Trykkoker

#379: Anbefaling av trykkoker

22. april 2012

Foto: Produsentene

I den siste tiden har jeg fått mange henvendelser om å anbefale trykkokere, så da kan jeg jo like gjerne svare i form av et eget innlegg om det.

Det første jeg må si er at jeg ikke har noe særlig erfaring med de forskjellige merkene, selv har jeg kjøpt to trykkokere som jeg er svært fornøyd med og de er begge av det tyske merket WMF. Disse er i utgangspunktet de dyreste på markedet, men de er ofte på tilbud så i begge tilfellene har jeg slått til å gode tilbud i nettbutikker.

Størrelse
Det kanskje viktigste valget du gjør når du skal velge en trykkoker er størrelsen. De finnes hovedsakelig i tre størrelser: 4,5 liter, 6,5 liter og 8,5 liter. Selv har jeg en på 4,5 liter og en på 6,5 liter og det er nok den på 4,5 liter som er mest i bruk i hverdagen. Det var 6,5 literen som kom først i hus, men etter at jeg kjøpte 4,5 literen har storebror blitt brukt mest til kraftkoking. For en familie på 3-4 stykker vil jeg anbefale en 4,5 liters trykkoker, mens hvis du skal koke mye kraft og har en stor familie så ville jeg ha gått opp en størrelse. Jeg kjenner ingen som har en 8,5 liters gryte, men når man koker kraft er jo ofte mottoet jo større jo bedre når det kommer til gryter.

Temperatur
Når man snakker om fullt trykk i en trykkoker har det blitt en bransjestandard at man da snakker om 1 bars (15 psi) trykk ved fullt trykk. Ved  1 bars trykk er kokepunktet for vann 120 grader og når man hører at trykkoking reduserer koketiden med 70-80% prosent så er det ved denne temperatturen det er snakk om. Det er viktig at du spør selgeren eller sjekker bruksanvisningen for å se hvor høyt trykk trykkoker klarer å lage. Jeg har lagt merke til at noen av de billigere trykkokerne ikke holder 1 bars trykk ved fullt trykk og det vil påvirke koketiden på oppskriftene du lager.

Kvalitet på stålet
Jeg tar utgangspunkt i at alle trykkokere som er tillatt å selge i Norge er trygge og at selv om kvaliteten på stålet varierer så påvirker ikke dette sikkerheten ved bruk av trykkokeren. Kvaliteten/massetettheten påvirker imidlertid hvor lett noe brenner seg fast til gryten så hvis du skal bruke den som vanlig gryte innimellom ville jeg kjøpt en gryte av samme kvalitet på stålet som du ville ha gjort hvis du ikke skulle bruke den til trykkoking. Pass på å sjekke av stålet kan brukes til induksjon hvis der er akutelt for deg.

Ventiler
Før i tiden var vektbelastet og ikke fjærbelastet slik de er i dag. Hvis det mot formodning skulle finnes noen trykkokere med vektbelastede ventiler i dag ville jeg har styrt unna. De ulykkene som var med trykkokere tidligere var med vektbelastede ventiler og da man gikk over til fjærbelastede ventiler holdt trykkokere-kritikerne kjeft og siden har nesten ingen hør fra dem.

Tilbehør
Det er ikke så mye ekstra tilbehør som finnes til trykkokere, med det er snakk om en innsats og en rist. Jeg anbfaler begge deler for å få fullt utbytte av trykkokeren din. Hvis man f. eks. skal lage lemon curd, risgrøt eller syltetøy vil glassene sprekke hvis man har dem direkte på bunnen, så derfor er det viktig å få dem litt opp i høyden. Dette ekstrautstyret koster 2-300 kroner til sammen.

Pris
Trykkokere i Norge koster fra 500 kr (IKEA) til 2200 kr (WMF). Jeg anbefaler å bruke kelkoo.no eller prisjakt.no og søke på trykkoker for å sammenlikne pris og egenskaper på de forskjellige. Under forutsetningen at de klarer å genere fullt trykk (1 bar) er det ingenting i veien for å kjøpe trykkokere i den nederste delen av prisskalaen.

