Utstyr

#384: Røyking tillatt

Jeg har begynt å røyke. Jeg var aldri interessert i røyking da jeg var yngre, for jeg så liksom aldri vitsen med det. Men nå som jeg har blitt voksen har jeg virkelig oppdaget hvor gøy det er. Å beklager, jeg mener ikke sigaretter altså – jeg mener selvsagt røyking av mat.

Røyking av mat er kjempegodt og har lange tradisjoner som konserveringsmetode. Jeg har imidlertid ikke et røykeskap slik at jeg kan drive med varmrøyking, istedenfor har jeg nemlig en fiffig liten røykpistol (Polyscience Smoking Gun) som lar meg kaldøyke det meste. Hvis du ønsker å bruke røyk til konservering av f. eks. laks er burde du ha et røykeskap for varmrøyking. Hvis du skal kombinere kaldrøyking og konservering må du bevare deg på oppbevaring i kjøleskapet.

På lik linje med de fleste andre ting i naturen har også de forskjellige tresortene forskjellige egenskaper som påvirker smaken – i dette tilfellet smaken av røyken de gir. Dette er viktig å være oppmerksom på når man skal røyke. I tillegg til å røyke treflis kan man selvsagt også røyke te og det gir virkelig mange interessante smaker. Her er noen av de matvarene og rettene som blir veldig spennende når til blir tilført røyksmak:

  •  Potet- og løksuppe. Både potet, løk og melkeprodukter er takknemlige å røyke og med en litt mild røyksmak blir denne suppa helt fantastisk.
  • Røykt smør smaker kjempegodt til nybakt smør til litt kraftige gryteretter.
  • Røykt tomatsaus. Røykt tomatsaus gir en kjempefin smak som gir assosiasjoner til grill og vedfyrt ovn.
  • Havsalt. Jeg har røykt havsalt flere ganger. De første gangene ble det altfor sterk røyksmak, med nå har jeg funnet frem til en god tid (1 time) for røykingen.
  • BBQ-marinade.
  • Mel. I går røykte jeg hvetemel i to timer, og det smakte fantastisk i et no-knead brød jeg lagde i går kveld.
Produsenten anbefaler også røyk til følgende produkter, men det har jeg ikke prøvd enda: Østers, øldampet blåskjell, krabbe, hummus, cheddar-ost, tunfisk-salat, grillede artisjokker.

En røykpistol er ikke for alle, men for dem som en glad i røyksmak senker det terskelen veldig i forhold til å røyke sin egen mat. Selv har jeg aldri hatt lyst til å kjøpe et stort røykeskap, men da jeg så denne satt Visa-kortet løst. Jeg har så vidt begynt å eksperimentere med røykpistolen og sous vide og så langt ser det veldig lovende ut.

Navnet på denne røykpistolen er Polyscience Smoking Gun og selges i Norge for ca. 1250,- kroner hos Gastronaut AS og SousVideNorge.no. For ordens skyld kan jeg nevne at jeg har kjøpt dette utstyret selv og innlegget ikke er sponset på noe vis.

5 Comments

Legg inn en kommentar