Is

#404: Bjørnebæris

Det blir nødvendigvis mer is om sommeren enn om vinteren og etter at det kom ismaksin med kompressor i hus har det vært lett å være kreativ. Jeg er veldig glad i friske sorbeter om sommeren og så blir det fort litt tyngre fløtebaserte iskremer. Her har jeg lagd en bjørnebæris med blåbærsaus som jeg liker veldig godt. Den er ikke så frisk og lett som en sorbet, men siden bjørnebær har en litt «tyngre» smak synes jeg de passer veldig godt å ha i iskrem.

Den er vanskelig å få tak i bjørnebærlikør i Norge, men Monin har en likør som heter Créme de Mûre som man kan bestille på Vinmonopolet. Hvis du får tak i den på polet eller på en utenlandstur kan du tilsette 30 ml til denne oppskriften. Da synker også frysepunktet med ca. 2 grader slik at isen vil være litt mykere.

Ingredienser:
450 g bjørnebær
120 g sukker
50 g glukose
saften av ½ sitron
5 dl kremfløte
evt. 30 ml Créme de Mûre

Fremgangsmåte:

  • Ha bjørnebær, sukker og glukose i en blender eller bruk en stavmikser til å purere blandingen. Det tar ca. 1 minutt. Dette er i utgangspunktet en fremgangsmåte for friske bær. Hvis du bruker fryste bjørnebær anbefaler jeg å tine dem på et rent kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken i ca. 1 time før du skal bruke dem.
  • Sil blandingen i en finmasket sil slik at du får kvittet deg med alle frøene. Du kan også beholde frøene, men jeg liker best den silkemyke konsistensen det gir å fjerne frøene.
  • Smak til med sitronsaft og bland inn 5 dl kremfløte (36% fett).
  • Ha iskremblandingen i en ismaskin og kjør maskinen til den stopper eller begynner å gå veldig sent, ca. 30-40 minutter.
  • Jeg foretrekker å ha isen i fryseren i ytterligere en times tid før servering, men det er smak og behag.

Blåbærsaus
100 g blåbær
30 g melis
1 ss sitron
½ vaniljestang, skrap ut frøene

Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene i en blender eller bruk stavmikser for å purere blandingen. Smak evt. til med melis og/eller sitron. Hvis du ha lyst kan du vare sausen litt i en gryte for å servere den lunken…

Ismaskin
Jeg registerer at en del matblogger skriver at du egentlig ikke trenger ismaskin og at det går like greit uten. Selvfølgelig kan man lage iskrem uten maskin, men å si at det blir like bra synes jeg er en sterk overdrivelse. Det er verdt å nevne i denne forbindelse at dette er en diskusjon som i hovedsak dreier som hovedsakelig om konsistens og ikke om smak, selv om mengden luft i en iskrem også påvirker smaken.

Konsistens på iskrem eller sorbeter dreier seg hovedsakelig om størrelsen på iskrystallene. Litt enkelt kan man si at jo fortere isen fryser inn jo mindre iskrystaller får man. Å lage is i ismaskin tar ca. 30 minutter mens det tar 2-3 timer å gjøre det i fryseren ved å røre i den med en gaffel e. l. Den raskeste måten å lage iskrem på er å bruke tørris eller flytende nitrogen, men det er jo ikke akkurat ting man får kjøpt på Rema 1000.

Hvis du er glad i å lage din egen is anbefaler jeg derfor å kjøpe din egen ismaskin, enten det er med eller uten kompressor. Ismaskiner uten kompressor må «lades» i fryseren i et døgn mellom hver gang den brukes, mens en ismaskin med kompressor er klar etter 5 minutter og kan holde på hele dagen…

 

3 Comments

Legg inn en kommentar