Kraft

#354: Min beste kjøttkraft

kraftkjøtt

Kraft har en sentral plass i det europeriske kjøkken, og kanskje i særlig grad i det franske kjøkkenet. Du finner ikke mange, om noen, kokebøker som ikke gir deg en oppskrift på det kokebokforfatteren selv mener er det beste måten å koke kraft på. Nå er det altså min tur til å fortelle hvordan jeg lager kraft og jeg kan dessverre ikke love at det er hverken spesielt billig eller spesielt raskt å lage. Jeg kan dessverre heller ikke love at den er bedre enn alle andres, men jeg kan med hånden på hjertet si at det er den beste kraften jeg har lagd noengang. Før du leser videre vil jeg understreke at dette er den metoden jeg synes er best for kjøttkraft – andre typer kraft får vi komme tilbake til en annen gang.

Etter at jeg fikk trykkoker i hus i fjor sommer har det nemlig blitt lagd store mengder kraft her i huset og jeg har blitt helt hekta på alt som har med kraftkoking å gjøre. Jeg har lest stort sett alt jeg har kommet over om kraftkoking i bøker som Heston at Home, On Food and Cooking og ikke minst Modernist Cuisine. Jeg har til og med lest gjennom en hel doktorgradsavhandling om kraftkoking. Jeg fant fort ut av at det ikke er noe som heter «den beste kraften», men det finnes i det minste en del metoder som er bedre egnet enn andre.

For dessverre har det vært lite nytenkning i disse oppskriftene og metodene er stort sett like og har som regel ingen forklaring på hvorfor man gjør som man gjør. Georges Auguste Escoffier levde for hundre år siden og var den nærmeste man kom en kjendiskokk på den tiden. Han er er av de viktigste og mest innflytelsesrike franske kokkene i moderne tid og var en av hovedpersonene bak den økte populariteten til det moderne franske kjøkken for rundt hundre år siden.

Escoffier var viden kjent for sine krafter og sauser og han satte bare sine beste kokker til å ha ansvar for kraften som var base for mange av hans legendariske sauser. Når han lagde kraft kunne de stå å småkoke i flere dager og jeg tviler ikke på at kraften han lagde smakte helt fantastisk. Ny forskning og nye teknikker og metoder gjør imidlertid at man har andre muligheter til å lage kraft-magi i dag enn det man hadde for hundre år siden.

Heston Blumenthal er er ivrig kraftkoker og han bruker alltid trykkoker til kraftkokingen din. Han beskriver trykkoking som kraftkokerens hemmelig våpen og etter å ha trykkokt kraft i et halv år nå, så er det lett å forstå hvorfor. Når man koker væske med trykkoker øker kokepunktet til ca. 120 grader, noe som gjør at kraften koker fortere og Maillard-reaksjonene skjer fortere. Maillard-reaksjoner er kort fortalt en rekasjon mellom proteiner (amino-syrer) og karbohydrater og er blandt annet reaksjonen som oppstår nå man rister brød i en brødrister. Maillard-reaksjoner fremmer også såkalte umami-smaker (kjøttsmak), som av mange blir kalt for den femte smakssansen.

Noen vedtatte sannheter for kraftkoking er at man skal bruke store biter med grønnsaker og la det det koke og redusere nærmest så lenge man har tid til. Hele formålet med å koke kraft er jo nettopp at man skal trekke mest mulig smak at kjøttet og grønnsakene man har oppi. Det som oppskriftene forteller lite om er imidlertid hvor lenge grønnsaker og kjøtt kan koke før de slutter å avgi smak. Svaret på det spørsmålet er ca. 1 time, så etter den tid bidrar hverken kjøttet eller grønnsakene med noe særlig smak. Eventuell smaksutvikling fra kraften etter det har gått ca. 1 time kommer dra fra reduksjonen av væskemengden og jeg tar derfor ut grønnsakene etter denne timen har gått.

