Diverse

#370: Apotekenes blodpriser…

2. april 2012

Det er ikke ofte jeg skriver om rene forbrukersaker, men nå har jeg fått nok. For oss som er litt over middels glad i å lage desserter, så er glukose en ingrediens vi ofte kommer over i kokebøker. Glukose er et såkalt monosakkarid og er den mest utbredte sukkerarten i planteriket.

Det er flytende glukose som som gir vingummi den litt seige konsistens sin, smidigheten til marsipan og ikke minst seigheten til marshmallows og deilig karamell. I mange år var det stort sett konditorer som brukte flytende glukose, men de siste årene har det blitt mer og mer populært å bruke av oss aspirerende hobbykonditorer også.

Flytende glukose fremstilt av maisstivelse er billigere enn vanlig sukker å produsere og det er derfor ingenting som tilsier at det burde være spesielt dyrt for å forbrukere å kjøpe. Bakere og konditorer betaler rundt 25 kr kiloen for den.

I Norge er vi i den spesielle situasjonen at apotek av en eller annen merkelig grunn også selger en del krydder og spesialvarer som man i utlandet ville finne det naturlig å kjøpe i delikatessebutikker. Både vaniljestenger og safran får man kjøpt på apoteket og det er som regel dit man blir henvist hvis man ønsker å kjøpe flytende glukose.

Pris på apotek
Jeg er derfor rimelig oppgitt over at apotekene velger å selge flytende glukose i små bokser på 100 g til 130 kr boksen. Dette gir altså en kilopris på kr 1300,- for et produkt som i utgangspunktet er rimeligere å produsere enn helt vanlig rørsukker. Jeg har blitt tipset om denne nettbutikken som selger 1 hel kilo for bare 90 kr, så det anbefaler på det varmeste til alle dessert-mennesker:

Selectflavour.com

I den store sammenhengen er dette selvsagt ikke noen stor sak, men den urimelige prisingen hindrer fri utfoldelse av matglede og da er det naturlig for meg å si ifra. Hvis det er noen journalister eller beslutningstakere i landets apotekkjeder som leser dette så hadde det vært veldig gøy om man kan jobbe for å endre prisene og produktet slik at vi i fremtiden kan kjøpe 1 kilos bokser til rundt 100 kroner på apotekene også.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Hege
  2. april 2012 at 11:08

  Helt vanvittig! det er forøvrig norske priser på medesiner også…
  Jeg kan her i Frankrike kjøpe 1 kg glukose for 4,90 € dvs 5×8= 40,- nok
  her er linken: http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/boutique/produits/gre-sirop_glucose.html
  de har forøvrig masse profft utstyr for de som kan bruke det ;-)

 • Reply
  Mari
  2. april 2012 at 11:31

  Blir helt oppgitt :/ Men takk for tips om nettbutikk, har vært på jakt etter dette selv!

 • Reply
  Bente
  2. april 2012 at 19:23

  Glukose har de på alle coop butikkene nå til noenog 30 kr for 140 gr. Merket er dr. Oekters

 • Reply
  Elling
  3. april 2012 at 08:22

  Det finnes sikkert i mange butikker som har godt utvalg. Jeg fant også 340g glukose hos cacas.no for de som vil bestille på nett fra Norge.

 • Reply
  Dagemann
  15. april 2012 at 19:21

  Som ølbrygger, brukes det av og til glukose/dextrose.
  Uten at jeg vet alt for mye om dette er «rett» type sukker, så er prisen ihvertfall mye lavere enn på apotek.
  To bryggerelaterte nettbutikker med utsalg i oslo:

  http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=1718

  http://www.bryggselv.no/products/dextrose–glukose-5kg

 • Reply
  Tore
  20. juli 2014 at 00:21

  Hei, jeg driver og eksperimenterer litt med bl.a. sorbeter og leser litt rundt på nettet, og fant i den forbindelse ut at man enkelt kan lage invertert sukkert (en sirup av glukose og fruktose). Jeg skrev litt om det i artikkelen under, med lenke til oppskrift. Så når man bruker oppskrifter som tillater at man bruker en blanding av glukose og fruktose (altså ikke ren glukose), så kan dette være et rimelig alternativ. Jeg ser frem til å teste ut dette i sorbeter med mye vann slik som sitronsorbet. http://matmatiker.blogspot.no/2014/07/invertert-sukker.html

  • Reply
   Hobbykokken
   20. juli 2014 at 07:54

   Gøy! Veldig interessant blogg du har forresten – lykke til videre med den ;-)

 • Reply
  Anita Mariann
  14. desember 2014 at 22:31

  Glukosesirup selges i svenske matvarebutikker: Ca 25,- SEK for 400 gram. :)

 • Reply
  Arne
  20. desember 2014 at 13:53

  Det virker som det er litt blanding av begreper her, Dette fant jeg på http://www.krem.no (men jeg innestår ikke for at det er 100% korrekt):

  Glykose Sirup laget av potetstivelse. En blanding av dekstriner og glukose(druesukker). Glykosesirup tilsettes for å gjøre et produktt smidigere og for å forhindre sukkeroppløsninger i å krystallisere. Glykose er ikke det samme som Glukose (druesukker) som fås i pulverform.

  I praksis er vel det viktige om en benytter druesukker i tørrform, eller flytende glukose/glykose(sirup).
  Jeg vil anta et druesukker i tørrform kan brukes til f.eks. ølbrygging, mens flytende er brukt for baking.

  En nettbutikk som selger 1kg for knapt 100kr:
  http://shop.selectflavour.com/glykose-og-quickgel/glykose-1-kg
  Men med frakt blir prisen ca 250kr

 • Legg inn en kommentar