Bakst

#387: Sjokoladeboller

For noen år siden avslørte Åpent Bakeri sin fantastiske bolleoppskrift i boka «Brød». Morten Schakenda har også kommet med noen kjempegode varianter i sine to bøker og alle disse oppskriftene har spredd seg som ild i tørt gress i Norge gjennom bøkene og alle oss som har blogget om dem.

Jeg får ofte spørsmål om hva som skal til å få bli flink til å bake og svaret er dessverre irriterende enkelt: bruk tid, masse tid. Baking er ikke noe burde drive med hvis man har dårlig tid. Når jeg sier at man skal bruke mye tid burde jeg kanskje presisere at det ikke behøver å være så veldig arbeidskrevende å bake, men selv baker jeg aldri hvis jeg ikke har minst tre timer til rådighet.

Rosiner faller ikke alltid i like god jord her i huset, men det gjør derimot sjokolade. Jeg har derfor lagd disse bollene med nettopp sjokolade, men bortsett fra det bruker jeg originaloppskriften fra boka «Brød». Oppskriften gir ca. 20 små boller eller 10 store.

6 dl melk
1 kg hvetemel
150 g sukker
2 ts salt
12 g (3 ts) kardemomme
50 g gjær
1 egg
150 g smør i terninger, romtemperert
100-200 g sjokolade, grovhakket
2 eggeplommer + 2 ss vann til pensling (vispes sammen)

For å legge til rette for sukssess anbefales det å bruke romtempererte råvarer.

Fremgangsmåte:

 • Varm opp melka til 30 grader.
 • Bland sammen hvetemel, sukker, salt, kardemomme og egg i en bolle.
 • Smuldre oppi gjæren og tilsett 5 dl av melka. Elt deigen i en kjøkkenmaskin på lav hastighet og tilsett evt. resten av melka for å få en glatt og jevn konsistens. Det tar som regel 4-6 minutter, men du kan gjerne la den elte i 10-15 minutter også hvis du har tid og lyst.
 •  Tilsett smøret litt av gangen mens du elter på jevn lav hastighet. Elt deigen til den har absorbert alt smøret, det tar ca. 5 minutter.
 • Ha deigen i en bolle og la heve under plast i ca. 1 time.
 • Tilsett sjokolade og elt deigen til sjokoladen er jevnt fordelt. Det tar ca. 3 minutter.
 • Varm ovnen til 240 grader, ikke bruk varmluft. Du skal ikke steke bollene på så høy temperatur, men det er for å kompensere for varmetapet du får i ovnen når du åpner ovnsdøra for å sette inn bollene.
 • Del deigen i like som boller og etterhev på bakebrett i ca. 30 minutter.
 • Pensle bollene med eggeplommene.
 • Skru ned varmen i ovnen til 180 grader og stek bollene på midterste rille i 15-20 minutter til bollene er gyldenbrune.
 • Avkjøl på rist.

Håper det smaker!

32 Comments

 • Twistedangie

  Jeg lurer på hva som er galt med meg, jeg går inn på blogger som dette når jeg er super sulten ! (Ikke negatvt), men ender jo opp med og høre magen BRØLE til meg at den har lyst på de bollene nå. Og selvfølgelig har ikke jeg mulighet til å dra på butikken å handle. *sikler mer på oppskrifta i de neste timene før samboeren vil ha mat*

 • Maria

  Denne oppskriften har jeg brukt i flere år, alltid godt resultat! Tar tid, men er absolutt verdt det! :-)

 • Kevin

  Hei,
  Ser fantastisk deilig ut. Har bare et spørsmål relatert til temperaturen. Du oppgir først 240 grader, men så ser det ut som om du skrur ned til 180 grader før du setter inn bollene. Stemmer det? Hvis det er slik, hva er poenget med å sette den på 240 grader først?