Kom gjerne med spørsmål i kommentarfeltet hvis det er noe informasjon som du synes mangler i dette innlegget.

Lykke til!

You Might Also Like

63 Comments

 • Reply
  Kristian
  23. april 2012 at 05:54

  Veldig bra. Lenge leve trykkokeren!

  Jeg har også en WMF og er storfornøyd med den.

  Pirk; når det er snakk om trykk er det 1 bar overtrykk. Siden vi har 1 bar trykk rundt oss i hverdagen vil det si at trykket inni trykkokeren er 2 bar. (utlendingene bruker ofte PSI, 1 bar er omtrent 15PSI)

  Hvis noen syns dobbelt trykk av omgivelsene ikke høres så mye ut, blir det fort mange kilo å holde på. Lokket til en 22cm WMF er utsatt for 380kg ved 1 bar overtrykk…

 • Reply
  Svein
  24. april 2012 at 23:01

  Er det noen som har erfaringer med IKEA sin trykkkoker? Den er billig, men spørsmålet er jo om den holder mål :-)

  • Reply
   glennbech
   12. juni 2015 at 18:44

   Hei, Jeg har foreløpig dårlig erfaring med IKEA sin trykkoker av følgende årsaker.

   – Det følger med et eget verktøy til å skru ut og inn trykkventiler for rengjøring
   – Den kan ikke kjøres i oppvaskmaskinen
   – Jeg må holde min induksjonsovn på styrke 7 for å opprettholde maks trykk. Dette førte til svidd saus i bunnen

   Min WMF Perfect pro gikk i bakken og håndtaket ble ødelagt. Siden det ikke går ann å erstatte dette på 4 liters-utgaven hoppet jeg på en 6 liter IKEA trykkoker. Trolig bortkastede penger.

   Skal fortsette å leke med den, om jeg bytter mening skal jeg oppdatere dere her…

 • Reply
  Mai
  25. april 2012 at 21:15

  Hei igjen:)

  Skriver under feil innlegg, men ville bare si at de sjokoladekjeksene dine var utrolig vellykkede! (3-2-1 kjeks…….) Jeg har aldri før opplevd å bli så mye mast på om at jeg må lage dem, og heldigvis så har jeg hatt deigen liggende klar i kjøleskapet, så da har det bare vært for meg å ta den ut, forme den til kjeks, og steke dem til ca. angitt tid.

  Nam, nam!!!! :)

  Jeg liker virkelig bloggen din!!! Og oppskriftene dine, du har virkelig lagt ned mye omsorg og arbeid bak maten du presenterer her. Og jeg liker også historiene du presenterer i forveien, eller tankene du deler:)

  Takk for en vellykket kveld etter kveld etter kveld… ;)

 • Reply
  Jonas
  27. april 2012 at 12:26

  Foreldrene mine har en Tefal trykkoker og jeg har en WMF. Jeg har laget løksuppe med begge trykkokeren og med Tefal blir løksmaken hengende igjen i gummiringen. Dette merker jeg tilnærmet ingenting til med WMF. Ellers gir WMF inntrykk av mye bedre byggekvalitet.

 • Reply
  Kristian
  28. april 2012 at 17:40

  Jeg har skjønt at WMF er det store merket når det gjelder trykkokere. De kommer i tre serier, Perfect Plus, Perfect Pro og Perfect Ultra. Hvilken serie bruker du? Ellers vil jeg takke for en meget bra blogg, som jeg stadig er innom!

  Kristian

  • Reply
   Hobbykokken
   28. april 2012 at 18:48

   Hei!

   Tusen takk for komplimenter – veldig hyggelig ;-)

   Jeg har to trykkokere fra WMF. Den ene er en 6,5 liters Perfect Plus og den andre er en 4,5 liters Perfect Pro. Jeg er mest fornøyd med Perfect Pro, det det er mulig å mekanisk stille inn helt og halvt trykk. Byggekvaliteten virker også litt mer solid, selv om begge er veldig gode. Perfect Ultra har jeg prøvd hos venner og den er identisk med Perfect Pro bortsett fra et digitalt display på toppen som fungerer som timer.

