Krydder

#374: Vanilje-trikset

9. april 2012


Vanilje er et av mine desiderte favorittkrydder og det er et mye mer allsidig krydder enn det de fleste har inntrykk av. Etter er lang fermenteringsprosess etter vaniljen har blitt plukket, sitter man igjen med et krydder med flere hundre aromastoffer. Det kanskje kraftigste av dem heter vanilin og du kjenner kanskje igjen navnet fra baksiden av vaniljesukkeret du er vant med å kjøpe i butikken.

Bruken av vanilin er så utbredt av bare 2-3% av vaniljen som blir omsatt i verden kommer fra ekte vaniljestenger, mens resten av vaniljeproduktene bruker vanilin til alt fra vaniljesukker til hudkremer.

I Norge er vaniljestang for det meste assosiert med desserter og kaker. Men det fungerer faktisk også veldig godt i salte retter også og da kanskje spesielt til fisk, skalldyr og svinekjøtt. Litt salt og vanilje over kamskjellene blir helt fantastisk.

Her i huset har vi laget vi vårt eget vaniljesukker i mange år allerede, men i det siste har jeg fått veldig sansen for å lage mitt eget vaniljesalt også. Det er veldig enkelt å lage og gjøres på følgende måte:

1 pakke Maldon-salt (250 g)
2 stk vaniljestenger

Fremgangsmåte:

  • Hell pakken med salt i en bolle.
  • Del vaniljestengene i to på langs og skrap ut frøene med en teskje eller baksiden på kniven.
  • Ha vaniljefrøene oppi bollen med saltet og vend (forholdsvis) forsiktig inn i saltet til du har en jevn blanding med vaniljesalt (se bildet under).
  • Oppbevar saltet i en lufttett boks.

Vaniljesalt kan også brukes slik som på bildet på toppen, nemlig til veldig søt frukt. På bildet har jeg blandet litt vaniljesalt med biter av vannmelon, men den kanskje beste kombinasjon vaniljesalt er mango. Nå er endelig pakistanske mango i sesong og på vei til Norge, så her er det bare å kjenne sin besøkelsestid…

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    Line
    9. april 2012 at 19:54

    Takk for godt tips!! Dette skal definitivt prøvast:o)

  • Reply
    Lizthetailor
    9. april 2012 at 20:21

    En litt lustig greie er at jeg (helt utippet – jeg jobbet i mediabransjen, men laget mye mat) en gang de første årene av totusentallet fikk forespørsel om å lage et kryddersalt til en norsk pizzakjede. Jeg tok utgangspunkt i de fleste eteriske urter og krydder og testet mot deres pizzaer og rømmedressing. En av anbefalingene jeg kom frem til var at rømmedressingen hevet seg ytterligere på smak om en krydrer den med – nettopp – vaniljesalt. Jeg gjorde dog mitt salt på en litt mer komplisert måte: mikse salt med vaniljestang og agurk til en våt konsistens, bre ut og tørke i ovn på 60 grader. Hakke opp den tørkede kaken i mikser og dra den gjennom en sil for å fjerne store biter og få en jevn konsistens.

    • Reply
      hobbykokken
      9. april 2012 at 20:23

      Kult! Ble den godkjent? ;-)

  • Reply
    Lizthetailor
    9. april 2012 at 20:39

    Nei. 1. De turte ikke å tukle med den innarbeidede rømmedressingen. 2. Saltdebatten var på vei opp i media så også jeg mente det kunne være en NB for å sjøsette krydderet. Men, det går ikke å komme bort fra poenget: salt gjør en utrolig god jobb som smakbærer for vanilje.

    • Reply
      hobbykokken
      9. april 2012 at 20:42

      Ja, det er det ikke noe tvil om. Salt er også en fantastisk smaksforsterker i sjokolade ;-)

  • Reply
    Lizthetailor
    9. april 2012 at 21:20

    Jepsipepsi, lærte jeg av en gammel kokk da jeg var koldtkjøkkenelev typ -82. Selv åtteåringen tar en klype salt når hun lager kakao når hun skal på tur med skolen og sånn. Jeg gleder meg til ditt forslag å teste vaniljesalt på mango. Jeg har en periode hatt dilla på den der meksikanske champagnemangoen, men i dag da jeg var på grønnsaksbutikken så jeg han bare hadde pakistansk ( er ikke det ekstremt tidlig?). Gleder meg til å prøve uansett.

    • Reply
      hobbykokken
      9. april 2012 at 21:33

      Kult! Vår datter på 5 viser også gourmet-tendenser ;-)

      Pakistansk mango har sesong fra mai til august, så det var veldig tidlig, ja..

  • Reply
    Aleksander
    10. april 2012 at 06:54

    Gleder meg til å prøve dette ja! Pakistansk mango ble kjøpt inn til påsken og den var helt klart moden og flott! Kjøpt på Manglerudsenteret i innvandrersjappa – od de kan sine grønnsaker :)

  • Reply
    Helene
    18. april 2012 at 12:47

    Vaniljesalt i havregrøt anbefales! På jobb lager jeg ofte en porsjon havregrøt ved å ta salt i bunnen av en kopp, helle kokvarmt vann fra vannkokeren over og blande i lettkokt havregryn. Jeg skulle bare ha med meg litt salt hjemmefra, og helte det over i et krydderglass hvor det hadde vært en vaniljestang tidligere. Det var nok til å heve smaken på et ellers aldeles elementært lite mellommåltid.

  • Reply
    Jubelåret 2012 | Hobbykokken.no
    28. september 2013 at 13:14

    […] blodpriser Enkel påskemarsipan Bokanmeldelse: The family meal Luftig sjokolademousse Vanilje-trikset Flasken med det rare i Smuudi Langpepper Trykkoking i D2 Anbefaling av trykkoker Risotto i […]

  • Reply
    #441: Jubelåret 2012 – Hobbykokken.no
    20. januar 2019 at 11:13

    […] blodpriser Enkel påskemarsipan Bokanmeldelse: The family meal Luftig sjokolademousse Vanilje-trikset Flasken med det rare i Smuudi Langpepper Trykkoking i D2 Anbefaling av trykkoker Risotto i […]

  • Leave a Reply