Langpepper

Langpepper: piper retrofractum

Jeg er veldig interessert i krydder og jeg kommer stadig over mer eller mindre obskure varianter. Krydderet jeg skal vise her heter langpepper og er veldig sjeldent i bruk i det europeiske kjøkken. Ironisk nok kom det fra India til Europa flere hundre år før det vi i dag kjenner som svart pepper og det latinske navnet på pepper, piper, er et låneord fra Sanskrit nemlig pippali. Når pepper blir omtalt i gamle greske og latinske tekster, er det langpepper man snakker om og ikke sort pepper.

Det finnes to typer langpepper: piper longum og piper retrofractum. Piper longum kommer fra India, mens piper retrofractum kommer fra Indonesia – det er sistnevnte som er avbildet øverst. Den indonesiske varianten er både mer aromatisk og intens i smaken enn sin indiske kusine.

Langpepper er veldig aromatisk og er også sterkere enn det man er vent med fra de fleste peppertyper. Den har veldig godt av varmebehandling (ristet i en tørr, varm stekepanne) og siden den er helt umulig å ha i en pepperkvern må den ha seg en omgang i morter før bruk. Pepper gjør seg veldig godt til f. eks. gryteretter og det gir deg en pepperbiff du aldri har smakt maken til.

Dette er dessverre et vanskelig krydder å få tak i. Mitt eksemplar er kjøpt hos Handberg.no, men det burde være mulig å få tak i hos delikatesseforretninger rundt om i landet.

Ps. Kilde for beskrivelse av langpeppers historie er «On Food and Cooking» av Harold McGee, s. 429.

 

7 Responses to Langpepper

  1. Charls

    Kult Olav, denne var ny for meg og høres spennende ut. Får direkte en tanke at den skulle fungere bra i dessert. Bra innlegg Olav.

  2. Laugums_

    Aha! Så det er DET det er. Fikk ett kilo masalamix fra venner på reise i India og har lurt veldig på hva disse var for noe. Takker for oppklaring!

  3. Hoang

    Tusen takk, det finnes mange fra asiatisk lang altså! Ikke lett å bruke. Passer best til fisk, tror jeg.

Legg inn en kommentar