Bakst

#365: 3-2-1 kjeks på 1-2-3

23. mars 2012


Jeg fortsetter der jeg slapp forleden med forholdstall og vil i dag vise dere en utrolig enkel oppskrift som garantert kommer til å bli en favoritt og som kan varieres i det uendelige. Deigen blir av konditorer kalt en 3-2-1 deig og kan brukes både som tertedeig og til deilige, søte kjeks.

Grunnen til at den blir kalt 3-2-1 deig har med forholdstallene i deigen å gjøre. Den består nemlig av 3 deler hvetemel, 2 deler smør og 1 del melis og så bruker man 1 egg for å binde det sammen. Deigen kan varieres i det uendelige, både med krydder, nøtter, tørket frukt og sjokolade. Felles for dem alle er at de skal stekes på midterste rille i ovnen på 180 grader i 15-18 minutter og at de all sammen er like gode som de er enkle å lage. De holder seg i lufttett boks i 2-3 uker. Her har jeg laget noen eksempler:

Grunndeig
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg

Fremgangsmåte:
Bland hvetemel, smør og melis sammen for hånd eller i en kjøkkenmaskin med kniv. Det tar ca. 1 minutter med kjøkkenmaskin og 3-5 minutter for hånd.  Tilsett egget og bland videre til du har en jevn og glatt deig, tar tar et par minutter det også. Tilsett eventuelt krydder, nøtter, tørket frukt eller sjokolade og form deigen til ønsket størrelse. Selv pleier jeg å pakke deigen inn som en pølse i plastfilm ogla den sette seg i kjøleskapet noen timer eller over natten. Da er det bare å ta av plastfilmen og kutte deigen i ønskede biter – veldig praktisk.

 Kjeks med sjokoladebiter
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
50-100 g sjokolade i biter

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men elt sjokoladebitene inn i deigen mot slutten. Ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist.

Kjeks med vanilje og sjokolade
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
Frøene fra en vaniljestang
100 g sjokolade, smeltet 

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men elt vaniljefrøene inn i deigen mot slutten. Ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist. Ha på smeltet sjokolade med en skje eller spruteflaske.

 Sjokoladekjeks
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
2-3 ss kakaopulver

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men elt kakaopulveret inn i deigen mot slutten. Ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist.

Spiralkjeks
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
2 ss kakaopulver

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men del deigen i to når du er ferdig. Bland kakaopulver i den ene kjevle ut to like store firkanter. Plasser den ene biten oppå den andre  og rull sammen som en pølse. Kutt i passende biter (ca. 1 cm) og ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist.

 Valnøttkjeks
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
50-100 g valnøtter, grovhakket

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men elt valnøttbitene inn i deigen mot slutten. Ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist.

Sånn, det var fem forskjellige varianter. Jeg gleder meg til å høre hvilke varianter du skal lage.

Lykke til og god helg!

 

Ps. Kult – jeg klarte å skrive et helt innlegg om kjeks uten å kalle dem for cookies…

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    ina
    23. mars 2012 at 14:12

    Veldig imponert over dine kjeks Olav!
    Delikate, presise og veldig, veldig fristende!

    • Reply
      hobbykokken
      23. mars 2012 at 14:50

      Tusen takk for det, Ina. I have my moments ;-)

  • Reply
    Rebecca
    29. mars 2012 at 17:28

    No holder eg på med å lage Spiralkjeksa dine, deigen og den står i kjøleskapet no,så er det berre til å vente . Håper de blir gode og ikke minst like fine så dine! :D

    • Reply
      hobbykokken
      29. mars 2012 at 17:46

      Kult! Hører gjerne fra deg om hvordan det gikk ;-)

  • Reply
    vimsa
    27. mai 2012 at 11:08

    gleder meg til å sette i gang bakingen :)

  • Reply
    Lise
    7. desember 2015 at 11:32

    Veit hva jeg skal bake nå til uka :)

  • Reply
    Line Kristine
    26. februar 2016 at 00:07

    Hvor tykke/tynne bør skivene være?

  • Reply
    Ina
    23. april 2016 at 14:26

    Kan disse fryses?

    • Reply
      Hobbykokken
      24. april 2016 at 08:19

      Har aldri prøvd, men ser ikke noen grinn til at det ikke skulle gå bra…

  • Reply
    Caroline Lødding
    27. juli 2016 at 23:54

    Skal smøret smeltes eller være romtemperert? Er litt tricky med smør, hehe..

  • Reply
    Caroline Lødding
    27. juli 2016 at 23:55

    Skal smøret smeltes eller være romtemperert? Er litt tricky med smør, hehe..

  • Reply
    Eseren
    12. november 2016 at 20:24

    Så spennende; hvis jeg vil de skal ese mere kan jeg tilsette bakepulver?

  • Legg inn en kommentar