Trykkoker

#412: Eggsperiment

29. august 2012

Kveldens lille eksperiment var en oppskrift fra Modernist Cuisine, nemlig en muffin-liknende sak som ble laget med forbløffende få ingredienser: Eggplommer, bakepulver og salt. Den lages i små porselensformer og dampes i trykkoker i 40 minutt og til min store overraskelse var konsistensen forbløffende lik et bakeverk med mel. Egg-smaken var heller ikke overveldende og dette kan bli en fremtidig favoritt når vi har folk på besøk som enten har cøliaki eller som følger en lavkarbo-diett.

Ingrediensene til fire stykker slik som på bildet:

200 g (ca. 10-12 stk) eggeplommer
9 g bakepulver
2 g salt

klarnet smør til å smør formene med.

Fremgangsmåte:

 • Ha eggeplommer, bakepulver og salt i et beger og kjør blandingen med stavmikser til den er helt jevn. Modernist Cuisine anbefaler å suge ut evt. luftbobler med en vakuum-maskin, jeg synes det holdt i massevis å dunke begeret noen ganger i kjøkkenbenken.
 • Pensle porselensformene med klaret smør og fordel blandingen på fire former. Du skal ikke fylle mer enn halvveis opp.
 • Ha formene oppi gryta, men ikke ha dem rett i bunnen på kjelen for da sprekker formene. Bruk en damprist slik jeg har brukt på bildet.
 • Få opp i fullt trykk og hold trykket i 40 minutter.
 • Senk trykket ved å plassere trykkokeren under kaldt vann i vasken.
 • Nå er de ferdige. Når du åpner lokket ser de ut som på bildet over, når du tar dem ut av formene ser de slik ut:

Alt i alt synes jeg dette var veldig lovende. Det var en veldig fin konsistens og smakte ikke så intenst egg som jeg kanskje fryktet. Jeg skal prøve å variere bakepulvermengden for å se hvilke konsekvenser det får for konsistensen. Jeg skal også prøve med en eller annen form for sukker. Modernist Cuisine anbefaler kaviar og gressløk til, men jeg skal prøve bacon neste gang.

 

Lykke til!

 

Ps. Originaloppskriften til denne finnes i Modernist Cuisine, bind 4 side 97

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anne Brith
  29. august 2012 at 20:59

  Kveldens lille eksperiment? haha du er ikke sann! Hvis jeg kjøpermeg en trykkoker så er det din fortjeneste haha….Tror jeg fant ut av ting på bloggen bak. Du gjorde deg ikke så bra med langt lyst hår forresten :) Det var liksom ikke helt deg!

 • Legg inn en kommentar