   Jeg har ingen tilknytning til WMF overhodet, så det føles litt rart å hele tiden anbefale dem. Grunnen er rett og slett at jeg har fått begge to i gave av henholdsvis foreldre og kone og da er det jo ikke mye valg man har ;-)

   Jeg har prøvd noen andre merker og så langt virker WMF mest solid. Jeg er veldig interessert i å prøve et sveitsisk merke som heter Kuhn Rikon, men det selges dessverre ikke i Norge foreløpig.

 • Reply
  Knut
  28. april 2012 at 20:56

  Kan anbefale Kuhn Rikon til de som er interessert, kjøpte selv en 6 liter 24 cm med to sidehåndtak. Virker solid og gjør jobben samtidig som den er lekker(uten at det burde ha noe å si). Men kan ikke gjøre sammenligninger da jeg ikke har prøvd andre merker… Brukes ca fire ganger i uka, stort sett med inspirasjon fra hobbykokken:)
  Strålende blogg.

  • Reply
   Borgny Mansås
   8. januar 2018 at 22:38

   Hei!
   Fikk du kjøpt denne på nettet? I så fall, har du en link?

 • Reply
  Anna
  2. mai 2012 at 11:30

  Hvor får man kjøpt tilbehør til WMF-kokerne? Mulig jeg er dårlig til å lete, men finner ikke risten du snakker om. :-)

 • Reply
  Karsten
  3. juni 2012 at 09:04

  Må en bruke rist,fulgte ikke med.Har en Tefal.

 • Reply
  Øyvind
  17. juni 2012 at 18:00

  Nokon som har erfaring med Funktion sin trykkoker på 6-liter? Det virkar som om om min ikkje klarer å halde på trykket skikkelig då eg må ha induksjonstoppen på 6 av 9 (plata har også eit boost-trinn) for at den raude låseventilen ikkje skal dette ned. Er det meininga at den raude låseventilen skal stikke ut av lokket heile koketida? Eg forsøkte det på risgrøt i dag, og med ein gang eg kom noko lavere enn styrke 6 på plata datt låseventilen ned. Etter 15 minutt var grauten 80% ferdigkokt og det blei alt for mykje veske. Eg måtte legge til 10 minutt på koketida for at grauten skulle få korrekt konsistens og bli gjennomkokt.
  Det gjekk med 4-5 dl vatn i kjelen.

  Eg satte trykkvelgeren i posisjon 2, skrudde plata på 9 for å få eit rask oppkok, det kom dam både frå låseventilen(mykje) og arbeidsventilen(litt) inntil låseventilen tetta seg og det kom mykje damp frå arbeidsventilen. Eg skrudde ned varmen men ved styrke 5 datt låseventilen ned igjen. Det kom også ein del damp ut av handtaket. Det såg ikkje ut til å komme frå pakininga under lokket, men frå sjølve låsemekanisma. Er det slik med din også, eller er min defekt? Ved vanleg koking av mat brukar eg 4-5 i styrke, so synest det er rart at trykkokeren må stå på 6!

  Eg har denne i 6-litersutgave: http://www.jernia.no/k/ki.aspx?sku=618811

  • Reply
   Kjell
   21. desember 2014 at 15:59

   Hei. Jeg kom tilfeldigvis over denne tråden, jeg har funktion, har samme problem med damp i håndtaket, og ventilen virker heller ikke å være helt best, er kanskje brukt ti ganger.

   Har kjøpt tefal 6liter som koker i skrivende stund, den virker mer solid. Det kommer imidlertid damp ut av håndtaket inntil sikkerhetsventilen går opp (for å forhindre muligheten for å ta av lokket). Jeg har nå plata på 6av ti, og det har jeg inntrykk av at generelt ikke er unormalt for å få nok trykk (?).