Når det gjelder størrelsen på grønnsakene man putter oppi er det naturlig å overføre det vi vet om kaffekoking til kraftkoking, for du pleier vel ikke å koke kaffe med hele bønner? Ved å kverne kaffebønnene i mindre biter øker man overflaten som er i kontakt med vann og ekstraksjonen av kaffesmaken går mye fortere. Det samme gjelder selvsagt for kjøtt og grønnsaker. Jeg anbefaler derfor å kutte grønnsakene i ganske små biter (5 X 5 mm) nå du koker kraft – både for at det skal gå fortere og for at man lettere skal du ut all smaken av grønnsakene. Du kan sågar kverne kjøtt

Man kan selvsagt redusere kraften ved å koke den i mange timer uten lokk for å få en mer fyldig og kraftig smak og kanskje ikke minst for å få en tykkere konsistens. Men hvis man ønsker en kraftig kjøttsmak finnes det et annet og etter min mening bedre alternativ. Metoden er beskrevet i «Moderinst Cuisine» fra 2011 og det går rett og slett ut på å koke kraft med kraft.

Man lager først en kraft som man lager på vanlig måte, for så å lage enda en kraft hvor mange bruker kraften man nettopp lagde som væske istedenfor vann. For å toppe det hele lager man så en tredje kraft hvor man bruker kraften man har lagd til nå nok en gang istedenfor vann. Resultatet blir en kraft med en helt hinsides dypde som jeg så langt aldri har smakt noe i nærheten av. Man slipper da å redusere/koke inn kraften, så man sparer jo faktisk litt tid på den måten.

Grønnsaker
Mange av kraftoppskriftene som er tilgjengelige ser ut som de reneste lapskausoppskriftene og man må spørre seg hva man skal bruke kraften til før man begynner å stappe oppi alskens grønnsaker og krydder. For min egen del ønsker jeg en kraft med en kraftig og tydelig kjøttsmak, men som samtidig er anvendelig og som jeg kan bruke som base ikke bare i sauser, men i deilige retter som f. eks. fransk løksuppe og chili con carne.

I oppskriften som jeg har brukt i denne varianten av kjøttkraft bruker jeg bare løk og gulrøtter, men jeg oppfordrer deg til å eksperimentere med hvilke grønnsaker du liker best i kombinasjon med hverandre. Begynn gjerne med noen få og jobb deg oppover hvis du synes at det er nødvendig.

Kjøtt
Det er viktig å huske at det heter kjøttkraft og ikke bein-kraft. Når man koker kraft ønsker man Maillard-reaksjoner fra kjøttet og kollagen fra bindevevet i kjøttet – kollagen er som kjent det man bruker til å lage gelatin med og det bidrar til å tykne kraften. Jo mindre kjøtt man spanderer på kjøttkraften sin, jo mindre kjøttsmak har den følgelig. Det finnes mange forskjellige stykninger å bruke til å lage kraft med, men så langt synes jeg at jeg har fått best resultat med å bruke bibringe av okse. Det er litt ekstravagant i forhold til at aller kjipeste kjøttstykkene man kan bruke til kraft, men skal det være så skal det være.

Når det gjelder selve bruningen av kjøttet i forkant av kokingen anbefaler jo de fleste oppskrifter å brune kjøttet i gryta først på sterk varme. Selv synes jeg ikke noe særlig om denne måten å gjøre det på. Det blir ofte ganske ujevn bruning og det er fort gjort å bruke for høy varme slik at kjøttet svir som og gir fra seg en litt brent smak.

Jeg foretrekker å brune kjøttet i ovnen på 180 grader med varmluft en times tid. Da får man en jevn bruning av kjøttet, samtidig som man unngår å brenne kjøttet. Du kan selvsagt koke ut formen du stekte kjøttet i med litt vann eller rødvin for å få med deg all den gode smaken.

Krydder
Jeg er veldig glad i krydder i maten min, men her er det viktig å vise måtehold. Jeg venter med å salte og eventuelt pepre kraften før helt til slutt og hvis du skal bruke laurbærblad eller bouquet garni må du bruke dette varsomt hvis du skal bruke trykkoker. Alt blir nemlig litt mer intenst i trykkokeren, så da anbefaler jeg å bruke halv mengde.

Trykkoker
Det er selvsagt ikke nødvendig å bruke trykkoker for å få god kraft, men selv merker jeg faktisk forskjell. Det er vanskelig å si noe konkret om koketid, men du kan gjerne bruke 1 1/2 – 2 timer på hver omgang med kraftkoking. Når jeg bruker trykkoker beregner jeg 45-60 minutter pr kraftkoking.

