Bakst

#387: Sjokoladeboller

24. mai 2012

For noen år siden avslørte Åpent Bakeri sin fantastiske bolleoppskrift i boka «Brød». Morten Schakenda har også kommet med noen kjempegode varianter i sine to bøker og alle disse oppskriftene har spredd seg som ild i tørt gress i Norge gjennom bøkene og alle oss som har blogget om dem.

Jeg får ofte spørsmål om hva som skal til å få bli flink til å bake og svaret er dessverre irriterende enkelt: bruk tid, masse tid. Baking er ikke noe burde drive med hvis man har dårlig tid. Når jeg sier at man skal bruke mye tid burde jeg kanskje presisere at det ikke behøver å være så veldig arbeidskrevende å bake, men selv baker jeg aldri hvis jeg ikke har minst tre timer til rådighet.

Rosiner faller ikke alltid i like god jord her i huset, men det gjør derimot sjokolade. Jeg har derfor lagd disse bollene med nettopp sjokolade, men bortsett fra det bruker jeg originaloppskriften fra boka «Brød». Oppskriften gir ca. 20 små boller eller 10 store.

6 dl melk
1 kg hvetemel
150 g sukker
2 ts salt
12 g (3 ts) kardemomme
50 g gjær
1 egg
150 g smør i terninger, romtemperert
100-200 g sjokolade, grovhakket
2 eggeplommer + 2 ss vann til pensling (vispes sammen)

For å legge til rette for sukssess anbefales det å bruke romtempererte råvarer.

Fremgangsmåte:

 • Varm opp melka til 30 grader.
 • Bland sammen hvetemel, sukker, salt, kardemomme og egg i en bolle.
 • Smuldre oppi gjæren og tilsett 5 dl av melka. Elt deigen i en kjøkkenmaskin på lav hastighet og tilsett evt. resten av melka for å få en glatt og jevn konsistens. Det tar som regel 4-6 minutter, men du kan gjerne la den elte i 10-15 minutter også hvis du har tid og lyst.
 •  Tilsett smøret litt av gangen mens du elter på jevn lav hastighet. Elt deigen til den har absorbert alt smøret, det tar ca. 5 minutter.
 • Ha deigen i en bolle og la heve under plast i ca. 1 time.
 • Tilsett sjokolade og elt deigen til sjokoladen er jevnt fordelt. Det tar ca. 3 minutter.
 • Varm ovnen til 240 grader, ikke bruk varmluft. Du skal ikke steke bollene på så høy temperatur, men det er for å kompensere for varmetapet du får i ovnen når du åpner ovnsdøra for å sette inn bollene.
 • Del deigen i like som boller og etterhev på bakebrett i ca. 30 minutter.
 • Pensle bollene med eggeplommene.
 • Skru ned varmen i ovnen til 180 grader og stek bollene på midterste rille i 15-20 minutter til bollene er gyldenbrune.
 • Avkjøl på rist.

Håper det smaker!

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply
  Magne D. Antonsen
  25. mai 2012 at 12:28

  Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  • Reply
   Hobbykokken
   25. mai 2012 at 12:48

   Takk for det – veldig hyggelig!

   God helg!

 • Reply
  Twistedangie
  25. mai 2012 at 14:46

  Jeg lurer på hva som er galt med meg, jeg går inn på blogger som dette når jeg er super sulten ! (Ikke negatvt), men ender jo opp med og høre magen BRØLE til meg at den har lyst på de bollene nå. Og selvfølgelig har ikke jeg mulighet til å dra på butikken å handle. *sikler mer på oppskrifta i de neste timene før samboeren vil ha mat*

 • Reply
  Morten Pedersen
  25. mai 2012 at 14:47

  Boller er jo bare så godt når en lager de selv og ikke kjøper de luftige på butikken.

 • Reply
  Maria
  25. mai 2012 at 16:57

  Denne oppskriften har jeg brukt i flere år, alltid godt resultat! Tar tid, men er absolutt verdt det! :-)

 • Reply
  Kevin
  25. mai 2012 at 19:34

  Hei,
  Ser fantastisk deilig ut. Har bare et spørsmål relatert til temperaturen. Du oppgir først 240 grader, men så ser det ut som om du skrur ned til 180 grader før du setter inn bollene. Stemmer det? Hvis det er slik, hva er poenget med å sette den på 240 grader først?

  • Reply
   Hobbykokken
   26. mai 2012 at 05:19

   Nå har jeg skrevet inn svaret på spørsmålet ditt i den opprinnelige teksten. Grunnen til at jeg gjøre det er for å kompensere for varmetapet du får ved å lukke opp ovnsdøren og sette inn bollene. Dette før til en jevn steketemperatur hele tiden og gir etter min mening et bedre resultat…

 • Reply
  Cathrine
  25. mai 2012 at 20:39

  Hvor mange boller gir denne oppskriften ca? :)

 • Reply
  Cathrine
  25. mai 2012 at 20:40

  Hvor mange boller gir oppskriften ca? :)

  • Reply
   Hobbykokken
   26. mai 2012 at 05:17

   Hei!

   Nå har jeg skrevet det inn i teksten. 20 små eller 10 store ,-)

 • Reply
  Ingunn Storstad-Henriksen
  27. mai 2012 at 13:41

  Hei :) Nå lagde jeg disse bollene i går, og det var stor suksess her :) Jeg gjorde det helt etter oppskriften, men vet at neste gang så kommer jeg til å blande sjokoladebitene sammen i røren før den settes til heving i 1 time. Det ble bare tull med å blande det sammen etter at den var hevet og skulle rulles ut til boller. De var nydelige uansett. Takk for en god oppskrift :)

  • Reply
   Hobbykokken
   27. mai 2012 at 16:06

   Hei!