 • Reply
  Per Søderlind
  17. juli 2012 at 08:55

  Jeg er veldig fornøyd med min Kuhn Rikon. Kjøpt fra Amazon, de leverer til Norge. Inkl boka «Cooking Under Pressure (20th Anniversary Edition)» kostet den $375 (ca 2300 NOK), det er inkl frakt og norsk mva («toll»)

 • Reply
  Toove
  6. august 2012 at 21:23

  Jeg har også gått til innkjøp av en trykkoker type Perfect Plus. Veldig fornøyd. Har også skrevet blogginnlegg om trykkokere og prøver å sammenligne med saktekokere. For den som lager mye gryteretter og er kvikk om morran før jobb, og ønsker å komme hjem til ferdig mat, er kanskje saktekokere bedre?
  Jeg har hvertfall kvitta meg med mikroen for å få plass til en mye mer praktisk innretning, nemlig trykkoker :-)

 • Reply
  finn_roen
  14. september 2012 at 07:11

  Har dere rist nedi WMF perfect pro trykkokeren?
  Jeg har i mange år brukt Høyang sin 8l trykkoker, og denne har en rist i bunn som ligger ca 5cm over bunnen av pannen , jeg har vann opp til risten når jeg koker poteter slik at potetene ikke ligger nedi vannet, på perfect pro 4,5L som jeg kjøpte for noen dager siden fulgte det ikke med noe rist..
  Jeg bruker trykkokeren mest til å koke poteter og grønnsaker..

 • Reply
  Høgtrykk over kjøkkenet | Far min sitt kjøkken
  19. september 2012 at 10:29

  […] Dersom du treng tips og vurdering av kva trykkokar som er best, bør du lese denne artikkelen til Olav Birkeland på…. This entry was posted in Kjøtt, Lam, Oppskrifter by admin. Bookmark the […]

 • Reply
  Stein Arne
  22. september 2012 at 13:14

  Jeg har 4.5 liter utgaven fra WMF og jeg sliter med at innholdet i kjelen gjerne blir brent i bunnen før jeg har nok varme til at kjelen lukker seg og samler trykk. Særlig når jeg skal lage tomatsaus o.l. Har dere noen gode tips for å unngå dette?

  • Reply
   Hobbykokken
   22. september 2012 at 15:12

   Hei! Det skyldes viskositeten i væsken. Jo mer tyktflytende væsken er, jo lengre tid tar det å bygge opp tilstrekkelig trykk og maten blir lettere brent. Jeg anbefaler å evt. å tilsette litt ekstra vann neste gang du lager tomatsaus…

 • Reply
  Arne
  3. november 2012 at 19:43

  Ser at WMF Perfect Pro 6,5l er en induksjonskaserolle. Spørsmålet mitt er (interessen for matlaging er fortsatt litt nyerveret): kan man bruke en slik kaserolle på en vanlig ovn med keramisk topp?

 • Reply
  Rebecca
  5. november 2012 at 16:14

  Hei.

  Min kjæreste ønsker seg trykkoker. Ikke den mest romantiske julegaven, hehe. Det jeg lurer på er om de virker like bra på gasskomfyr? Er det noe ekstra vi må tenke på?

  • Reply
   Hobbykokken
   5. november 2012 at 16:18

   Hei!

   En trykkoker fungerer minst like bra på gass som på en vanlig komfyr eller induksjon. Det er egentlig ingenting å tenkte på når det gjelder gass i forhold til trykkoker ;-)

 • Reply
  Rebecca
  5. november 2012 at 16:21

  Hei igjen.

  De sjokoladekjeksene Mai skriver om…. hvor fant hun oppskriften? link??

 • Reply
  Rebecca
  6. november 2012 at 11:02

  Tusen takk for hjelpen :-)

 • Reply
  Nils Arild Myklebust
  2. desember 2012 at 20:54

  Hei!
  Har nettopp kjøpt og i dag prøvd en 6,5 l trykkoker «funktion».
  I bruksanvisningen står der IKKE et ord om hvor mye vann det skal i den for koking.
  Har hatt trykkoker i 35 år før, og der var det greit, vann skulle opp til nivå på rista. På den nye er der ikke plass til omtrent noe vann til ristnivå, da denne er motsatt formet (en skål og ikke en rist)
  Hva er riktig?

