Sauser

#406: Tomatsaus med trykk

Et år etter at jeg fikk trykkoker i hus brukes den fremdeles ukentlig både til små og store oppgaver. Siden vi i praksis ikke kjøper halv- og helfabrikata her i huset sørger vi alltid for å ha tomatsaus i kjøleskapet. Så sant den ikke blir spist opp pleier jeg å oppbevare tomatsausen i opptil to uker i kjøleskapet.

Det er egentlig ikke noe hokus-pokus med denne sausen, det varierer litt utifra dagsform og hva som er i kjøleskapet, men det har likevel blitt en favoritt som vi stadig kommer tilbake til og som jeg helt sikkert hadde klart å lage med bind for øynene stående på ett ben.

I min bok er det en kulinariske dødssynd å ikke smake må maten mens man lager den og ikke minst før man serverer den og tomatsaus er intet unntak. Ferske ingredienser varierer gjennom sesongene og man må følgelig justere både salt og sødme utifra smaken på råvarene. Det er også gøy å variere krydderne med jevne mellomrom. Du kan selvsagt lage denne oppskriften uten trykkoker, men da må du beregne ca. 2-3 ganger så lang koketid.

Ingredienser:

 • 2 bokser tomater á 400 g
 • 1 liten boks tomatpuré
 • 4 fedd hvitløk
 • 2 stk mellomstore løk, finkuttet
 • 2-3 ss olivenolje, ekstra virgin
 • 1 ts oregano
 • 1/2 ts timian
 • 2-3 dl grønnsakskraft eller vann
 • 1 ts salt
 • 2-3 ts sukker
 • 1/2 ts nykvernet pepper

Fremgangsmåte:

 • Varm opp trykkokeren på middels sterk varme og ha i olivenolje, løk og hvitløk. Stek til 4-5 minutter til løken og hvitløken er blank.
 • Ha i de øvrige ingrediensene og kok opp med lokk. Når det begynner å koke godt rører du rundt i gryten en gang eller to med en sleiv for å unngå at det brenner seg i bunnen.
 • Sett trykkoker under trykk og kok opp til du har fullt trykk. Så skrur du ned på middels sterk varme nok til å holde trykket.
 • Kok i 15 minutter eller enda lenger hvis du ha tid.
 • Slipp ut trykket, enten ved å ha gryten under kaldt vann eller ved at trykket faller naturlig ved at du har tatt den av varmekilden.
 • Purér med stavmikser hvis du liker en jevn saus til f. eks. pizza.

Lykke til!

3 Comments

 • Trond

  Hei
  Slit litt med å få til denne oppskrifta. Har 6.5 liters WMF trykkoker. Då eg prøvde denne svidde alt seg. Har du noko tips for å ungå dette.
  Må seia at blandinga var ganske tyktflytande før eg starta. Mulig det var ein tabbe av meg å bruke stavmiksar før trykkokinga startar. Då vart den endå tykkare. Har du noko tips. Skal eg brukar meir grønnsakskraft?

  • Olav

   jeg også har opplevd dette med bla tomatsauser. Jeg har gassbluss så det gjør nok ikke ting bedre. Ellers hjelper å koke opp sausen før du setter på lokket. Rist på kjelen noen ganger både mens den går opp i trykk og mens den koker.

Legg inn en kommentar