Jordbærsorbet

Rett etter bringebær er jordbær min sommerfavoritt og jeg gleder meg hvert år når den norske jordbærsesongen er i gang. Nå har det så vidt begynt å komme noen norske bær i butikkene og da er det bare å kjenne sin besøkelsestid. Jeg bruker bruker jordbær til alle mulige varianter av desserter, men det er jordbær-sorbet som alltid er førstemann ut.

Å lage sorbet er enkelt og noe som er veldig gøy å gjøre både for store og små. Når det gjelder sorbet og fryste desserter generelt er det ekstra viktig å praktisere god hygiene siden is ofte blir stående i temperaturer som er gunstige for bakterievekst.

Jeg er veldig glad i klare, rene smaker og da er det viktig å ha en gjennomtenkt forhold til ingrediensene man putter i maten man spiser. Når det gjelder sorbet er det smak og konsistens som er viktig, så da må ingrediensene bidra til enten det ene eller det andre. I denne oppskriften er det jordbær og vanilje som er de viktigste smaksbærerne, mens de andre ingrediensene først og fremst bidrar til konsistens. Flytende glukose er med å senke frysepunktet for isen og gir den en mykere konsistens. Sitronen gir en veldig fin balanse til sødmen i oppskriften.

Oppskrift til 1,5 liter is (6-8 porsjoner)
1 kg jordbær, renset
250 g sukker
1 dl vann
50 g glukose (kan erstattes med lys sirup)
frøene av en vaniljestang
saften av 1 sitron

Fremgangsmåte:

 • Rense jordbærene og ha dem i en blender. Tilsett de øvrige ingrediensene og kjør i blenderen til blandingen er jevn og glatt.
 • Sil blandingen i en finmasket sil.
 • Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens, det pleier å ta ca. 1/2 time.
Server!

Det finnes mange forskjellige måter å lage is på og i mitt neste innlegg om is skal jeg ta for meg de forskjellige måtene og tilberede is på, samt å komme med noen utstyrsanbefalinger.

Jeg anbefaler dette også:

12 comments

 1. Ser kjempegodt ut, og gleder meg til flere innlegg. Jeg hentet min nyinnkjøpte iskremmaskininnsats til Kenwooden min i dag! Synd jeg reiser på ferie i morgen, men har mye å glede meg til når jeg er tilbake igjen :D

 2. Dette ser jo kjempegodt ut!! NAM. Og jeg får bare enda mer lyst på en ny ismaskin, etter at den forrige ble ødelagt.
  Ser du siler blandingen. Det gjorde jeg også nettopp i en sorbet jeg lagde.
  Er det ikke mye en smakssak om man vil ha med hele bærene, eller sile blandingen, eller hva mener du er fordelen med det?

  Fra Ragnhild

 3. Heisan!

  I går laget jeg sorbeten din, og det er den beste jordbærsorbet jeg har smakt! Jeg gjorde en endring, jeg silte ikke blandingen. Det var ikke nødvendig for blandingen var jo helt glatt uten siling.
  Håper det er greit at jeg etterhvert setter denne oppskriften på min blogg, vil selvsagt skrive at oppskriften er din. Jeg synes det er greit å ha favorittoppskrifter samlet på min egen blogg. Og denne sorbeten har definitivt blitt en favoritt.

  1. Nei, man trenger jo ikke det. Det går fin med å røre i isen etter du ha satt den i fryseren en gang hver halve time. Den blir litt mer kornete på den måten, men smaken blir bra..

 4. Tilbaketråkk: Istid | Hobbykokken.no
 5. Tilbaketråkk: Villa Perlesukker

Legg inn en kommentar