Is

#390: Jordbærsorbet

Rett etter bringebær er jordbær min sommerfavoritt og jeg gleder meg hvert år når den norske jordbærsesongen er i gang. Nå har det så vidt begynt å komme noen norske bær i butikkene og da er det bare å kjenne sin besøkelsestid. Jeg bruker bruker jordbær til alle mulige varianter av desserter, men det er jordbær-sorbet som alltid er førstemann ut.

Å lage sorbet er enkelt og noe som er veldig gøy å gjøre både for store og små. Når det gjelder sorbet og fryste desserter generelt er det ekstra viktig å praktisere god hygiene siden is ofte blir stående i temperaturer som er gunstige for bakterievekst.

Jeg er veldig glad i klare, rene smaker og da er det viktig å ha en gjennomtenkt forhold til ingrediensene man putter i maten man spiser. Når det gjelder sorbet er det smak og konsistens som er viktig, så da må ingrediensene bidra til enten det ene eller det andre. I denne oppskriften er det jordbær og vanilje som er de viktigste smaksbærerne, mens de andre ingrediensene først og fremst bidrar til konsistens. Flytende glukose er med å senke frysepunktet for isen og gir den en mykere konsistens. Sitronen gir en veldig fin balanse til sødmen i oppskriften.

Oppskrift til 1,5 liter is (6-8 porsjoner)
1 kg jordbær, renset
250 g sukker
1 dl vann
50 g glukose (kan erstattes med lys sirup)
frøene av en vaniljestang
saften av 1 sitron

Fremgangsmåte:

  • Rense jordbærene og ha dem i en blender. Tilsett de øvrige ingrediensene og kjør i blenderen til blandingen er jevn og glatt.
  • Sil blandingen i en finmasket sil.
  • Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens, det pleier å ta ca. 1/2 time.
Server!

Det finnes mange forskjellige måter å lage is på og i mitt neste innlegg om is skal jeg ta for meg de forskjellige måtene og tilberede is på, samt å komme med noen utstyrsanbefalinger.

12 Comments

Legg inn en kommentar