Bokanmeldelse

#372: The Family Meal

I fjor høst ga den levende kokkelegenden Ferran Adria ut boka «The Family Meal – Home cooking with Ferran Adria». Det var knyttet stor spenning til denne boka og den kom ut nesten samtidig med en annen kokkekjempe ga ut sin bok, nemlig Heston Blumenthal med hans «Heston at Home».

Det er to ganske forskjellige bøker, selv om utgangspunktet visstnok skal være ganske likt: To av verdens beste kokker skal lære oss hvordan vi lager mat hjemme, og ikke slik de har gjort det på sine Michelin-restauranter. Både Adria og Blumenthal har flere bøker på samvittighen hvor nivået er skyhøyt og ingrediensene både er vanskelige å uttale og ikke minst vanskelige å få tak i.

Med en tittel som «The Family Meal» forledes vi umiddelbart, eller ihvertfall gjorde jeg det, til å tro at det er slik Ferran Adria lager mat hjemme hos familien sin. Det er imidlertid ikke tilfellet, for Adria har en litt annen tolkning av familie-begrepet enn det vi kanskje er vant til. Familie i denne sammenhengen er nemlig den store familien av mennesker som var med å gjorde El Bulli til verdens aller beste restaurant mange år på rad.

At han ser på sine ansatte og kollegaer som familie sier mye om Adria som person og bør være en liten påminnelse til kokker som Eyvind Hellstrøm og Gordon Ramsay at man ikke nødvendigvis er nødt til å skjelle ut folk for å få dem til å lage god mat.

Boka tar utgangspunkt i den maten de ansatte lagde til hverandre hver dag før gjestene kom og er delt inn i forskjellige tre-retters menyer. Fraværet av sous vide-utstyr, rotavaporer og xantan-gummi i disse oppskriftene er påfallende og ikke minst kjærkomment. Her er det fokus på enkelhet og smak og det er langt unna sirkus-numrene som El Bulli var kjent for.

Nå skal det riktignok sies at Adria ikke har klart å legge vekk ett av sine favorittleketøy som på mange måter har blitt hans varemerke: kremblåseren. Denne hører hjemme både i det salte og det søte kjøkken, og hvis du ikke har en allerede kan jeg nesten garantere at du får lyst på en etter å ha lest denne boka. Selv har jeg hatt min i nesten 10 år og jeg synes det var veldig gøy med en liten vitamininnsprøying i forhold til hva du kan bruke den til.

Bildene i denne boka understreker den jordnære tilnæringen som Adria har hatt til dette prosjektet. De er veldig enkle og det ser ikke ut til å ha vært en matstylist i mils omkrets da disse bildene ble tatt. Jeg har blitt så vant til høyt nivå på bildene i bøker om mat den siste tiden, så til å begynne med synes jeg egentlig ikke noe at bildene så ut som noe en middels flink matblogger kunne ha tatt. Etter å ha lest boka over lenger tid går det imidlertid mer og mer opp for meg at bildene har sin funksjon i forhold til måten resten av boka er lagt opp på og det plager meg ikke lenger – snarere tvert i mot.

Boka begynner med forskjellige tips basert på elBullis system og tips om hvordan du kan organisere matlagningen hjemme – det gir en veldig god start på denne meget gjennomtenkte boka. Tipsene er tett etterfulgt av grunnoppskrifter for så å gå over i hoveddelen av boka, nemlig de 31 treretters menyene.

Eksempler på disse jordnære og samtidig fantastiske velsmakende menyene kan være så enkle som dette:

Melon med spekeskinke
Ris med and
Sjokoladekake

Fritert egg med asparges
Kyllingviner med sopp
Sangria med frukt

Potetsalat
Thai biff karri
Jordbær i eddik

Hvert lille kapittel begynner med et oversiktsbilde over alle ingrediensene du trenger samt en meget smart tabell som heter «Organizing the menu». Dette er en tidstabell som du bør følge for å få alt gjort i riktig rekkefølge og til riktig tid. Denne tabellen er gull verdt og understreker viktigheten av å være godt organisert når man lager mat, ikke bare på et restaurantkjøkken, men også hjemme.

En annen ting som vitner om at det er en profesjonell kokk som ha laget oppskriftene er måten ingredienslista er satt opp på. Alle oppskriftene er nemlig lagd med ingredienser til 2, 6, 20 og 75 personer og det er det første gang jeg har sett i en kokebok. For de som skal lage mat i konfirmasjon eller f. eks. et 40-års lag er dette rett og slett fantastisk.

Jeg har prøvd mange av oppskriftene i boka og jeg har vært veldig fornøyd med samtlige så langt. Alt er veldig bra forklart og de fleste som har lager mat hjemme til seg selv eller familien i hverdagen vil mestre oppskriftene i denne boka. Oppskriftene krever ikke bruk av noe særlig spesielt kjøkkenutstyr, men enkelte av oppskriftene bruker f. eks. trykkoker, stavmikser og tidligere nevnte kremblåse. Alle oppskriftene kan imidlertid lages uten dette utstyret og det står også tydelig forklart i boka.

Alt i alt er dette en kjempebra kokebok som jeg anbefaler alle å kjøpe, vel og merke hvis du ikke synes det er dumt at boka er på engelsk. Hvis jeg bare kunne eie 5 kokebøker hadde dette vært en av dem og jeg gleder meg til neste gang jeg skal lage mat med oppskrifter fra boka…

 

6 Comments

  • Irene

    Ja, denne er super! Jeg har svigerfamilie i Spania, og har denne på spansk. Jeg liker bildene, særlig de fra restaurant-livet. Jeg er imponert (og inspirert) av spansk matkultur. Folk flest har faktisk treretters middag hver dag. Men alltid enkle retter til hverdags, gjerne med kraft kokt i helga.

  • Morten Båtbukt

    Fin anmeldelse, og ser at jeg må kjøpe boken. Dog, du har et unødvendig spark til Hellstrøm og Ramsay. Begge omtaler titt og ofte sine ansatte (på kjøkkenet først og fremst) som familie, og dette er vanlig i restaurantsammenheng.

    De aller fleste kjøkkensjefer, selv de som kjefter mest, har et nært forhold til sine medarbeidere. Når en gjennomsnittlig arbeidsdag er 12 timer, og du alltid jobber kveld, er de du jobber med minst like viktige som andre i din omkrets. En ren konsekvens av at man ser dem mer enn noen andre, og en nødvendighet når man jobber så tett sammen.

Legg inn en kommentar