Lavkarbo

#407: Lav karbo – nara

17. august 2012

Før jeg skriver en eneste bokstav til må jeg bare innrømme at denne geniale overskriften er stjålet fra Michel Richards fantastiske bok «Happy in the Kitchen«. Det ser ut til at den verste lav karbo-stormen har begynt å legge seg, men jeg får allikevel jevnlige forespørsler om å skrive lavkarbo-oppskrifter her på bloggen.

Jeg har i utgangspunktet ikke meninger om andres kosthold, men det er vel de færreste som har vondt av hverken et sunnere kosthold eller mer fysisk aktivtet. Det å skygge helt unna karbohydrater i alle former er ikke ukontroversielt, men det å minne meg selv og andre på å kanskje kutte litt ned på søtsakene kommer nok ikke til å føre til en storm av hatmail.

Spaghetti carbonara er en italiensk klassiker som smaker like godt som den er enkel å lage. Denne oppskriften er forholdsvis klassisk bortsett fra at man bytter ut spaghettien med løk, men ellers er det egentlig ikke noe hokus-pokus. Løk er er av mine favorittgrønnsaker bl. a. fordi den er så utrolig allsidig og kan tilberedes på utrolig mange forskjellige måter.

Det er også en grønnsak som smaker veldig forskjellig fra rå tilstand når det blir varmebehandlet. Alle som har spist en deilig, fransk løksuppe vet hvilket hav av smaker som finnes i løk og blandingen av søt og salte smaker er vidunderlig. Denne oppskriften benytter seg i stor grad av den deilige forvandlingen som skjer ved varmebehandling, for ved å dampe løken i 7-8 minutter blir den deilig mild og selv med beskjedne knivferdigheter får du lett forvandlet løken til spaghetti-liknede form.

Hvis du har en mandolin liggende i skapet er det bare å hente den frem, men du klarer deg fint med en skarp kjøkkenkniv og en liten dose konsentrasjon også.

Ingredienser – nok til 4 personer

150 g bacon i 1 cm tykke skiver kuttet på tvers – jeg foretrekker tørrsaltet bacon
3 store løk
1 + 1 dl kremfløte
1 eggeplomme
2 ss usaltet smør
3 ss nyrevet Parmesan-ost + ekstra til å strø over
smakes til med salt og pepper

Fremgangsmåte:

 •  Den letteste måten å kutte løkene på er å bruke en mandolin, men bruk gjerne en skarp kniv hvis du ikke har mandolin. Kutt av toppen og bunnen på løken og kutt fra midten og ut slik at du ikke sitter igjen med løkringer til slutt. Skjær løken i skiver på langs, ca 2-4 mm bredde.
 • Sett en damprist i en gryte med småkokende vann. Ha løken oppi dampristen og damp i 6-8 minutter. Den skal være «al dente» akkurat som når du koker pasta, altså med tyggemotstand. Hvis du ikke ha damprist kan du strengt tatt koke løken, men da blir det lett mykere enn hvis du damper den.
 • Ha baconstimlene i en stekepanne på middels sterk varme til det er sprø og har fått litt farge, ca. 5 minutter.
 • Bland 1 dl kremfløte med eggeplommen i en liten bolle.
 • Ha den resterende desiliteren med fløte i panna sammen med baconet i ca. 1 minutter. Tilsett løk, salt og pepper og stek i 2-3 minutter.
 • Fjerne pannen fra platetoppen og ha oppi parmesanosten og blandingen med fløte og egg. Rør godt og smak til med salt og pepper hvis ønskelig.

Dette smaker kjempegodt uansett om du går på lavkarbo-diett eller ikke. Det er store, robuste smaker og er egentlig ganske lett å lage. Hvis du mot formodning ikke skulle like dampet løk kan du selvsagt erstatte den med spaghetti og følge fremgangsmåten ellers for å få en kjempegod spaghetti carbonara.

 

Lykke til og god helg!

 

2 Comments

 • Reply
  BB:)
  17. august 2012 at 13:14

  Ser veldig bra ut! Må prøves!

 • Reply
  Pasta alfredo | Hobbykokken.no
  27. mars 2015 at 10:43

  […] så det er ikke noe lavkarbo-meningheten kommer til å slutte seg til. Oppskriften på lav-karbonara pleier derimot å slå an der i […]

 • Legg inn en kommentar