Bakst

#365: 3-2-1 kjeks på 1-2-3


Jeg fortsetter der jeg slapp forleden med forholdstall og vil i dag vise dere en utrolig enkel oppskrift som garantert kommer til å bli en favoritt og som kan varieres i det uendelige. Deigen blir av konditorer kalt en 3-2-1 deig og kan brukes både som tertedeig og til deilige, søte kjeks.

Grunnen til at den blir kalt 3-2-1 deig har med forholdstallene i deigen å gjøre. Den består nemlig av 3 deler hvetemel, 2 deler smør og 1 del melis og så bruker man 1 egg for å binde det sammen. Deigen kan varieres i det uendelige, både med krydder, nøtter, tørket frukt og sjokolade. Felles for dem alle er at de skal stekes på midterste rille i ovnen på 180 grader i 15-18 minutter og at de all sammen er like gode som de er enkle å lage. De holder seg i lufttett boks i 2-3 uker. Her har jeg laget noen eksempler:

Grunndeig
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg

Fremgangsmåte:
Bland hvetemel, smør og melis sammen for hånd eller i en kjøkkenmaskin med kniv. Det tar ca. 1 minutter med kjøkkenmaskin og 3-5 minutter for hånd.  Tilsett egget og bland videre til du har en jevn og glatt deig, tar tar et par minutter det også. Tilsett eventuelt krydder, nøtter, tørket frukt eller sjokolade og form deigen til ønsket størrelse. Selv pleier jeg å pakke deigen inn som en pølse i plastfilm ogla den sette seg i kjøleskapet noen timer eller over natten. Da er det bare å ta av plastfilmen og kutte deigen i ønskede biter – veldig praktisk.

 Kjeks med sjokoladebiter
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
50-100 g sjokolade i biter

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men elt sjokoladebitene inn i deigen mot slutten. Ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist.

Kjeks med vanilje og sjokolade
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
Frøene fra en vaniljestang
100 g sjokolade, smeltet 

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men elt vaniljefrøene inn i deigen mot slutten. Ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist. Ha på smeltet sjokolade med en skje eller spruteflaske.

 Sjokoladekjeks
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
2-3 ss kakaopulver

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men elt kakaopulveret inn i deigen mot slutten. Ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist.

Spiralkjeks
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
2 ss kakaopulver

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men del deigen i to når du er ferdig. Bland kakaopulver i den ene kjevle ut to like store firkanter. Plasser den ene biten oppå den andre  og rull sammen som en pølse. Kutt i passende biter (ca. 1 cm) og ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist.

 Valnøttkjeks
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg
50-100 g valnøtter, grovhakket

Følg fremgangsmåten som til grunndeigen, men elt valnøttbitene inn i deigen mot slutten. Ha på et stekebrett og stek på 180 grader på midterste rille i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøles på rist.

Sånn, det var fem forskjellige varianter. Jeg gleder meg til å høre hvilke varianter du skal lage.

Lykke til og god helg!

 

Ps. Kult – jeg klarte å skrive et helt innlegg om kjeks uten å kalle dem for cookies…

14 Comments

Legg inn en kommentar