   Grunnen til at man venter med å ta i sjokoladebitene til etter første heving er at tyngden av sjokoladen går ut over hevingen. Jeg har prøvd begge deler og merker betydelig forskjell på å ha i sjokoladebitene etter første heving ,-)

 • Reply
  Line
  27. mai 2012 at 13:57

  Kan jeg spørre om noe. I fremgangsmåten på bollene så kan det virke som gjære skal smuldres i det tørre og så skal melken tilsettes?? Skal ikke gjæren røres ut i melken? Og egget skal blandes med det tørre??
  Bollene så kjempegode ut…..har lagrete oppskriften din.:-)

  • Reply
   Hobbykokken
   27. mai 2012 at 16:08

   Hei!

   At gjæren skal røres ut i melken er en gammel myte som ikke har noen praktisk funksjon. Egget blandes inn med det tørre, ja. Men det tar jo uansett ikke lang tid før man har i melken ;-)

 • Reply
  Monica
  27. mai 2012 at 20:37

  Jeg har ikke kjoekkenmaskin – gaar det fint aa elte for haand ogsaa?

 • Reply
  Martin Furmyr
  28. mai 2012 at 13:02

  I følge Morten kan det ikke eltes for mye. I hans oppskrift på boller er det over 30 min med elting i kjøkkenmaskin. Han advarer også mot varm væske siden elting fører til økt varme i deigen og som kan drepe gjær om det blir for varmt. Jeg har laget flere av hans brød, boller, sandwicher og pizzaer som kan anbefales. Det neste blir å bake wienerbrød som tar tid og nok krever prøving og feiling..

 • Reply
  Thea Emilie
  28. mai 2012 at 17:25

  Ah, de så gode ut! :)

 • Reply
  Monkis
  28. mai 2012 at 19:04

  Hei! Disse så deilige ut! Men jeg lurer på om du bruker kokesjokolade eller vanlig melkesjokolade? Vet du om det vil ha noen betydning for hvor mye sjokoladen smelter inni bollene? Hilsen Monkis

 • Reply
  Recipe: Buns and cinnamon rolls
  28. mai 2012 at 21:44

  […] Source […]

 • Reply
  con
  2. juni 2012 at 13:01

  hva blir målene hvis jeg velger å sløyfe sukkeret??

  • Reply
   Hobbykokken
   2. juni 2012 at 13:06

   Sukker regnes ofte ikke som tørrstoff i bolleoppskrifter, men væske. Jeg ville tilsatt 50-75 g hvetemel…

 • Reply
  Peter
  3. juni 2012 at 07:21

  Syns disse bollene ble ganske salte 3ts er vel mye for 1 kg mel

  Konsistens var heller ikke slik jeg liker det. Har du prøvd røttingers oppskrift? Syns de er mye lettere å lage og blir bedre.

 • Reply
  M
  27. juni 2012 at 19:34

  Hvilken sjokolade bruker du? melkesjokolade, kokesjokolade, mørk..

  • Reply
   Hobbykokken
   27. juni 2012 at 19:48

   Jeg pleier å bruke mørk sjokolade (ca. 50% kakaomasseinnhold) her hjemme, men hvis jeg skal bake til barn jeg ikke kjenner bruker jeg melkesjokolade…

 • Reply
  Aina
  22. september 2012 at 09:33

  Dette er den beste oppskriften jeg noensinne har brukt, vanligvis blir bollene så tørre og kompakte, men med denne oppskriften blir de luftige og gode :)

 • Reply
  Marie
  22. november 2012 at 14:22

  Tusen takk for oppskriften! De ble utrolig gode. Luftige og fine, til tross for at jeg ikke har kjøkkenmaskin og rørte/eltet for hånd. Eneste jeg kan si er at 20 boller blir 20 store boller ut fra denne oppskriften. Så kan ikke forstå hvordan du kan få 20 små. 10 store må jo da være brød ;) Ellers måtte jeg skru opp temperaturen litt på min ovn. Selv om jeg hadde den på 240 grader først, og satte den ned til 180 grader når jeg satte inn bollene, ble de ikke fint lysebrune oppå før jeg hadde hatt dem inni i over 20 min og da måtte jeg skru opp varmen på slutten. Laget 2 brett. På det andre brettet sang jeg temperaturen til 200 grader i stedenfor 180. Da var bollene ferdige etter 15 min. Bare litt tips ;) Denne oppskriften skal jeg beholde :)

 • Reply
  marie
  7. mai 2013 at 17:46

  Nydelige boller! De beste jeg har smakt :)

 • Reply
  tom
  8. september 2013 at 20:22

  Synets deigen ble litt for våt og måtte ta mye med mel i. Og sjokoladen «smeltet» litt inn i deigen når jeg skulle elte den inn, men det kan være på grunn av at jeg brukte melkesjokolade. Ellers ble bollene riktig gode.

 • Reply
  Schon mal Sjokoladeboller probiert? {+Gewinner!} | Ich lebe! Jetzt!
  20. februar 2014 at 11:58

  […] im Repertoir. Das kann ich schon mal sagen.Gefunden habe ich das Rezept beim norwegischen Hobbykoch klick, der das Brötchenrezept aus dem Buch Brød der Åpent Bakeri als Grundlage für die Brötchen […]

 • Legg inn en kommentar