Dessert

#413: Sprø sjokolademousse

Av og til føler jeg at det var jeg som skulle ha kalt bloggen min «Det store kokebokprosjektet«, for i likhet med min gode bloggkollega Eva bruker jeg også store deler av fritiden min på å pløye gjennom kokebøker og bøker om mat generelt. Jeg har for lengst innsett at standardsvaret på spørsmål om hva som er mitt forhold til kokebøker er «Jeg følger egentlig ikke oppskrifter, jeg bare lar meg inspirere».

For min del er det ikke slik jeg bruker kokebøker, ihvertfall ikke i første omgang. Første gang jeg lager noe fra en kokebok følger jeg alltid oppskriften og metoden slavisk. Det blir som regel med den ene gangen, for når jeg først har har testet oppskriften bruker jeg min egen erfaring og ferdigheter til å endre den slik jeg foretrekker.

En av de mange fine matbøkene jeg har heter «Ideas in Food» av Aki Kamozawa og H. Alexander Talbot. Det er en bok jeg anbefaler på det varmeste for dem som er interessert i matkjemi og det å gå litt grundigere til verks med råvarer og retter enn det Ingrid Espelid Hovig gjør.

Dette er en oppskrift fra boka som jeg har oversatt og tilrettelagt for norske forhold og oppskriften er på sprø sjokolademousse som blir stekt i ovn i 5 timer på 95 grader.

Ingredienser:

4 egg, skilt
45 g sukker
285 g sjokolade
85 g usaltet smør
1,5 g havsalt

Forvarm ovnen til 95 grader.

Fremgangsmåte:

  • Smelt sjokolade, smør og salt over et vannbad. Avkjøl blandingen på kjøkkenbenken til den har romtemperatur. Pisk inn eggeplommene. Jeg pleier å gi blandingen en omgang med stavmikseren for å få en helt homogen blanding.
  • Pisk eggehvitene og sukkeret til du har en ganske stiv marengs.
  • Vend inn marengsen med sjokoladeblandingen og ha den i en sprøytepose. Hvis du ikke har en sprøytepose kan du bruke en spiseskje.
  • Sprøyt sjokolademoussen ut på et stekebrett dekket med bakepapir. Du skal ha rundinger som er ca. 5 cm i diameter og passe på å ha litt avstand mellom dem.
  • Stekes i midterste rille i ovnen på 95 grader i 5 – fem – timer.
Lykke til!

 

4 Comments

Legg inn en kommentar