Bokanmeldelse,  Matkjemi

#397: Modernist Cuisine at Home

Foto: Modernist Cuisine

For å skrive noe om boka «Modernist Cuisine at Home» må man først skrive litt om storebroren «Modernist Cuisine». I begynnelsen av 2011 kom praktverket «Modernist Cuisine» (heretter kalt MC) skrevet av Nathan Myhrvold, Chris Young og Maxime Bilet. Den var på plass her i huset i begynnelsen av desember i fjor, og jeg har brukt hver ledige stund siden til å lese «den». Når jeg bruker anførselstegn er det for å markere at jeg ikke helt hva dette man helt skal kalle denne avantgardistiske hyllesten til mat på over 2400 sider.

For det første er det jo ikke snakk om én bok, mens seks. Vel, det er egentlig fem + en oppskriftssamling i vannavstøtende papir, men det som er helt sikkert er uansett at dette er et verk uten sidestykke når det gjelder mat. Jeg har prøvd flere ganger å skrive en anmeldelse av MC her på bloggen, men hver gang blir jeg angrepet av akutt skrivesperre. Det er er enormt og overveldende verk og et halvt år er rett og slett altfor kort tid til å gjøre seg opp en bastant mening om det. Michael Ruhlman har prøvd seg på en anmeldelse, men også han synes det var vanskelig.

Det jeg kan si er at jeg får hakeslepp av alle de fantastiske bildene og den utrolig grundige tilnærmingen til for forskellige emnene. Vi kan kanskje ikke helt se rekkevidden av det nå, men Modernist Cuisine har allerede hatt og kommer til å få en enorm innvirkning på måten vi tilnærmer oss mat både hjemme, på restauranter og i næringsmiddelindustrien.

Det har blitt populært å lage «at home»-bøker for noen av verdens beste kokker, hvor Heston Blumenthals «Heston Blumenthal at Home» og Ferran Adrias «The Family Meal» kanskje er de mest kjente eksemplene. Det var derfor ikke spesielt overraskende at Nathan Myhrvold & Co nylig annonserte at deres «Modernist Cuisine at Home» kommer i salg 8. oktober 2012.

Det er i utgangspunktet ikke særlig seriøst å anbefale en bok som man ikke har lest, men akkurat i dette tilfellet føler jeg meg allikevel på trygg grunn. Hele matverdenens øyne hviler nå på MC-teamet og hvis «Modernist Cuisine at Home» bare er halvparten så god som storebroren blir det utvilsomt et fantastisk kjøp.

Modernist Cuisine-tilnæringen er selvfølgelig ikke for alle og det følger med visse bindinger når det gjelder utstyr og ingredienser hvis man bestemmer seg for å bli en Myhrvold-disippel. Selv om de har fjernet det villeste utstyret som sentrifuge og evaporator, så er det fremdeles noe utstyr som brukes som de fleste ikke har hjemme enda.

Dette utstyret ser Modernist Cuisine for seg at du må ha for å lage alt i boka. Foto: Modernist Cuisine

Det vil uansett, ifølge forfatterne, være mye man kan lage med sitt vanlige kjøkkenutstyr så hvis du kjøper denne boka kommer du jo uansett ikke til å mangle idéer til hva du skal ønske deg til jul de neste 5-10 årene.

Bildene er like lekre som i Modernist Cuisine. Foto: Modernist Cuisine
Selv om det ikke er mange med sous vide-utstyr hjemme enda så er trykkokeren mye billigere og tilgjengelig. Det skal være mange trykkoker-oppskrifter i Modernist Cuisine at Home. Foto: Modernist Cuisine
Foto: Modernist Cuisine

Modernist Cuisine kan forhåndsbestilles på amazon.com. Og hvis du vil se flere bilder fra boken kan du lese denne artikkelen hos eater.com: First Look: The Modernist Cuisine at Home.

Gleder meg!!

One Comment

Legg inn en kommentar