Dessert

#402: Jordbær i Dagbladet

I dag har jeg skrevet om jordbær i tre forskjellige varianter i Dagbladet. Det er tredje gang jeg er i Dagbladet og jeg holder fremdeles på å bli litt kjent med formen – det er ganske anderledes å skrive for en avis enn når man skriver til sin egen blogg. For det første er jeg ikke vant til begrensninger når det gjelder lengde og for det andre føler jeg ikke at jeg «kjenner» Dagbladets lesere på samme måte som de faste leserne av bloggen min.

Jeg har frem til nå vært betydelig mindre nerdete når jeg har skrevet for Dagbladet enn jeg pleier å være, men det tror jeg at jeg skal forandre litt på i fremtiden. Oppskriftene i dagens avis er jordbærsorbet, jordbær daiquiri og en ostekake med vanilje og jordbær. Her er artikkelen slik den står i avisen:

Vi står midt i jordbærsesongen og da er det bare å kjenne sin besøkelsestid og bruke verdens kanskje beste jordbær så ofte man kan. Selv om jordbær smaker fantastisk godt helt på egenhånd, så er det også et bær som er veldig anvendlig og passer godt i en tilsynelatende uendelig kombinasjon av smaker.

Selv er jeg veldig glad i å se hvordan man kan løfte en råvare med bruk av krydder og i forhold til jordbær er det kanskje vanilje som er min store favoritt. Jeg prøve å lure inn litt vanilje i det meste som har med jordbær å gjøre, men samtidig ikke bruke så mye at det blir for mye vaniljesmak.

Jordbær smaker også kjempegodt sammen med Champagne, men hvis man vil ha et litt rimeligere alternativ anbefaler jeg jordbær sammen med Martini Asti. Hvis vi skal holde oss til flytende ting som er godt sammen med jordbær, så begynner jo også kombinasjonen med en god og vellagret balsamicoeddik å bli ganske kjent og kjær.

Denne gangen skal jeg vise dere tre forskjellige ting dere kan gjør med jordbær. Felles for alle tre oppskriftene er at de er enkle og raske å lage, samtidig som det virkelig er jordbær som er den fremtredende smaken.

 

Foto: Erling Hægeland

Ostekake med jordbær – til en 16 cm rund kakeform

10 stk Digestive kjeks, knust
30 g smeltet smør
20 stk jordbær, renset og kuttet i to
1 stk vaniljestang, kutt i to på langs og skrap ut frøene
100 g kremost naturell
2 dl kremfløte 1/2
1 dl melis

Fremgangsmåte:
Knus kjeksene og bland med smeltet smør. Ha blandingen i formen og la det stivne i kjøleskapet i ca. 20 minutter. Hvis du vil kan du kle innsiden av formen med halve jordbær slik jeg har gjort på bildet. Hvis det virker litt voldsomt kan du bare blande dem inn i ostekakeblandingen. Ha kremost, kremfløte, sukker og melis en en bolle og bland sammen med kjøkkenmaskin til du ha en glatt, men allikevel forholdsvis stiv masse. Hvis du skal gjøre dette for hånd anbefaler jeg å piske krem først slik at du får en litt luftig kosistens. Ha blandingen opp i kakeformen og la den sette seg i kjøleskapet i minst 1 time. Pynt gjerne med litt jordbær på toppen.

Foto: Erling Hægeland

Jordbærsorbet – gir 1,5 liter is (6-8 porsjoner)
1 kg jordbær, renset
250 g sukker
1 dl vann
50 g glukose (kan erstattes med lys sirup)
frøene av en vaniljestang
3 ss sitronsaft
3 ss limesaft

Fremgangsmåte:
Rense jordbærene og ha dem i en blender. Tilsett de øvrige ingrediensene og kjør i blenderen til blandingen er jevn og glatt. Sil blandingen i en finmasket sil. Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens, det pleier å ta ca. 1/2 time. Hvis du ikke har ismaskin kan du fryse den i fryseren, men da må du røre i den ca. 1 gang i halvtimen for å ikke få for store iskrystaller.

Foto: Erling Hægeland

Jordbær daiquiri
Denne klassiske jordbærdrinken er ofte til besvær når man skal prøve å si daiquiri til bartenderen klokken halv to om natten, uttales dakiri og er en ordentlig godsak for dem som liker søte, men friske drinker. Den blir også veldig god uten alkohol, så dette er en drink som kan passe både for store og små. Vår datter på 6 år elsker å lage daiquiri på en varm sommerdag, men da selvsagt uten alkohol.

Til fire drinker trenger du:
20 cl hvit rom (valgfritt)
20 stk jordbær (frosne)
10 stk jordbær (friske)
5 ss sukker
4 ss limesaft
Alle ingrediensene kjøres i en blender, eller du kan bruke stavmikser. Kjør blandingen til den er helt jevn, ca. 30 sekunder på høy hastighet.

Her kan du se hele artikkelen i pdf.

Legg inn en kommentar