Dessert

#408: Dessertsauser og is i Dagbladet

I dag skrev jeg om karamellis og dessertsauser i Dagbladet. Det er fjerde gang jeg skriver i Dagbladet og det blir bare gøyere og gøyere. Jeg får mange positive tilbakemeldinger og hvis dere har noe spesielt dere ønsker jeg skal skrive om er det bare å komme med forslag i kommentarfeltet. Jeg gjengir her innleget i sin helhet slik det var på trykk – neste gang skal vi ha det gøy med rødvin.

Foto: Erling Hægeland

Den står sjelden alene i kjøkkenskapet, som regel får den selskap av tomatene på boks eller glasset med sylteargurker som har gått ut på dato. Jeg snakker om den lille, brune flasken med sjokoladesaus som har smakt det samme siden begynnelsen av 80-tallet. Den får sjelden kritikk, for den gjør liksom så lite ut av seg, den er bare så utrolig kjedelig.

Denne sjokoladesausen og en boks med iskrem har i mange år vært den nasjonale reservedesserten, som vi tyr til når svigermor eller naboen kommer på uventet middagsbesøk. Som så mye annet som er godt, smaker også is best når du lager det selv, og dette har heldigvis begynt å gå opp for stadig flere de siste åra. Med minimal arbeidsinnsats og en billig iskremmaskin er veien til desserthimmelen veldig kort. Hvis du virkelig blir bitt av basillen, anbefaler jeg å kjøpe en maskin med kompressor, for da kan du lage så mye is du vil – når du vil.

Denne gangen får du oppskriften på en kjempegod karamellis og tre forskjellige dessertsauser som bare ta noen minutter å lage – og som slår ferdigsausene godt ned i støvlene.

Dette trenger du:
(Ca. 1,5 liter is)

150 g sukker
3 dl fløte
5 dl H-melk
6 eggeplommer
50 g glukose eller lys sirup
50-75 g fudge (myke karameller), finhakket

1. Smelt sukkeret
Ha 150 g sukker i en tykkbunnet gryte og smelt sukkeret til karamell på middels sterk varme til den er en forholdsvis lys gyldenbrun farge. Ikke rør i karamellen mens det holder på, da bare klumper det seg.

Når alt sukkeret er oppløst og karamellisert tilsetter du fløten litt etter litt mens du rører hele tiden. Smeltet sukker holder svært høy temperatur selv om det ikke ser sånn ut, det er derfor viktig å ikke helle i all den kalde fløten på en gang, men litt av gangen.

2. Rør ofte
Tilsett melken, rør rundt og kok opp. Ta av kokeplaten rett etter det har kokt.

Ha eggeploommene i en bolle og hell den varme melken over under stadig omrøring til blandingen er jevn.

Varm opp røra på middels sterk varme til den begynner å tykne. Hvis du har et digitalt steketermometer skal det vise 82 grader.

3. Bland inn karamell
Avkjøl blandingen og ha i ismaskin. Kjør til isen blir tykk og har ønsket konsistens.

Ta iskremen ut av ismaskinen og bland inn de finhakkede karamellene.

Oppbevar isen i frysen frem til den skal brukes.

Erling Hægeland

Karamellsaus

2 dl kremfløte
1 dl sukker (70 g)
1 dl lys sirup
50 g smør, saltet
1/2 ts flaksalt
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts vaniljesukker

Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp på middels sterk varme. La blandingen småkoke i ca. 10 minutter til sausen begynner å tykne. Kan serveres varm eller lunken. Hvis du lager sausen på forhånd og oppbevarer den i kjøleskapet blir den veldig tyktflytende og må da varmes opp igjen før servering.

Erling Hægeland

Sjokoladesaus
200 gram mørk sjokolade, kuttet i små biter
150 g kremfløte
2-3 ss cognac
Salt

Jo bedre sjokolade du bruker, jo bedre blir sausen. Ha sjokoladen i en en ildsfast bolle. Kok opp fløten og hell over sjokoladen. La blandingen stå i noen minutter før du rører forsiktig med en slikkepott til blandingen er jevn og har en fin, brun farge. Smak til med cognac og bittelitt salt.

Foto: Erling Hægeland

Kiwisaus

1 dl vann
100 g sukker
3 stk kiwi, delt i to
Saften av 1/2 sitron
1 ts vaniljesukker

Lag sukkerlake ved å koke opp vann og sukker og la det småkoke til sukkeret er oppløst, ca. 2-3 minutter. Skrap ut fruktkjøttet av kiwiene og ha i et målebeger sammen med de øvrige ingrediensene og purér med en stavmikser eller blender. En frisk og fin saus som passer fin til både is og mørke sjokoladekaker.

Her kan du lese artikkelen i pdf. 

5 Comments

Legg inn en kommentar