Ingredienser
Her har jeg listet opp alle ingrediensene som skal til for å lage kraften. Les nøye på fremgangsmåten etterpå, for du skal fordele disse ingrediensene på tre omganger med kraftkoking.

2 kg bibringe (men du velger selvsagt noe annet kjøtt hvis du vil)
800 g gulrøtter, finhakket
400 g løk, finhakket
vann til koking
smakes til med salt og pepper til slutt
1/2 laurbærblad hvis ønskelig
1 hel stjerneanis (Hestons favoritt – fremmer umami-smak)

Fremgangsmåte:
Kjøtt
Stek (2 kg) kjøttet i ildfastform  i ovnen på 180 grader på varmluft i ca. 1 time. Hvis du ikke har varmluftsovn skrur du opp temperaturen til 200 grader.

 1. kraft
1/3 av kjøttet
1 hel sterneanis
3 liter vann

Ha kjøttet oppi gryta sammen med stjerneanis og fyll på med vannet. Hvis du bruke vanlig gryte skrur du på sterk varme og varmer opp til det begynner å småkoke. La det småkoke i ca. 1,5 timer. Hvis du bruker trykkoker må du ikke fylle på mer enn at det er 2/3 fullt (for å få nok trykk) og så koker du det i ca. 45 minutter på fullt trykk. La trykket synke naturlig ved å ta det vekk fra platen og venten til trykket går ned av seg selv. Sil fra blandingen i en finmasket sil, gjerne med et ren kjøkkenhåndkle oppi for å få en mest mulig klar kraft.

2. kraft
1/3 av kjøttet
400 g gulrøtter, finhakket
200 g løk, finhakket
3 ss olje
1/2 laurbærblad
3 liter kjøttkraft fra 1. kraften

Stek gulrøttene og løken i litt  olje på middels varme til de er myke og blanke. Tilsett kjøttet og kjøttkraften sammen med grønsakene og kok opp som ved 1. kraften. Fyll eventuelt på med litt vann får å få den væskemengden du ønsker. Sil fra blandingen i en finmasket sil, gjerne med et ren kjøkkenhåndkle oppi for å få en mest mulig klar kraft.

3. kraft
1/3 av kjøttet
400 g gulrøtter, finhakket
200 g løk, finhakket
3 ss olje
3 liter kjøttkraft fra andre kraften.

Stek gulrøttene og løken i litt  olje på middels varme til de er myke og blanke. Tilsett kjøttet og kjøttkraften sammen med grønsakene og kok opp som ved 1. kraften. Fyll eventuelt på med litt vann får å få den væskemengden du ønsker. Sil fra blandingen i en finmasket sil, gjerne med et ren kjøkkenhåndkle oppi for å få en mest mulig klar kraft.

Sånn, nå har du laget en fantastisk god kraft – gratulerer! La den stå på benken i en times tid for å kjøle seg litt ned og hell over i isterningposer eller en annen egnet form og ha i fryseren til du  skal bruke det. Når det gjelder holdbarhet holder kraften seg i minst tre måneder i fryseren.

Klaring
Jeg pleier å fjerne så mye fett jeg klarer med en stor skje etter jeg har kokt kraften. For å klare kraften bruker bl. a. Heston Blumenthal en  metode hvor man lar fryst kraft tine i en sil med et rent kjøkkenhåndkle ned i en bolle i kjøleskapet over natten. Jeg anbefaler denne metoden på det varmeste og kan skrive under på at det er mye lettere enn det man gjorde i «gamle dager», nemlig å koke den opp med eggehvite.

Det er viktig å presisere at det her er mulighet for stor variasjon, men den beste kraften får du altså hvis du følger disse prinsippene:

 • Brun kjøttet i ovnen.
 • Bruk små biter. Både når det gjelder kjøtt og grønnsaker.
 • Bruk lite grønnsaker, smakt deg frem til hvilke grønnsaker og mengder du liker best.
 • Vent med salt og pepper til slutten.
 • Bruk trykkoker hvis du har.

Lykke til!

47 Comments

 • Ina

  Herlig innlegg! (Men jeg savner De Fire Store, og da mener jeg ikke Bjørnson, Ibsen, Kielland og Lie ;-) – men mulig det ikke er like viktig lenger…)

  Ellers er det artig at du skriver at det skal være stjerneanis i. Det brukes masse i Vietnam (og sikkert andre steder i Asia også) og gir en spennende smak til kraften.

