Is

#390: Jordbærsorbet

6. juni 2012

Rett etter bringebær er jordbær min sommerfavoritt og jeg gleder meg hvert år når den norske jordbærsesongen er i gang. Nå har det så vidt begynt å komme noen norske bær i butikkene og da er det bare å kjenne sin besøkelsestid. Jeg bruker bruker jordbær til alle mulige varianter av desserter, men det er jordbær-sorbet som alltid er førstemann ut.

Å lage sorbet er enkelt og noe som er veldig gøy å gjøre både for store og små. Når det gjelder sorbet og fryste desserter generelt er det ekstra viktig å praktisere god hygiene siden is ofte blir stående i temperaturer som er gunstige for bakterievekst.

Jeg er veldig glad i klare, rene smaker og da er det viktig å ha en gjennomtenkt forhold til ingrediensene man putter i maten man spiser. Når det gjelder sorbet er det smak og konsistens som er viktig, så da må ingrediensene bidra til enten det ene eller det andre. I denne oppskriften er det jordbær og vanilje som er de viktigste smaksbærerne, mens de andre ingrediensene først og fremst bidrar til konsistens. Flytende glukose er med å senke frysepunktet for isen og gir den en mykere konsistens. Sitronen gir en veldig fin balanse til sødmen i oppskriften.

Oppskrift til 1,5 liter is (6-8 porsjoner)
1 kg jordbær, renset
250 g sukker
1 dl vann
50 g glukose (kan erstattes med lys sirup)
frøene av en vaniljestang
saften av 1 sitron

Fremgangsmåte:

 • Rense jordbærene og ha dem i en blender. Tilsett de øvrige ingrediensene og kjør i blenderen til blandingen er jevn og glatt.
 • Sil blandingen i en finmasket sil.
 • Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens, det pleier å ta ca. 1/2 time.
Server!

Det finnes mange forskjellige måter å lage is på og i mitt neste innlegg om is skal jeg ta for meg de forskjellige måtene og tilberede is på, samt å komme med noen utstyrsanbefalinger.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  May Kristin
  6. juni 2012 at 13:41

  Ser kjempegodt ut, og gleder meg til flere innlegg. Jeg hentet min nyinnkjøpte iskremmaskininnsats til Kenwooden min i dag! Synd jeg reiser på ferie i morgen, men har mye å glede meg til når jeg er tilbake igjen :D

 • Reply
  Ragnhild M
  7. juni 2012 at 10:27

  Dette ser jo kjempegodt ut!! NAM. Og jeg får bare enda mer lyst på en ny ismaskin, etter at den forrige ble ødelagt.
  Ser du siler blandingen. Det gjorde jeg også nettopp i en sorbet jeg lagde.
  Er det ikke mye en smakssak om man vil ha med hele bærene, eller sile blandingen, eller hva mener du er fordelen med det?

  Fra Ragnhild

 • Reply
  foralldel
  9. juni 2012 at 17:46

  Hoho! Ser herlig ut! :D :D

 • Reply
  Torill
  10. juni 2012 at 08:13

  Heisan!

  I går laget jeg sorbeten din, og det er den beste jordbærsorbet jeg har smakt! Jeg gjorde en endring, jeg silte ikke blandingen. Det var ikke nødvendig for blandingen var jo helt glatt uten siling.
  Håper det er greit at jeg etterhvert setter denne oppskriften på min blogg, vil selvsagt skrive at oppskriften er din. Jeg synes det er greit å ha favorittoppskrifter samlet på min egen blogg. Og denne sorbeten har definitivt blitt en favoritt.

  • Reply
   Hobbykokken
   10. juni 2012 at 08:39

   Hei, Torill!

   Så bra at du likte den – du må selvsagt blogge som mye du vil om den ;-)

 • Reply
  Istid | Hobbykokken.no
  11. juli 2012 at 15:15

  […] kanskje litt mer konservative. Vår datter på 6 år har funnet sin foreløpig favoritt og det er jordbærsorbet med vanilje. Selv synes jeg kombinasjonen med litt kaffe og vanilje smaker fantastisk, men denne sommeren […]

 • Reply
  Villa Perlesukker
  8. august 2012 at 06:15

  […] Denne oppskriften har jeg fått av Hobbykokken. Vet du ikke hvem han er? Da burde du ta en titt innom matbloggen hans. Han har siden sin full av godsaker og forklarer veldig godt ting samtidig som han svarer på alle spørsmål som blir stilt utrolig kjapt! […]

 • Reply
  Solveig
  8. august 2012 at 18:53

  Hei, jeg bare lurte på om man er helt nødt til å ha ismaskin?

  • Reply
   Hobbykokken
   8. august 2012 at 18:59

   Nei, man trenger jo ikke det. Det går fin med å røre i isen etter du ha satt den i fryseren en gang hver halve time. Den blir litt mer kornete på den måten, men smaken blir bra..

 • Reply
  Jubelåret 2012 | Hobbykokken.no
  30. desember 2012 at 21:55

  […] consommé Jordbærsorbet Deilige nudler på 20 minutter Hurtigmarinering med trykk Karamell-is Fransk nougat I kissed a girl […]

 • Reply
  Villa Perlesukker | Bringebærsorbet
  29. januar 2015 at 15:53

  […] Denne oppskriften har jeg fått av Hobbykokken. Vet du ikke hvem han er? Da burde du ta en titt innom matbloggen hans. Han har siden sin full av godsaker og forklarer veldig godt ting samtidig som han svarer på alle spørsmål som blir stilt utrolig kjapt! Til 1 ,5  liter bringebærsorbet  trenger du: […]

 • Reply
  Villa Perlesukker | Bringebærsorbet
  2. mars 2015 at 15:42

  […] Denne oppskriften har jeg fått av Hobbykokken. Vet du ikke hvem han er? Da burde du ta en titt innom matbloggen hans. Han har siden sin full av godsaker og forklarer veldig godt ting samtidig som han svarer på alle spørsmål som blir stilt utrolig kjapt! […]

 • Legg inn en kommentar