Sauser

#367: Operasjon BBQ

Våren kom ekstra tidlig i år og det vil si at det bare er å rulle ut grillen. Jeg lar tankene om global oppvarmning og dommedag ligge og går i gang med et sikkert vårtegn har hjemme: å lage best mulig BBQ-saus. Jeg forandrer oppskriften hvert år og prøver så godt jeg kan å få den til å smake bedre enn året før. Her er årets versjon og den er forholdsvis mørk og er full av kontraster mellom syre og sødme og er proppfull av smak.

Du trenger følgende ingredienser:

3 hvitløksfedd, finhakket
1 rødløk, finhakket
2 cm ferske ingefær, finrevet
1 rødt eple med skall og kjerne fjernet
400 g tomater, kuttet i grove biter
100 g brunt sukker
1 ss røkt paprika
2 ss Worcestershire saus
100 g eplecidereddik
4 ss mørk sirup
1 laurbærblad
0,5 dl cognac
1 ts cayennne
2 dl Heinz ketchup
0,5 dl espresso eller sterk kaffe

Fremgangsmåte:
Ha oppi alle ingrediensene og gi det et oppkok. Skru så ned varmen slik at sausen akkurat småputrer litt slik at væsken reduseres og sausen blir tykkere. La det koke i ca. 45 min. og rør rundt med jevne mellomrom slik at det ikke brenner seg. Når det har tyknet til ønsket konsistens tar du ut laurbærbladet og purerer blandingen med stavmikser eller blender til den er helt jevn og glatt. Det tar ca. 1 minutt.

Sausen helles over på sterile glass og kan oppbevares en ukes tid i kjøleskap eller ca. 3 måneder i fryseren.

7 Comments

  • Tore

    Nammm.. hadde ikke vært for ett særdeles tragisk VÆR her i Trøndelag skulle jeg testet denne i helgen (vurderer innendørs grilling), men men.
    Har selv eksprimentert en del med BBQ-saus og bruker mye av de samme ingrediensene ser jeg. Hva bruker du når du ønsker ett ekstra sting i sausen? Har selv brukt fersk chilli i varianter, Tabasco (Chillipotte-varianten), spisskummen etc, men kanskje du har andre forslag ;-) fra dine «tester»

  • Kristian

    Har laget denne til 17.mai grillingen. Blir grilling uansett vær. Tilsatte 3 chipotle chillier med litt adobo saus, og kuttet cayennen til 1/4 ts. Blir spennende å se hvor spicy den blir, og om familien er like gira som meg!

  • Oggi

    Da kommer det et spørsmål fra nederste amatørhylle; hvor/hvordan får jeg tak i røkt paprika?
    Resten av oppskriften ser aldelses lovende ut, og jeg kommer til å prøve den som den står. Bare jeg får tak i røkt paprika…

    • Hobbykokken

      God morgen!

      Røyk paprika får du i stort sett alle asia-butikker og i krydderhyllene til velassorterte butikker som Meny, Ultra og Coop Mega ,-)

      Lykke til!

  • bitten

    hei.

    er det noen steder man kan f¨fatt i hickoryrøkt salt? hadde dette før, men har ikke sett det på flere år. jeg skal ikke ha salt med røyksyre.

Legg inn en kommentar