Diverse

#370: Apotekenes blodpriser…

Det er ikke ofte jeg skriver om rene forbrukersaker, men nå har jeg fått nok. For oss som er litt over middels glad i å lage desserter, så er glukose en ingrediens vi ofte kommer over i kokebøker. Glukose er et såkalt monosakkarid og er den mest utbredte sukkerarten i planteriket.

Det er flytende glukose som som gir vingummi den litt seige konsistens sin, smidigheten til marsipan og ikke minst seigheten til marshmallows og deilig karamell. I mange år var det stort sett konditorer som brukte flytende glukose, men de siste årene har det blitt mer og mer populært å bruke av oss aspirerende hobbykonditorer også.

Flytende glukose fremstilt av maisstivelse er billigere enn vanlig sukker å produsere og det er derfor ingenting som tilsier at det burde være spesielt dyrt for å forbrukere å kjøpe. Bakere og konditorer betaler rundt 25 kr kiloen for den.

I Norge er vi i den spesielle situasjonen at apotek av en eller annen merkelig grunn også selger en del krydder og spesialvarer som man i utlandet ville finne det naturlig å kjøpe i delikatessebutikker. Både vaniljestenger og safran får man kjøpt på apoteket og det er som regel dit man blir henvist hvis man ønsker å kjøpe flytende glukose.

Pris på apotek
Jeg er derfor rimelig oppgitt over at apotekene velger å selge flytende glukose i små bokser på 100 g til 130 kr boksen. Dette gir altså en kilopris på kr 1300,- for et produkt som i utgangspunktet er rimeligere å produsere enn helt vanlig rørsukker. Jeg har blitt tipset om denne nettbutikken som selger 1 hel kilo for bare 90 kr, så det anbefaler på det varmeste til alle dessert-mennesker:

Selectflavour.com

I den store sammenhengen er dette selvsagt ikke noen stor sak, men den urimelige prisingen hindrer fri utfoldelse av matglede og da er det naturlig for meg å si ifra. Hvis det er noen journalister eller beslutningstakere i landets apotekkjeder som leser dette så hadde det vært veldig gøy om man kan jobbe for å endre prisene og produktet slik at vi i fremtiden kan kjøpe 1 kilos bokser til rundt 100 kroner på apotekene også.

9 Comments

Legg inn en kommentar