  • hobbykokken

   Takk for det, Ina! Som jeg skriver i innlegget anbefaler jeg at man prøver seg frem til hvilke grønnsaker man liker å ha oppi. De fleste nye oppskrifter jeg har lest bruker det ikke, bl. a. så gjør ikke Heston Blumenthal det i sin siste bok.

   Men alt dette er smak og behag, det viktigste er at man prøver seg litt frem ;-)

 • Cathrine

  Tipset for klariing var spennende, det må jeg teste ut! Flott innlegg som jeg er sikker på at mange vil dra nytte av!:)

 • oyvind moseid

  Hei jeg kjopte 1 stk reinsdyr i vinter a fikk masse bein med pa kjopet , sa noen av disse kuttet jeg opp a la alle ned i en 12 liter gryte , men det var masse godt kjott pa beina . Jeg fylte sa pa med vann til 3/4 full + gronnsaker . Sa koket jeg alt i ca 8 timer til det var bare 1 liter igjen men kraft . Denne kraften brukte jeg i viltsaus a det ble sa bra . Men hva bor jeg gjore med reinsdyr kjott + beina neste gang ??? etter a ha lest dette innlegget blir jeg jo litt i tvil . Vet det er mye jobb men kan jeg ikke bruke den fremgangsmaten jeg bruker ???
  mvh
  o.moseid hobby hjemme kokk.

  • hobbykokken

   Hei!

   Det er egentlig ingenting som er rett eller galt her. Jeg tror din metode smaker aldeles utmerket, men med den metoden jeg har brukt går det ganske mye raskere. Det vil uansett være små marginer og min beste anbefaling er å prøve noe nytt innimellom i den evige jakten på den beste smaken ;-)

   Olav

 • Jonas

  Super inspirerende innlegg! Håper du tar deg tid til å skrive flere lange og gode innlegg.

  Hvor stor trykkkoker bruker du til denne oppskriften? Vil jeg få plass i min 4,5l? Kokte Heston sin kyllingkraft forrige helg og tenkte litt for sent på størrelsen så måtte improvisere litt underveis, men resultatet ble bra uansett.

  Jeg pleier å bruke mandolin for å kutte opp grønnsakene. Går veldig raskt og de får mye overflate til å frigi smak.

  • hobbykokken

   Takk for det ;-)

   Jeg skulle kanskje ha skrevet det hvor stor trykkoker jeg brukte, ja. Jeg har nemlig to forskjellige, en på 4,5 liter og en på 6,5 liter. Jeg brukte 4,5 literen på den første kraften og 6,5 literen på de to andre. Du får fint plass i 4,5 literen, det er bare å justere vannmengden, så går det kjempegreit ;-)

   Lykke til!

 • Kim

  …Anbefaler å se How to cook like Heston. Der får du endel informasjon, da han tar for seg enkelte produkter i hver episode. Blant annet oksekjøtt! Der vises noen av teknikkene som blir nevnt i denne artikkelen også! Noen liker å lese om det, men noen trenger kanskje å se det i praksis også!

 • Martin

  Grundig og bra dette her! Og veldig artig at en norsk blogger har plukket opp de nyeste anbefalingene både fra Heston Blumenthal, Modernist Cuisine og Pia’s doktorgradsavhandling :)

  Men apropos det du skriver om kjøtt vs. bein. Det er riktig at det heter kjøttkraft, men det er ikke helt uten grunn at det er noe som heter kraftbein! Beina inneholder mye kollagen (husk at gelatin jo kan utvinnes fra bein!), og det er i hovedsak beina som bidrar med gelatin som er med på å gi en redusert kraft den fantastiske tykke og «dekkende» (som f.eks. at den dekker baksiden av en skje) konsistensen. Så bruk gjerne kjøtt, men si ikke nei takk når du blir tilbudt kraftbein i butikken. Jeg pleier å få dem gratis der hvor jeg handler :)

  • hobbykokken

   Jeg har merket forskjell på klarheten i kraften når jeg slipper ut trykket på forskjellige måter. Hvis man slipper ut trykket veldig fort har jeg lagt merke til at kraften blir litt mer uklar…

 • Kjøkkenetermitt

  Å sile gjennom ett kjøkkenhåndkle tar jo ikke akkurat kort tid da (avhengig av råkrafta sef). Dessuten er det gammal innbildning at kraft behøver å være så klar. Lager du kraft fra høne feks, så sliter du uten å skumme av underveis.

