Middag

#380: Risotto i trykkoker

29. april 2012

Min oppdagelsesreise for å finne ut ting man kan bruke trykkoker til fortsetter, og denne gangen har turen kommet til risotto. Risotto tar vanligvis 15-20 minutter og lage og er i utgangspunktet ikke kjempevanskelig å få til. Selv om detdet kanskje ikke er så vanskelig krever det likevel at man følger med når man holder på å lage det og det er i ærlighetens navn ikke alle som får det til allikevel.

En av de tingene som er så fantastisk med trykkoker er at det er lett å gjenskape resultater bare ved hjelp av en klokke. Ved å finne riktig antall minutter for å få perfekt resultat kan man gjenta suksessen gang etter gang i ettertid bare ved å følge med på klokka.

Sous vide og trykkoking har det til felles at det er vanskelig å smake seg frem underveis når man holder på med det. Man må ta maten i enten en vakuum-pose eller trykkoker, skru på stoppeklokka og la det stå til. Dette involverer ofte en det prøving og feiling i begynnelsen og da er det viktig å ta notater underveis. Det finnes dessverre ikke mange (gode) kokebøker om trykkoking, så da blir det viktig å bruke internett. For meg er hippressurecooking.com den siden jeg alltid vender tilbake til og det er den som er utgangspunktet, spesielt i forhold til koketid, når jeg skal prøve noe nytt med trykkokeren.

Denne gangen har jeg lagd en variant av den meget kjente risotto-retten Risotto alla milanese, men fremgangsmåten fungerer veldig bra på de fleste varianter av risotto. Det er litt vanskelig å bli klok på hva slags kraft man skal bruke når man lager denne risottoen, for nesten uansett hva slags oppskrift jeg finner frem til brukes det forskjellige typer kraft. Det tre gjennomgående er imidlertid grønnsakskraft, kyllingkraft og kjøttkraft av oksekjøtt. Kyllingkraft brukes bl. a. av Jamie Oliver, grønnsakskraft brukes i Moderinst Cuisine, mens kjøttkraft av okse brukes i den italiensk matbibelen Sølvskjeen. Selv liker jeg den best med kjøttkraft.

Her er min oppskrift på Risotto alla milanese til 2 personer:
5 dl kjøttkraft
1 dl hvitvin
200 g riostto-ris, jeg har brukt arborio denne gangen
50 g smør
1/2 løk, finhakket
75 g parmesan, finrevet
0,5 g safran (ca. 20 safrantråder)

Framgangsmåte:

 • Smelt 50 g smør på middels sterk varm i trykkokeren. Tilsett ris og løk og stek til begge deler blir gjennomsiktig, ca. 5-8 minutter.
 • Tilsett kjøttkraft, hvitvin og safran og kok opp med lokket på til du ha fått fullt trykk.
 • Skru ned varmen og kok videre på fullt trykk i 7 minutter.
 • Få ned trykket ved å ha trykkokeren over i vasken og hell rennende kaldt vann over den til trykket er ute.
 • Åpne lokket på trykkokeren, tilsett parmesan og rør rundt. Smak til med salt hvis nødvendig.

Server

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Chefsteen
  29. april 2012 at 22:10

  Hmm, interesant, men konsistens og tekstur, fornøyd med den?

  • Reply
   Hobbykokken
   30. april 2012 at 04:15

   Ja, veldig fornøyd. Prøvde meg frem noen ganger med koketid uten at det gikk så veldig bra, men til slutt satt det veldig bra på 7 minutter. Risottoen ble stående litt lenge på kjøkkenbenken før jeg fikk tatt bildet, så den ser litt tørrere ut på bildet enn det den egentlig var…

 • Reply
  Trond
  5. mai 2012 at 08:13

  Gratulerer med fin helsides oppslag i Dagbladet igår, sykt bra!

 • Reply
  Tor Einar
  7. juli 2012 at 11:40

  Linken til hippressurecooking.com peker til http://hobbykokken.datasenter.no/2012/04/29/risotto-i-trykkoker/hippressurecooking.com, så du har vel glemt av en http:// først.

  Blir i alle fall første rett jeg skal prøve meg på i trykkokeren min (bortsett fra det å koke vann da)

 • Reply
  lars
  18. januar 2013 at 12:21

  Hei , jeg opplever ofte at det blir litt brent i bunnen med ting i trykk kokeren – kanskje ikke gass-blusset går lavt nok ned. Har du prøvd samme metode som med grøt ? ( ildfast form i trykk kokkeren for risotto ?

 • Reply
  Jubelåret 2012 | Hobbykokken.no
  28. september 2013 at 13:14

  […] Apotekenes blodpriser Enkel påskemarsipan Bokanmeldelse: The family meal Luftig sjokolademousse Vanilje-trikset Flasken med det rare i Smuudi Langpepper Trykkoking i D2 Anbefaling av trykkoker Risotto i trykkoker […]

 • Reply
  Christian
  29. mai 2014 at 17:55

  Testet denne oppskriften nå, og opplevde det samme som siste innlegg her beskriver, dvs. at det ble brent i bunnen, Etter syv minutter var det fortsatt veldig mye væske, så jeg prøvde tre minutter til. Da ble konsistensen OK, men en solid «skorpe» med svidd materie i bunnen som bivirkning + at det ødela noe av smaken, som det måtte en solid dose stålull til for å få bort. Jeg doblet alle ingredienser i oppskriften, så det er mulig det er der feilen oppstod med at konsistensen ble for flytende etter syv minutters koking. Hva tror du riktig væskemengde til 400g ris skal være? Brukte 10 dl kjøttkraft og 2 dl vin.

 • Reply
  #441: Jubelåret 2012 – Hobbykokken.no
  20. januar 2019 at 11:13

  […] Apotekenes blodpriser Enkel påskemarsipan Bokanmeldelse: The family meal Luftig sjokolademousse Vanilje-trikset Flasken med det rare i Smuudi Langpepper Trykkoking i D2 Anbefaling av trykkoker Risotto i trykkoker […]

 • Legg inn en kommentar