Dessert

#352: Tilslørte bondepiker

Jeg tror sist gang jeg lagde tilslørte bondepiker var på skolekjøkkenet en høstdag i 1987. Tilslørte bondepiker har på mange måter mistet sin glans nå i 2012, men det er i så fall høyst ufortjent. Hvis man lager den ordentlig er det en dessert fylt av kontraster både i konsistens og i smak og det er absolutt en av de beste dessertene vi har blant de norske dessert-klassikerne.

I kjent stil har jeg laget alt selv bra bunnen av og det inkluderer selvsagt hjemmelaget kavring og hjemmelaget eplemos. Hjemmelaget kavring kan du lage en uke eller to før du skal bruke det og eplemos kan du fint lage en dag eller to i forveien.

Hjemmelaget kavring
Del boller du har til overs i to og ha dem i ovnen på 100 grader i ca. 3 timer til de har tørket godt. Du kan ikke forvente å få helt samme konsistens som kavringene du er vant med fra butikken, og det fordi ovnene som proffene bruker er bedre egnet til å kvitte seg med fuktigheten når man tørker i ovnen.

Ta de tørre kavringene oppi i en kjøkkenmaskin og kjør på høy hastighet til du bare sitter igjen med smuler. Har du ikke kjøkkenmaskin, kan du ta kavringene oppi en pose og late som kavringene er svigermor i et minutts tid.

Ta 30 g sukker og 30 gram smør i en panne. Smelt først sukkeret til lys karamell på middels sterk varme og tilsett så smør til det er oppløst. Tilsett nok kavring til å dekke pannen med et tynt lag (3-4 dl) og rist blandingen til du har en jevn og sprø kavring. Dette gjør du på middels sterk varme i ca. 10 minutter. Ta til siden og kjøl ned.

Luksus eplemos
Du trenger 6 epler, en vaniljestang, 1 dl eplejuice og 50 g sukker. Skrell eplene, ta ut kjernehusene og kutt i biter. Bitene kokes møre på middels sterk varme med eplejuice som er smakt til  med sukker, eplejuice og vaniljestang (del vaniljestangen i to) til de er møre. Kok til eplebitene er møre, det tar ca. 15 minutter. Avkjøl til servering, så dette kan gjøres dagen før. Men klem da i noen dråper sitronsaft slik at eplene holder fargen bedre.

Kremfløte
Pisk 3 dl kremfløte til du har en forholdsvis fast krem. Nå er det på tide å montere desserten og der gjør du på følgende måte:

 1. Bruk høye, gjennomsiktige glass.
 2. Lag følgende lag: Kavring, eplemos, krem, kavring, eplemos, krem og litt pynt på toppen. Vi brukte ristede mandelflak.
Håper det smaker!!!

 

4 Comments

 • Tor-Andre

  Flott oppskrift som smakte fortreffelig, men vi måtte slite litt for å forstå fremgangsmåten i oppskriften – skriveleifer og gjentagelser som ikke helt ligner deg ;-)

  • Hobbykokken

   Hei, Tor-Andre!

   Nå har jeg lest gjennom innlegget og der var det jammen mange feil, gitt! Det er fra en periode da jeg jobbet veldig mye og bare fikk tid til å skrive innlegg sent på kvelden/natta og da ble det mange feil dessverre. Nå er det rettet – takk for at du sa ifra ,-)

 • Torfinn Sørnes

  Har laget en variant med rabarbra og smørstekte fingerkjeks (knuste). Mascarpone og gresk youghurt med vanilje. Selvfølgelig sukker i krem rabarbra.

Legg inn en kommentar