  Sjøl konsome på relativt dyre franske resturanter har gått bort fra det aller klareste. Det ser mer ekte ut med litt rufs eller substans, samt at det er altfor tidkrevende å få krafta helt klar.

  Men, har man tid og gidder…

 • arne vizva

  Veldig inspirerende blogg! Har du tips til gode trykkokere? Har tenkt en stund på å anskaffe meg en slik, og med et slikt krafkokingsprosjekt som du beskriver her så er det ingen grunn til å drøye det lenger.. :-)

  • hobbykokken

   Jeg har dessverre ikke erfaring med så mange forskjellige trykkokere, bare de to jeg har fra WMF. De er jeg veldig fornøyd med, men du må gjerne bli med på trykkoker-gruppa vår på Facebook og spørre folk der: facebook.com/trykkoking

 • Olav

  Hei Olav :)
  Tenkte jeg skulle prøve denne oppskriften på noen oksehaler jeg har liggende. Kan jeg da følge oppskriften slik den står? Har du et godt tipps til hva jeg kan bruke kjøttet til etterpå?

 • Laila jogerud

  Heia

  Har anskaffet meg trykkoker etter at jeg kom over bloggen din. Lagde kjøttkraft etter oppskrifta di,men jeg brukte oksehaler. Må bare si at den måten å koke kraft på er bare helt fantastisk. TUSEN TAKK for inspirerende blogg. PS sparer til sous vide:)

 • Marius

  Finnes det noen måte å benytte seg av kjøttet og grønnsakene som går med i prosessen til mat, på?
  Føles litt rart å skulle kjøpe 2 kg kjøtt og masse grønnsaker, men ikke spise noe av det direkte

 • Bjørn Konestabo

  Jeg er skeptisk til å koke kraft på forrige kraft. Her blir det jo fort redusert avkastning. Grunnen til at man tar grønnsakene ut på et tidspunkt før man reduserer en kraft er jo fordi man ikke skal ende opp med å miste mye smak til de opprinnelige råvarene.

  Vil du ikke fått et bedre resultat ved å koke kraft på alle ingrediensene i tre separate omganger og så redusert de tre kraftene, avsilt, sammen?

  Ytterligere forfinet blir kraften dersom den isfiltreres.

 • henrik o grann

  Hei, ville bare si FOR EN FANTASTISK BLOGG!!! Har så langt kostet meg minst en årslønn, men du verden, det er det vel verdt! Imponerende innhold her altså, keep up the fantastic work!

  • Hobbykokken

   Hei!

   Takk for tidenes kompliment ;-) Det er dessverre litt utstyrskrevende det jeg holder på med for tiden, men utstyret kan heldigvis brukes til mange forskjellige ting, så da er det absolutt verdt det ;-)

   Jeg har tenkt å holde på i minst 30 år til ;-)

   • henrik o grann

    godt å høre!! da er jeg såvidt pensjonist, så regner med at jeg klarer meg på egenhånd da:) Ikke nok med, fullt sous vide utstyr, trykkkoker, spumaflaske, flammekaster og noen nye kniver OG oppskjærermaskin OG ett par kasseroller, men etter å ha laget kraft i hele dag, leser jeg nå siste avsnitt av ovenstående og skjønner at jeg må ha ny fryser også ;-) Ingenting er vel bedre enn en hobby som også innebærer litt morsomt utstyr? Dette blir ihvertfall brukt:-)

 • Anne-Line

  Hei!
  Er i gang med å prøve oppskrifta, den ser kjempespennende ut! Men lurer på et par ting:

  Antar du også koker 2.- og 3.kraften i 1 1/2 time?

  Og en annen ting: Lærte en gang for mange år siden at det bare er fint om man tar med skallet på såvel løken som gulrøttene. Hva gjør du?

