Trykkoker

#389: Løk consommé

En consommé er i utgangspunktet en klar kjøttkraft med ekstra kraftig kjøttsmak. Jeg har alltid være veldig glad i denne type suppe og denne gangen har jeg lagd min egen variant med løk. På bildet over kan du se min consommé av løk og her er løk den eneste ingrediensen.

Jeg har brukt to kilo løk som er gjort om til løkjuice i en saftpresse. Hvis du ikke har en saftpresse kan du gi løken en omgang i en kjøkkenmaskin og presse ut løksaften gjennom et rent kjøkkenhåndkle. Du får ikke fullt så stort utbytte som hvis du bruker en saftpresse, men det er allikevel fullt mulig å gjennomføre på denne måten.

Som du kan se av bildet er suppen lys gyldenbrun og det er en farge som oppstår gjennom såkalt Maillard-reaksjon som man får med å koke løkjuicen i trykkoker. Denne suppen krever altså både ganske mye tid og utstyr, men resultatet du sitter igjen med er en utrolig ren løksmak med mange lag av smaker.

Ingredienser til 4 porsjoner:
2 kg løk
salt

Fremgangsmåte:

  • Skrell løken og kutt den i store biter.
  • Press løken gjennom en saftpresse slik at du sitter igjen med en ren løksaft/juice.
  • Ha den rå løksaften over på rene syltetøyglass og skru lokket løst igjen. Løsne lokket og skru de en halv gang tilbake slik at dette ikke sitter helt fast på. Dette er for å unngå at glasset skal sprekke i trykkokeren.
  • Sett inn en innsats i trykkokeren slik at glassene ikke settes direkte på bunnen – da sprekker de.
  • Fyll i kaldt vann slik at de dekker ca. halvveis opp på glassene, min. 2,5 dl.
  • Ha på lokket på trykkokeren og skru på full varme til du har fullt trykk. Skru ned varmen til ca. halvparten slik at du fremdeles opprettholder fullt trykk i trykkokeren.
  • La koke under fullt trykk i 40 minutter.
  • Ta gryten av platen og la trykket falle naturlig for å unngå av glassene sprekker.
  • Smak til suppa med salt og server.

Dette er et veldig bra utgangspunkt for videre eksperimentering for å finne den aller beste løksuppa. Jeg er ikke helt i mål enda tror jeg, med fremover skal jeg eksperimentere med å ha i bl. a. sherry, cocgnac, pepper, kjøttkraft, løkbiter og krydder.

Håper du fikk lyst til å prøve dette – god helg!

Legg inn en kommentar