  • Hobbykokken

   Nå har jeg skrevet inn svaret på spørsmålet ditt i den opprinnelige teksten. Grunnen til at jeg gjøre det er for å kompensere for varmetapet du får ved å lukke opp ovnsdøren og sette inn bollene. Dette før til en jevn steketemperatur hele tiden og gir etter min mening et bedre resultat…

 • Ingunn Storstad-Henriksen

  Hei :) Nå lagde jeg disse bollene i går, og det var stor suksess her :) Jeg gjorde det helt etter oppskriften, men vet at neste gang så kommer jeg til å blande sjokoladebitene sammen i røren før den settes til heving i 1 time. Det ble bare tull med å blande det sammen etter at den var hevet og skulle rulles ut til boller. De var nydelige uansett. Takk for en god oppskrift :)

  • Hobbykokken

   Hei!

   Grunnen til at man venter med å ta i sjokoladebitene til etter første heving er at tyngden av sjokoladen går ut over hevingen. Jeg har prøvd begge deler og merker betydelig forskjell på å ha i sjokoladebitene etter første heving ,-)

 • Line

  Kan jeg spørre om noe. I fremgangsmåten på bollene så kan det virke som gjære skal smuldres i det tørre og så skal melken tilsettes?? Skal ikke gjæren røres ut i melken? Og egget skal blandes med det tørre??
  Bollene så kjempegode ut…..har lagrete oppskriften din.:-)

  • Hobbykokken

   Hei!

   At gjæren skal røres ut i melken er en gammel myte som ikke har noen praktisk funksjon. Egget blandes inn med det tørre, ja. Men det tar jo uansett ikke lang tid før man har i melken ;-)

 • Martin Furmyr

  I følge Morten kan det ikke eltes for mye. I hans oppskrift på boller er det over 30 min med elting i kjøkkenmaskin. Han advarer også mot varm væske siden elting fører til økt varme i deigen og som kan drepe gjær om det blir for varmt. Jeg har laget flere av hans brød, boller, sandwicher og pizzaer som kan anbefales. Det neste blir å bake wienerbrød som tar tid og nok krever prøving og feiling..

 • Monkis

  Hei! Disse så deilige ut! Men jeg lurer på om du bruker kokesjokolade eller vanlig melkesjokolade? Vet du om det vil ha noen betydning for hvor mye sjokoladen smelter inni bollene? Hilsen Monkis

 • Peter

  Syns disse bollene ble ganske salte 3ts er vel mye for 1 kg mel

  Konsistens var heller ikke slik jeg liker det. Har du prøvd røttingers oppskrift? Syns de er mye lettere å lage og blir bedre.

  • Hobbykokken

   Jeg pleier å bruke mørk sjokolade (ca. 50% kakaomasseinnhold) her hjemme, men hvis jeg skal bake til barn jeg ikke kjenner bruker jeg melkesjokolade…

 • Aina

  Dette er den beste oppskriften jeg noensinne har brukt, vanligvis blir bollene så tørre og kompakte, men med denne oppskriften blir de luftige og gode :)

 • Marie

  Tusen takk for oppskriften! De ble utrolig gode. Luftige og fine, til tross for at jeg ikke har kjøkkenmaskin og rørte/eltet for hånd. Eneste jeg kan si er at 20 boller blir 20 store boller ut fra denne oppskriften. Så kan ikke forstå hvordan du kan få 20 små. 10 store må jo da være brød ;) Ellers måtte jeg skru opp temperaturen litt på min ovn. Selv om jeg hadde den på 240 grader først, og satte den ned til 180 grader når jeg satte inn bollene, ble de ikke fint lysebrune oppå før jeg hadde hatt dem inni i over 20 min og da måtte jeg skru opp varmen på slutten. Laget 2 brett. På det andre brettet sang jeg temperaturen til 200 grader i stedenfor 180. Da var bollene ferdige etter 15 min. Bare litt tips ;) Denne oppskriften skal jeg beholde :)

 • tom

  Synets deigen ble litt for våt og måtte ta mye med mel i. Og sjokoladen «smeltet» litt inn i deigen når jeg skulle elte den inn, men det kan være på grunn av at jeg brukte melkesjokolade. Ellers ble bollene riktig gode.

Legg inn en kommentar