  For øvrig takk for en inspirerende side som jeg svinser innom rett som det er :o)

  • Hobbykokken

   Ja, 2. og 3. kraften koker også i 1,5 timer ;-)

   Generelt inneholder skall på frukt og grønt en del bitterstofer som gjerne kan være foruten, men det er ingen krise om du allerede har gjort det ;-)

 • Anne-Line

  Tusen takk for svar!!
  Setter stor pris på det, ettersom jeg står her og koker kraft as we speak :o)

  Et siste spørsmål for i dag:

  Er det et bevisst valg å IKKE bruke selleri? Mirepoix er jo gjerne «fast følge» udi kraftkokingens verden. Selv syns jeg det gir en anelse mer syre/skarphet som balanserer godt mot gulrotens og løkens sødme.

  For såvidt er det vel smak og behag…, men hva tenker du om det?

  Ha en fortreffelig søndag :o)

 • Bjarne

  Super gjennomgang. Jeg har brukt omtrent samme metode med kraft på kraft i tre runder, og har også redusert antallet ingredienser i mine kraftkokinger fra et altfor komplisert smaksbilde til stort sett bare kjøtt, løk og gulrot. Bibringe er jeg også enig med er helt suverent.

  Jeg har rik tilgang på elg og bruker gjerne halsen og ribbene fra elgen i såvel sauser som supper. Tipset om stjerneanis var nytt for meg, så det skal jeg prøve neste gang. Jeg bruker også samme metoden til kyllingkraft, og da blir risottoen suveren.

  Det jeg imidlertid stusser på er at du bruker «olje» uten videre spesifisering når du bruner grønnsakene. Jeg bruker ekte smør, og bruner også kjøttet med det, og opplever at umami-smaken blir kraftig forsterket av det. Forsåvidt er det godt tips å brune kjøttet i ovnen, den adopterer jeg lett, men ikke uten å svitsje det litt i smør først. Men altså «olje» …. nei, den holder ikke.

 • Rune

  Hei og takk for strålende blogg!
  Et lite spørsmål:
  Hvis du hadde hatt, som meg idag, kun tre koketimer til rådighet, ville du da redusert koketiden pr.omgang eller ville du redusert omganger til to a 1,5 timer hver? Lang klønete setning, men håper du skjønte spørsmålet. ;-)

 • Rune

  Hei igjen og takk for kjapp respons. Var vel dette svaret jeg kom til selv også når jeg fikk summet meg og stresset ned. Gleder meg veldig til resultatet, det ser, lukter og smaker allerede veldig lovende. Takk igjen og keep up the good work! ;-) God påske. :-)

 • Osman

  Konge innlegg! Står og koker kraft nå:) har prøvd litt ulike metoder tidligere og er spent på hvordan denne blir. Jeg er nettopp ferdig med første runde og hadde da igjen 1,5 liter kraft etter ca 45 min i trykkkokeren. Er det meningen? Jeg måtte blande ut med 1,5 l vann ekstra til runde 2. Ut ifra oppskriften din så virker det som om jeg skal sitte igjen med 3 liter kraft etter koking?

 • Eiler M

  Takk for informativ artikkel – men hvordan skummer/klarner man best en kraft som lages i en trykkoker?

 • Osman

  Jeg har kokt kraft på denne måten noen ganger nå, og den blir veldig god! Men hva skjer hvis jeg koker den ned? til f.eks 5 dl kraft. Forsvinner smaken med vannet som fordamper? Eller vil jeg f.eks kunne fryse ned den nedkokte 5 dl med kraft, og deretter ta den ut og blande inn noe mer vann?

 • Ketil

  Er det egentlig nødvendig å brune kjøttet i ovnen først? Trykkokeren blir jo varm nok til maillard uansett.

  • Hobbykokken

   Tja, nødvendig er det vel ikke men det er veldig veldig prakisk siden man bare kan glemme det i ovnen i en time uten å røre eller tenke på at noe brenner seg fast. Nå man har litt forskjellige stykker med kjøtt og bein får man jo også en mye jevnere bruning når har det i ovnen…

   • Ketil

    Jeg fant bibringe på tilbud og laget kraft, nesten etter din oppskrift. Brunet kjøttet først, men kokte i 2 omganger i stedet for tre. Hadde vært gøy å gjenta dette med kjøtt uten å brune det, for å sammenligne litt. :)

Legg inn en kommentar