  • Reply
   Hobbykokken
   2. desember 2012 at 21:05

   Du må ha minimum 2,5 dl vann for å få opp trykk, men det varierer jo om du skal trykkoke eller trykkdampe…

  • Reply
   potetkongen
   19. desember 2012 at 16:33

   Jeg har kjøpt funktion sin… Er det mulig att den «skåla» skal ligge opp ned?

 • Reply
  Jubelåret 2012 | Hobbykokken.no
  30. desember 2012 at 21:57

  […] Luftig sjokolademousse Vanilje-trikset Flasken med det rare i Smuudi Langpepper Trykkoking i D2 Anbefaling av trykkoker Risotto i […]

 • Reply
  Tore
  17. juni 2014 at 20:39

  Hei, flott blogg, mange oppskrifter som står på vent til å testes ut.

  Har akkurat investert i WMF 6.5 liter fra SVN, men har ingen tidligere erfaring med trykkoker så jeg mangler den praktiske forståelsen av hva som er sikker bruk av produktet. Bruksanvisningen krever minst 250 ml væske slik du skriver over – ellers kan visstnok skumle ting skje med gryta. Samtidig ser jeg at du har en oppskrift på karamellisert løksuppe der det ikke tilsettes noe vann (som visstnok skal avgis av løken), og tilsvarende er det en gulrotsuppe oppskrift i Modernist Cuisine at Home der det tilsettes kun 30 ml vann.

  Jeg lurer derfor på om du kunne kommentert hva slags oppskrifter som spesifiserer mindre enn 250 ml væske, som kan lages i 6.5 literen. F.eks. dersom matvarer slik som løk skal «svette» ut vannet, hvordan vet man om det blir nok væske. Evt. er det andre typer bruk (der matvarene ikke «svetter») som i praksis klarer seg med mindre enn 250 ml. Hvordan kan jeg vurdere hvorvidt en oppskrift lar seg tilberede med 6.5 literen?

  Dersom man har en oppskrift der den totale mengden væske blir for liten, finnes det noen måte å omgå dette? Kunne man f.eks. ha 3 dl væske i kjelen, og varmebehandle det som skal tilberedes (inkludert væske) i innsatsen uten hull; det er kanskje dette du mener med «trykkdamping»?

  • Reply
   Hobbykokken
   19. juni 2014 at 04:30

   Hei!

   Vannmengden har lite med sikkerheten å gjøre. Hvis du har for lite være i trykkokeren vil du først og fremst få problemer med å bygge opp nok trykk og evt. brenne fast grønnsakene i bunnen.

   Når det gjelder vannnivået i forskjellige ingrediensene så er det noe man får en følelese for etterhvert som man har prøvd en del oppskrifter, så det kommer rett og slett med erfaring.

   Anbefaler denne siden, som jeg anser for å være den beste i verden for trykkoker-oppskrifter:

   http://hippressurecooking.com

   • Reply
    Tore
    19. juni 2014 at 11:16

    Hei og takk for svar, skal sjekke lenken. Takk også for svar i den andre tråden ang. kjøkkenvekt.

 • Reply
  Lisa Marie
  21. november 2014 at 10:11

  Hei! Jeg har planer om å kjøpe en WMF-trykkkoker til mannen, og det jeg lurer på er hvilke butikker får man kjøpt dem i? Jeg bor i Moss, og klarer ikke å finne butikker her som fører det merket. Finnes de kun på nett?

