Vin

#417: Ekstremlufting av vin

14. september 2012

Foto: Erling Hægeland

Jeg tror at mennesker innerst inne er konservative av natur og at vi søker trygghet i det vi kjenner fra før. Slik er det også innen mat og drikke og når noen finner på noe nytt blir man ofte møtt med skepsis heller enn begistring.

Jeg er glad i å gå nye veier innen mat og drikke og mitt motto er at i jakten på gode opplevelsen er det ingenting som er hellig. Det er ingen smakskombinasjoner som jeg ikke er villig til å smake og det er heller ingen metoder som jeg ikke er villig til å prøve. Det er ikke alltid nye påfunn faller i god jord hverken i heimen eller når vi får gjester på besøk, men den umiddelbare skepsisen blir som regel snudd til fornøyde smil.

Modernst Cuisine (MC) kom i 2010 og har tatt matverdenen med storm og har på mange områder snudd opp ned på gamle tankemønster og myter på kjøkkenet. Hovedfokus for bøkene (MC er på 5 bind) er mat, men det har også sneket inn noen kapitler om bl. a. kaffe og vin.

Spesielt yngre viner trenger lufting for å nå sitt fulle smakspotensiale og de fleste som er glad i vin har vel lagt merke til hvordan vinen endrer karakter etter at den har stått en liten stund i glasset. I MC (bind 4, s. 343) tar de for seg det til har valgt å kalle hyperdekantering av vin. Som Maxime Bilet og Nathan Myhrvold kommenterer mange ganger i intervjuer burde det egentlig hete ekstremlufting av vin.

Denne ekstremluftingen foregår ved bruk av blender og som du kan se av bildet over er det stor krefter i sving og det er mye luft som kommer med. Omgangen i blenderen er også med på å fjerne noen av gassene som kommer til vinen når den gjærer. Jeg har selv prøvd dette flere ganger i form av en blindtest med venner og kjente og samtlige har så langt foretrukket vinen som har fått seg en omgang i blenderen. Det er rett og slett utrolig hva et lite minutt i blenderen kan gjøre.

I forkant av å skrive dette innlegget har jeg tatt kontakt med noe få vinprodusenter i Norge som alle har svart det samme når jeg har bedt dem om å foreslå en vintype som kan ha godt av slik behandling. For det første er det ingen av dem som har hørt om det og for det andre «er det ingen seriøse vinprodusenter eller distrubutører som ønsker å se sin vin behandlet på denne måten».

Denne metoden har tatt selv de mest fisefine vinklubbene i USA med storm og det er gøy å se hvordan det holder på å spre seg over hele verden. Før innboksen og kommentarfeltet renner over av negative kommentarer vil jeg be deg om å prøve det først og så kan vi eventuelt snakkes etterpå – lykke til!

 

7 Comments

 • Reply
  Svein Ove Skjoldal
  14. september 2012 at 19:38

  Hei. Jeg har forsøkt denne teknikken flere ganger det siste året. Både billige unge viner, samt et par Bordeaux som egentlig er barnerov å drikke nå. Disse er blindtestet av meg og min kone. Med de 10-12 vinene vi har forsøkt, har det hyperdekanterte glasset vunnet hver gang.

 • Reply
  Tom Kise
  15. september 2012 at 11:49

  Uten eksperimenter, ingen fremgang! Jeg syntes det er modig å prøve noe så kontroversielt – og vil uten tvil gjenta eksperimentet så snart jeg har sjansen – mest for å se overraskelsen i tilskuernes øyne! :)

 • Reply
  May Kristin
  20. september 2012 at 13:58

  Har aldri tenkt på å dekantere vinen i blenderen, men det skal prøves ved neste anledning. Du er altså villig til alle smakskombinasjoner? Da har jeg en utfordring til deg, nemlig yndlingsbrødskiva til en jeg gikk i klasse med på barneskole. Han spiste nugatti og kaviar i skjønn forening, mens alle vi andre barna grein på nesa og ristet stille på hodet. Har aldri prøvd kombinasjonen selv skal sies, og kan ikke si det frister særlig :P

 • Reply
  May Kristin
  23. september 2012 at 19:30

  Nå har jeg prøvd dette tipset på en ung Barbera, og jeg kjente faktisk stor forskjell! Nå er jeg ingen vinkjenner som kan å uttale meg med korrekte uttrykk, men den ble virkelig mye friskere og drikkevennlig. Det var bare jeg som var villig til å blindteste, og det var ingen problem å smake forskjellen. Morsomt tips som jeg skal ta med meg videre :)

 • Reply
  Velkommen til bloggs, godtfolk! | gastrogeek.no
  13. desember 2012 at 23:25

  […] nøye. Reisen er ofte viktigere enn målet. Et eksperiment jeg ennå ikke har turt å prøve er å ekstremlufte vin, følg med for resultat rett over […]

 • Legg inn en kommentar