Lettvint pommes frites

For noen uker siden skrev jeg om «triple cooked chips«, som er den aller beste og samtidig mest arbeidskrevende metoden for å lage pommes frites jeg kjenner til. Jeg bruker veldig mye til å finne frem til de beste oppskriftene og fremgangsmåtene før jeg begynner å eksperimentere på kjøkkenet selv og i den forbindelse kom jeg over en meget interessant og lettvint måte å lage veldig gode pommes frites på. Det er en franske stjernekokken Joël Robuchon og siden den amerikanske journalisten Jeffrey Steingarten som har gjort denne metoden kjent. 

Dette er en utrolig enkel måte å lage pommes frites på og som slår alt som finnes at kjøpevarianter langs ned i støvlene. De blir like myke inni som «triple cooked chips», men de er er dessverre ikke fullt så sprø utenpå. I forhold til den minimale arbeidsinnsatsen er de imidlertid fullt på høyden med det meste andre jeg har smakt og dette blir helt klart en fortrukket metode å lage pommes frites på i fremtiden.

Enkelt forklart gjør du følgende:

 • Hell én liter solsikkeolje i en gryte, men sørg for at gryten en stor nok til at du ikke fyller mer enn halvveis opp. Når man friterer er det alltid viktig å ha lokk til gryten liggende rett ved siden av. Ikke skru på varmen enda.
 • Skrell 3 store poteter og kutt dem i 1 X 1 cm tykke strimler. Ha dem i et dørslag og vask vekk stivelsen i springen med kalt vann, det tar ca. 1 minutt.
 • Ha potetene på en kjøkkenhåndkle og la dem tørke  i noen minutter.
 • Ha potetene oppi oljen og skru på varmen på middels styrke. Bruk digitalt steketermometer og varm opp til 95 grader. Da begynner de å boble ganske mye men det er helt normal. Fortsett å varme dem opp til oljen når 180 grader og hold dem der til de før en gyldenbrun farge. Det tar ca. 17-20 minutter.
 • Bruk en hullsleiv og ha pommes fritesen over på litt kjøkkenpapir slik at det meste av fettet blir absobert.
 • Krydre med havsalt og server.

God helg!

 

9 Responses to Lettvint pommes frites

 1. Olavs kulinariske verden

  hvilken potettype anbefaler du å bruke? tror jeg må prøve meg på dette i helgen! takk for oppskriften. er innom her så og si hver dag!

  • Hobbykokken

   Takk, det var hyggelig å høre. Jeg bruker Troll når jeg får tak i det, ellers har frukt.no en god oversikt poteter her:

 2. Anne Brith

  Ser skikkelig deilig ut. Dette skal jeg prøve! God søndag :))

 3. Anna

  Trekker ikke potetene til seg mye mer fett når de blir varmet opp sammen med oljen?

 4. M:)

  Disse med hjemmelaget majones- nesten så en kan bli religiøs:)

 5. Pingback: Jubelåret 2012 | Hobbykokken.no

 6. Christian

  Først: Flott og inspirerende blogg!

  Så til mitt «problem». Mine pommes frites blir enten brente eller ikke sprø nok, så jeg lurer på om det er noe jeg ikke helt forstår. Du skriver middels styrke til oljen er 95 grader, så fortsett å varme oljen til 180. Skal man fortsette med middels styrke fra 95-180 grader, eller skal man øke styrken? Mine blir nemlig brente før jeg kommer opp i 170 grader.

 7. Pingback: Fish and chips | Hobbykokken.no

Legg inn en kommentar