  • Reply
   Hobbykokken
   21. november 2014 at 16:57

   Jeg vet ikke hvilke butikker som selger dem rundt omkring i Norge. Sousvidenorge.no selger dem på nett. Du kan eventuelt ta kontakt med importøren, Bastian.no, for å finne ut av hvilke butikker som selger dem ,-)

 • Reply
  Stine
  30. november 2014 at 17:14

  Traktøren i bogstadveien selger WMF trykkokere:)

 • Reply
  Storm
  7. desember 2014 at 00:51

  Skal kjøpe trykkoker, men er i tvil om jeg skal gå for 8 liter eller 6 literen. Om man f.eks. skal lage pinnekjøtt, hvor mange personer klarer 6 literen å lage til? Er det noen situasjoner der 8 liter rett og slett blir for stor?

 • Reply
  Lars
  27. februar 2015 at 20:07

  Jeg kjøpte en Fissler Vitavit Edition 6 liter med perforert innsats. Veldig enkel å bruke, den sier i fra med lyd og lyssignal når trykket er passe, for høyt eller for lavt. Den slipper også automatisk ut trykk når det er for høyt. Genial og enkel låsemekanisme for lokket. Max mengde for koking under trykk er 4,5 liter. Timeren sier ifra med pipelyd når ønsket koketid er oppnådd. To forskjellige måter å få ned trykket etter at kokingen er ferdig. Jeg har til nå brukt den mest til kraftkoking etter hobbykokkens oppskrifter (anbefales!!), men det ser ut til at dette er en grei størrelse for vår familie. Selvsagt kunne jeg noen ganger ønsket at den var litt mindre og noen ganger litt større, men den er et greit kompromiss siden jeg ikke har planer om å skaffe meg to trykkokere :)

 • Reply
  David Dahle
  27. august 2015 at 15:36

  Hei, vi har en Funktion 6 liter. 3 ganger har den (eksplodert)! 1 ste gang byttet vi, hevdet det var feil. Neste gang trodde jeg ikke kona, nei, du må ha gjort en feil!! Nå gikk dritten i lufta for tredje gang og nå er det jeg som eksploderer!!!! Jeg vil kalle den «Dritten»!!! Den har 3 innstillinger på damputløseren, 1-2 og dampflusj, nærmere forklart er da 2 høyest trykk. Nå sto den innstilt på 1, Dvs lavt damptrykk. Det som skjer er at det byggevarer opp trykk og ventilen slipper ikke ut og «pooooffff» så er hele kjøkkenet nedklinet med kjøttsaus og fett!!
  Ja, ho setter plata på full guffe! , må jo det for å få opp varmen, men som sagt løser ikke ventilen ut!! Nå hører det med til historien at hun har brukt trykk koker siden hun var 6 år og Dvs hun har 34 års erfaring! Ikke lett å fortelle hun at hun gjør feil????
  Er det trykk kokeren med sin ventil som er «Dritt» eller hva er det???
  Fortvilet «matvrak»

  • Reply
   Hobbykokken
   25. september 2015 at 19:51

   Det må være noe feil med ventilen, ja…

 • Reply
  Anne Berit Løvmo
  2. februar 2016 at 10:43

  Hei, vi skal ønske oss trykkoker til vårt bryllup og lurer på om du har endret din oppfatning av hvilken som er best siden dette innlegget ble skrevet?
  Takk for svar!

 • Reply
  Jan Kristiansen
  12. desember 2016 at 19:05

  Det er ikke nevnt noe om Tefal trykkoker her. Er det noen som har erfaring?

  • Reply
   Kjell Roar Hestad
   12. desember 2016 at 23:17

   Vi bruker tefal med god erfaring. 6 liters som vi bruker til pinnekjøtt, blir i minste laget om man skal lage mer enn en pakning med kjøtt. Har ikke prøvd den til andre retter.

 • Reply
  Ivar Fylling
  22. august 2017 at 18:21

  Vi har ein 40 år gammal ADOREX INOX, 4.5 l (Sveitsisk). Har skifta pakning og handtak ein gong, for ca 15 år sidan. Fungerer glimrande, uunnverleg til kjøtgryter, fårikål og pinnekjøt! Det er teikn til at pakninga snart bør skiftast (FISSLER, 220 mm innv.diam., 240 mm utv.diam., 17 mm høg ubelasta, 9mm samatrykt). Koketrykket er ca 0.8 bar (målt på ventilfjøra med kjøkenvekt og skyvelære)

  MEN eg finn ikkje dette merket på nettet. Nokon som har maken, eller veit å finne reservedeler?

