Sauser

#368: Sjokoladesaus som stivner..

Jeg har et sterkt barndomsminne om å spise softis med sjokoladesaus i utsalget til Hennig-Olsen Is på hjørnet av Markengsgt. og Skippergata i Kristiansand på begynnelsen av 80-tallet. I mange år var det nærmest umulig å få tak i sjokoladesaus som stivnet på isen, men for noen år siden begynte Freia å lage den for salg i dagligvarebutikker.

Jeg skal her gi dere oppskriften på hvordan man kan lage denne sausen selv – det er helt utrolig enkelt. Det er ikke fordi Freia sin saus er fæl eller farlig, men rett og slett fordi den ikke alltid er like lett å få tak i og at det smaker enda bedre hvis man kan bruke sin egen favorittsjokolade til sausen. Freia sin sjokoladesaus inneholder soya og siden det finnes dem som er allergiske mot soya er det fint å kunne lage sin egen variant som ikke fremkaller allergiske reaksjoner for dem det gjelder.

I forhold til allergi er det viktig å merke seg at den mest vanlige emulgatoren i sjokolade er lecitin og de fleste bruker lecitin som er laget av soya. Hvis du er allergisk mot soya er det viktig å være oppmerksom på dette.

Ingredienser:
200 g sjokolade i biter (velg din favorittsjokolade)
50-75 g (ca. 1 dl) nøytral olje (solsikkeolje, soyaolje o. l.)

Fremgangsmåte:

  • Smelt sjokoladen, enten over et vannbad eller i mikrobølgeovn.
  • Tilsett oljen og rør rundt. Mengden olje bestemmer hvor fort den stiver og hvor tyntflytende den blir. Jo mer olje jo tynnere blir den. En tynn sjokoladesaus gir et veldig tynt og sprøtt skall av sjokolade på den kalde isen – akkurat slik jeg husker det fra barndommen.

Sånn! Det var faktisk ikke vanskeligere enn det. Klarer du å vente til lørdag med å prøve?

5 Comments

Legg inn en kommentar