Produkttest

#400: Produkttest: 12 år etter

Grundigere produkttest enn den du skal lese nå skal du lete lenge etter. Sommeren 2000 kjøpte jeg nemlig mitt første Microplane rivjern og det er fremdeles i bruk 12 år etter. Siden har det blitt flere rivjern av forskjellig grovhetsgrad, men felles for dem alle er at de blir brukt ukentlig og at de alltid blir vasket i oppvaskmaskin.

Microplane rivjern finnes i utgangspunktet i tre forskjellige varianter: Home, Gourmet og Professional. Selve rivjernet, altså den skarpe delen, er av samme kvalitet på alle tre variantene, men det er håndtaket, rammen og utformingen som er forskjellig. De to rivjernene som er avbildet øverst er av typen Professional. På den hjemmesiden til den norske importøren, Hamonoya, kan jeg ikke lenger finne Home-serien, så da regner jeg med at de har sluttet å ta den inn.

Microplane rivjern var i en periode nesten bare noe kokkene brukte, men da Jamie Oliver begynte å bruke dem på sitt TV-program «The Naked Chef» tok det ikke lang tid før de var å finne i butikker også i Norge.

To forskjellige prinsipper
Det finnes i utgangspunktet to måter å fremstille rivjern på: utstansing av stål og utstansing og syreetsing av rivjernet. Den siste metoden er den dyreste, men den gir til gjengjeld et knivskarpet resultat. Nederst i prisskalen finner vi rivjern hvor man bare stanser ut stålet og det er stålets tykkelse som avgjør hvor skarpt det blir. De billigste rivjernene får du på IKEA for ca. 20 kroner, mens et Microplane rivjern koster ca. 250 kroner.

Jeg fikk idéen til å skrive dette da jeg nylig prøvde en venninnes splitter nye Microplane rivjern av typen Gourmet. Mens jeg sto å rev muskattnøtt slo det meg at det faktisk ikke var skarpere enn det jeg hadde selv og det er jo faktisk 12 år eldre! Etter tolv år ser det ut som nytt og nå kan jeg faktisk bekrefte at det kjennes som nytt også.

Jeg bruker rivjernene mine så og si daglig og det er et av mine viktigste og mest brukte utstyr på kjøkkenet. Med den aller fineste varianten river jeg muskattnøtt, sitronskall, parmesan, hvitløk og ingefær. Med den grovere variantene river jeg som regel ost til gratenger og pizza.

Hvis du ikke har et slikt rivjern burde det være det første du setter på ønskelisten. Om du skal velge Gourmet- eller Professional varianten er ikke så veldig viktig og dreier seg mest om smak og behag. Jeg har prøvd begge variantene og kvalitetsmessig synes jeg ikke det er noe som skiller dem. Gourmet har et tykkere håndtak i gummi, mens Professional-håndtaket er tynnere og lagd av metall. Selv foretrekker jeg Professional og det tror jeg først og fremst er fordi det appelerer til urmannen i meg å ha mest mulig stål…

PS. For ordens skyld vil jeg bare nevne at dette innlegget ikke er sponset «in any way, shape or form».

8 Comments

Legg inn en kommentar