 • Reply
  Mona Hanssen
  23. september 2017 at 13:49

  Hei Jeg har bestilt en crealys trykkoker på bakeren og kokke. Før 2290 nå 699,- så etterpå den var 8 liter!!!!!!er det mulig å koke mindre porsjoner i sånne gryter eller må de ha en viss mengde? Hilsen Mona.
  På kjøpte en sånn spuma også…var på kurs med deg med kraft og sauser nettopp

  • Reply
   Hobbykokken
   23. september 2017 at 21:34

   Takk for sist og gratulerer med ny trykkoker! :-) Jeg har både 4,5 , 6,5 og 8,5 liter og det siste året har jeg bare brukt 8,5 literen. Du trenger bare 3 dl vann til å bygge opp tilstrekkelig trykk, så det går veldig fint.

  • Reply
   Per Arne Tønnessen
   14. november 2017 at 18:48

   Hei, var også på kraft og saus kurset :-) Er du fornøyd med Crealys trykkokeren? Finner den ingen andre veien enn Bakeren & Kokken.

   • Reply
    Mona Hanssen
    14. november 2017 at 19:30

    Hei. Jo er fornøyd. Det var en grei størrelse på. Har prøvd noen ganger. Bl.a til fårikål. Jeg er litt redd for den enda og er usikker på om jeg har hatt den oppe i fullt trykk før jeg skrudde ned varme. Hadde nok forventet enda mørere kjøtt. Men angrer ikke. Føles som god kvalitet og den tar jo ikke mer plass en en vanlig gryte. Viktig å lese bruksanvisningen godt.

  • Reply
   Arnljot Arntsen (@arnljot76)
   27. november 2017 at 19:16

   Tenkte bare jeg skulle kommentere at Crealys Quickcook 8 liter ikke når mer enn 65 kPa (0,65 bar) som maks trykk. Dette informeres det ikke noen sted om før du står med bruksanvisningen i hånden.

   • Reply
    Per Arne Tønnessen
    28. november 2017 at 08:34

    Ok, da blir det en annen for min del :-) Takk for info. Skeptisk til ting en bare finner 1 plass :-)

 • Reply
  Mona
  15. desember 2017 at 22:20

  Eg treng ny pakning til min trykkokar, men får beskjed i butikk om det ikkje går an å skaffe ny pakning. Tenkte eg ville høyre litt i dette forumet før eg ev. Kjøper ny. Er det nokon som veit kvar eg kan skaffe pakning til Hackman/ Polaris, 8liter, ø22?…

  • Reply
   Nils Jacob Berland
   28. desember 2017 at 12:56

   Hei! Ble du noe klokere?
   Har en gammel Polaris trykkoker der pakningen er ødelagt – bruker den ikke fordi jeg har kjøpt ny – men andre er interessert i å overta den. Mener vel at denne her kan fungere – https://www.amazon.de/Fissler-Dichtungsring-Schnellkochtopf-Ersatz-Dichtung-038-687-00-205/dp/B0002HP6HI/ref=sr_1_11?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1514461508&sr=1-11&keywords=fissler&th=1

  • Reply
   Merete
   27. januar 2018 at 04:44

   Hackman/Polaris’s modellene er identisk med *Kuhn Rikon* og derfor kan du bestille deler som passer til den. Om du ikke får bestilt gjennom noen forretning, så kan du sikkert bestille over nett.
   Når det gjelder pakning , så står det på en emballasjedel jeg har her (har selv to av disse trykkokerne og kjøpte pakninger for noen år tilbake) at det er: «Swiss service. Art. 1501» . På denne min, som jeg bestilte gjennom en Jernia-forretning om jeg ikke husker feil.., så er det klistret på en lapp hvor det står trykt: «Art.nr. 525 – 005. Hurtigkoker Kuhn Rikon. Tetningsring».
   *
   (Etter at Høyang-Polaris konsernet sluttet så var det Fiskars som skulle være de som skulle besitte deler til disse produktene. Men disse var ikke bare motvillige når jeg henvendte meg til dem, men de sa de bare solgte ut de delene de hadde på lager og så var det slutt for deres del. Dette er flere år siden, og selv da var det vanskelig å få de til å sende noe..)
   *
   Håper det ordner seg for deg og trykkokeren din :-)

