Bakst

#361: Eltefrie ciabatta

I året som gikk sørget Ina, som har bloggen matpaabordet.com, nærmest egenhendig å gjøre eltefritt grytebrød (no-knead bread) populært i Norge. Vel, det var kanskje en drøy påstand, men hvis vi avgrenser det til den matblogglesende delen av befolkningen så føler jeg meg på trygg grunn.

Inspirert av Ina har jeg satt for meg at 2012 skal bli trykkokerens år og så langt ser det ut til å gå veldig bra, for jeg for stadig tilbakemeldinger fra folk som har gått til innkjøp av trykkoker og som er veldig fornøyd.

Ina selv har lagd et uttall varianter av det eltefrie grytebrødet, men i det siste har vi blitt veldig glad i eltefrie ciabatta her i huset. Jeg kommer her med en enkel grunnoppskrift som man kan variere i det uendelige med krydder, urter, ost og f. eks. løk og hvitløk.

Ingredienser:
600 g hvetemel (1 liter)
500 g vann (1/2 liter)
1/2 ts tørrgjær
15 g salt (ca. 2 ts)

Fremgangsmåte:

 • Bland sammen alle ingrediensene med en sleiv eller slikkepott til du har en jevn masse. Det tar ca. 1 minutt for hånd og ca. 10 sekunder med eltekroken i en kjøkkenmaskin.
 • Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle eller plast og la det heve over natten. De fleste oppskrifter sier minst 12 timer, meg jeg har fått gode resultater etter bare 6 timers heving også.
 • Strø litt mel på kjøkkenbenken og skrap ut deigen. Ha mel på hendene eller bruk to deigskraper til å forme deigen til en avlang pølse som bretter 1/3 av gangen inn mot midten. Gjenta prosessen en gang  til med den samme deigen, men da i motsatt rettning. La heve med «sømmen» ned.
 • Ha litt mer på kjøkkenbenken igjen og sett deigen under en bakebolle og la heve i ca. 2 timer.
 • Varm opp ovnen til 250 grader uten varmluft.
 • Del deigen i passende emner med en deigskrape og ha over på et stekebrett dekket av bakepapir. Jeg anbefaler virkelig å bruke deigskrape her siden deigen er veldig klissete.
 • Stek i ovnen på 250 grader i 13-15 minutter til de har en gylden skorpe.
 • Ta ut av ovnen og avkjøl på rist.

Håper det smaker

2 Comments

 • Geir Ove Grønmo

  Til å blande sammen deigen kan jeg anbefale å benytte en såkalt ‘danish dough whisk’. En slipper å få deigen på fingrene, den blander deigen godt og den er utrolig lett å rengjøre under rennende vann.

  Dette med at deigen skal etterheve på benken under et kjøkkenklede har jeg funnet ut av er helt unødvendig (iallefall om du bare skal lage et brød). Jeg lar den bare heve over natta. Når ovnen og gryta er varm nok spar jeg bare deigen over i jerngryta. Enklere blir det ikke, og resultatet blir svært bra.

Legg inn en kommentar