med. Et godt digitalt steketermometer pleier å koste 2-300 kroner og min erfaring er at det er liten forskjell på kvaliteten mellom de forskjellige merkene i denne prisklassen.

Foto: Produsenten

Stavmikser
Det finnes mange forskjellige merker av stavmikserne, men det finnes bare én Bamix. Bamix kommer fra Sveits og har blitt en bransjestandard i restaurantbransjen og er det merket de fleste sammenlikner de andre merkene opp mot. Det er spesielt utformingen av knivbladene, det at man faktisk kan bytte ut bladene og formen på «hodet» av stavmikseren som gjør Bamix unik. De billigste Bamixene koster rundt 700 kroner og heter Bamix Mono. Bamix Mono har lite ekstrautstyr og er utstyrt med 140 W motor. Hvis man dobler prisen får man mer utstyr og en 200 W motor og da heter modellen Swissline. Selv fikk jeg Swissline til bursdagen min for 9 år siden og her hjemme hos oss bruker vi den nærmest daglig.

Foto: produsenten

Kniv
Jeg har hatt en lidenskaplig interesse for kniver siden jeg var 7 år gammel. Frem til jeg ble samboer med hun som i dag er min fantastiske kone, hadde knivinteressen gitt seg utslag i foldekniver, men i min nye tilværelse som samboer var det naturlig at interessen skiftet til kjøkkenkniver. Jeg kjøpte min første «ordentlige» kjøkkenkniv i 1999 og å betale 1400 kroner for en Global-kniv i et marked som frem til da hadde vært dominert av Victorinox til en fjerdedel av prisen var egentlig litt uhørt, spesielt tatt i betraktning at jeg var student på den tiden.

Jeg tør nesten ikke å si hvor mange kniver jeg har nå, men det er mange. Jeg har ihvertfall lært at det finnes mange forskjellige gode knivmerker og at det er mange andre faktorer enn bare hvilken fabrikk som har lagd kniven som spiller inn for at du skal være fornøyd med kniven.

En ting som faktisk blir altfor lite vektlagt når man kjøper ny kokkekniv er lengden på bladet. Man tenker kanskje ikke over det, men kroppshøyden og armlengden din i forhold til kjøkkenbenken spiller inn i forhold momentet du får på kniven. Generelt vil jeg derfor si at damer burde kjøpe kniver med et blad som er 16-18 cm langt, mens menn burde kjøpe kokkeniver med blad på 18-20 cm lengde.

En annen viktig faktor er balansen i kniven. I overgangen mellom skaft og blad skal kniven ha sitt balansemessige midtpunkt, hvis ikke blir det fort slitsomt å jobbe med kniven. Selv vekten på kniven er også viktig, du må selv finne ut hva du liker men selv liker jeg ikke at knivene er spesielt tunge.

Knivmerkene jeg har er Masahiro, KAI Shun, Global, MAC og jeg synes alle merkene har gode modeller. Hva som er min favoritt varierer litt på dagsformen og hva jeg skal bruke dem til, men jeg må vel trekke frem Masahiro Neo-Kengata som den beste kniven i samlingen. Kniven har et godt og hardt stål, et trehåndtak som ligger utrolig godt i hånda og er perfekt balansert.

Foto: Produsenten

 

Jospeh Joseph hullsleiv
Når man blar i en katalog fra Joseph Joseph er det til tider som å lese i en katalog fra hjelpemiddelsentralen.  Joseph Joseph har mange fantastisk smarte løsninger og denne hullsleiven er utrolig praktisk i hverdagen. Fremfor å helle ut store mengder med kokende varmt vann når man er under tidspress, er det bare å sette gryta til side og bare fiske opp det det måtte være av poteter, paste og hva du enn måtte ha i gryta. Den tåler opp til 250 grader, så du kan faktisk bruke den i frityrgryta også.

Trykkoker
Min kjærlighet til trykkoking burde være velkjent og det er veldig naturlig å nevne trykkoker i denne sammenhengen. Kort oppsummert gir trykkokeren mulighet til å lage mat 70-80% fortere enn vanlig, i tillegg til at man kan oppnå ekstra gode smaker gjennom Maillard-reaksjonene som oppstår i kombinasjon høyt trykk og høy temperatur. Trykkokere koster fra 5-600 kr på IKEA og opp til 2500 hos andre forhandlere. Her er artikelene jeg har skrevet så langt om trykkoking.

Foto: Produsenten


Rivjern

Jeg har 5-6 sivjern i forskjellige størrelser og de en uunnværlige i hverdagen. Det finnes hovedsakelig to typer rivjern på markedet og det er dem som er stanset ut av stål og dem som er syreetset. Det er dem som er i nedre del av prisskalen som er stanset, men de litt dyrere er syreetset. De to mest kjente merkene på markedet er Cuisipro og Microplane og selv om det koster et par hundrelapper mer enn de andre så er de vel verdt det.

Jeg avslutter her, vel vitende om at jeg har utelatt en hel haug med viktig utstyr, men jeg har som nyttårsforsett å skrive litt kortere innlegg, så da følger jeg heller opp dette innlegget en annen gang…

 

11 Comments

 • Niclas

  Hva med thermomixen du skrøt av i et tidligere innlegg? Bruker du ikke den? Hva med krem siphonen din? Den kan man bruke til mye rart!

  • hobbykokken

   Joda, jeg bruker Thermomixen flere ganger i uken og er kjempefornøyd. Jeg kommer til å skrive mer om utstyr fremover så da skal jeg ta den med neste gang ;-) Nå det gjelder kremblåseren skal jeg komme tilbake til den også, men den brukte jeg faktisk senest i går. Da var det i form av en meget skummende vichyssoise-suppe i cappuccino-stil…

    • hobbykokken

     Den er virkelig fantastisk god, men den gjør jo strengt tatt lite eller ingenting som du ikke kan få til selv eller med annet utstyr. Hvis jeg skulle gjort en storinvestering på kjøkkenet i 10-12 tusenkroners klassen så tror jeg heller at jeg ville ha satser på sous vide-utstyr… ;-)

     • Kolbjørn

      Ser nytteverdien Thermomix, men må nok si at sous-vide og en Bamix står høyere på listen. Kjøkkenet mitt er liksom ikke stort nok … ennå ;) Står på lista over ting man «trenger», den og en Paco-jet!

      Var forresten på Dinner by Heston Blumenthal på fredag. Bra opplevelse =)

 • Vilgun

  Hei,
  Leter etter rivjern som gir saftige gulrøtter. Hullene er enten for store eller for små.
  Hvordan er disse?

Legg inn en kommentar