   • Reply
    Mona
    27. januar 2018 at 20:16

    Supert – tusen takk for tips, dette skal eg prøve. Hadde same oppleving som deg når det gjeld Fiskars, ingen hjelp der. Men eg prøver Kuhn Rikon. Tusen takk :-)

  • Reply
   Merete
   27. januar 2018 at 04:53

   Da er den identisk med *Kuhn Rikon* og du kan bestille deler til dette merke.
   På en emballasjedel jeg har her står det bl.a. «Swiss service. Art. 1501 Ø 22 cm».
   (Siden jeg bestilte denne delen til min trykkoker gjennom en norsk Jernia-butikk, for flere år siden, så er det klistret på en lapp hvor det står: «Art. nr. 525 – 005. Hurtigkoker. Kuhn Rikon. Tetningsring»)

   • Reply
    Mona
    27. januar 2018 at 20:19

    Supert – tusen takk for tipset, dette skal eg prøve. Hadde forresten same oppleving som deg når det gjeld Fiskars – fekk ikkje tak i pakning der. Men eg bestiller hos Kuhn Rikon, tusen takk :-)

 • Reply
  glennbech
  17. desember 2017 at 22:25

  Jeg kastet nettopp nå min IKEA trykkoker, og bestilte meg en ny WMF Perfect PRO 6,5 Liter. Jeg vet at Olav anbefaler disse.

  Min første trykkoker var en WMF 4 liter, som ble ødelagt.

  Deretter har jeg hatt en 6 liters IKEA siden 2015 og har på ingen måte vært fornøyd. Jeg vet ikke om det er bare min det har vært noe feil med, men det har ikke vært mulig å opprettholde fult trykk på svak varme. Det er enten 1) lavt trykk og nogenlunde fungerende koker, eller 2) høyt trykk, og veldig mye væsketap, bråk, og damp som slipper ut.

  Jeg har skrevet litt om det over, men tenkte jeg skulle si noe negativt om WMF også; du må passe godt på de. Sist gang jeg eide en mistet lokket i gulvet, og finmekanikken som justerer trykket i kjelen ble skadet.

  IKEA trykkokeren, og sikkert noen av de rimelige modellene har ikke noen tilsvarende avansert «mekanikk» som kan bli skadet av et fall i gulvet eller barn som laster ting ut av skuffene. Så, ta godt vare på de :-)

 • Reply
  Brynulf Bakkenget
  22. mai 2019 at 08:14

  Her en WMF Perfect pluss 4,5 l med en feil jeg ikke klarer å finne ut av. Har fått den byttet ut 3 ganger, men når jeg får ny har den nye også samme feil. har også prøvd å kjøpe reservedler (håndtak og ventil), med da også er problemet der. Problemet er at når fullt trykk oppstår så lekker det ut av fronten på håndtaket, og ikke i ventilen slik det skal. Hva kan være feil? Noen som har en ide?

 • Reply
  Lena Eriksen
  6. oktober 2019 at 13:25

  Er det slik at man kan brune kjøtt ol. i trykkokeren og så ha i vann og div, og gjelder det for alle merker av trykkokere? Finner ingen ting om dette verken i bruksanvisningen eller på nett? Har selv en tefal kjøpt ny i går.

  • Reply
   Hobbykokken
   6. oktober 2019 at 14:43

   Hei!

   Ja, du bruker den bare som en helt vanlig gryte helt frem til du tar på lokket. Uavehngig av merke og modell. Anbefaler at du leser deg opp på trykkoking på enten chefsteps.com eller hippressurecooking.com.

   Olav

  Legg inn en kommentar