Bakst

#419: Verdens beste vafler under lupen

Jeg holder på å finne ut av hvordan man lager best mulig vafler for tiden og det har jo vist seg å ikke være dette letteste jeg har gitt meg i kast med. Jeg har spurt mine matglade venner på Facebook og twitter og jeg har trålt meg gjennom en hel haug med oppskrifter og begynner nå å nærme meg noe som jeg faktisk er ganske fornøyd med.

Når det gjelder mat generelt er det helt åpenbart at det  i utgangspunktet er smaken som er viktigst. Akkurat når det gjelder vafler ser det ut som om konsistensen nesten er like viktig, for oppskriftene varierer mer på konsistens enn de gjør på smak. Hovedelementene som går igjen i stort sett alle vaffeloppskrifter er:

Egg, sukker, syrnet melkeprodukt, melk, hvetemel, smør og kardemomme. Mange oppskrifter bruker bare egg som hevemiddel, men bakepulver og/eller natron er heller ikke uvanlig.

Hvis man søker etter «verdens beste vafler» på google kan man ikke unngå å se at Sjømannskirken alltid kommer høyt opp på listene. Sjømannskirken har nemlig lange tradisjoner for å lage vafler til sine besøkende rundt omkring i verden og de har årlige konkurranser om hvilke folk synes er best. Etter å ha prøvd flere har jeg ikke klart å finne en oppskrift som smaker bedre, men jeg har klart å forbedre den bittelitt ift. til konsistens.

Som man kan se av oppskriften under har den som har laget oppskriften brukt nesten alle triksa i boka for å vaflene luftige og sprø. De bruker ikke mindre enn 3 former for hevemiddel, nemlig natron, bakepulver og egg. Jeg har observert at en luftig vaffel, i kombinasjon med fett og sukker, gjør vaffelen veldig sprø, så derfor ville jeg prøve å gjøre den enda mer luftig.

Den enkleste måten å gjøre det på er å skille eggene og stivpiske eggehvitene. Den litt mer avanserte måten å gjøre det på er å helle hele vaffelrøra over i en espuma-flaske og sprøyte røra direkte i vaffeljernet. Hvis du ikke bruker espuma-flaske anbefaler jeg også å bytte ut vannet med farris. Det er et triks som fungerer veldig bra med tempura-rører og det viste seg å bidra til å gjøre vaflene sprøere også.

Sjømannskirkens vaffeloppskrift:

2 stk (120 g) egg
1 dl (90 g) sukker
2 dl (200 g)skummet kulturmelk
1 1/ 2 dl (150 g) H-melk
1 dl (100 g) vann
6 dl (360 g) hvetemel
1 ts (5g) bakepulver
1 ts (5g)  vaniljesukker
1/ 2 ts (2g) natron
1/ 2 ts (2g) kardemomme
125 g smeltet smør

Hobbykokkens vaffeloppskrift á la Sjømannskirken: (uten espuma-flaske)

2 stk (80 g) eggehviter
2 (20 g) eggeplommer
1 dl (90 g) sukker
2 dl (200 g) skummet kulturmelk
1 1/ 2 dl (150 g) H-melk
1 dl (100 g) Farris  (eller tilsvarende med kullsyre)
6 dl (360 g) hvetemel
1 ts (5 g) bakepulver
1 ts (5 g) vaniljesukker
1/ 2 ts (2 g) natron
1/ 2 ts (2 g) kardemomme
125 g smeltet smør

Framgangsmåte:

  • Pisk sammen eggeplommene og sukkeret til eggedosis og tilsett alle ingrediensene bortsett fra eggehvitene.
  • Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i resten av vaffelrøra.
  • La røra svelle i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
  • Stek vaflene i vaffeljernet til de en gyldenbrune og sprø.

Oppskrift med espuma-flaske:

2 stk (120 g) egg
1 dl (90 g) sukker
2 dl (200 g) skummet kulturmelk
1 1/ 2 dl (150 g) H-melk
1 dl (100 g) vann
6 dl (360 g) hvetemel
1 ts (5 g) bakepulver
1 ts (5 g)vaniljesukker
1/ 2 ts (2 g) natron
1/ 2 ts (2 g) kardemomme
125 g smeltet smør

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene og ha dem i en espuma-flaske. Hvis du har en halvliters flaske må du gjøre det i flere omganger, men hvis du har en litersflaske kan du helle alt sammen oppi i en omgang.
  • Lad flaske med N2O-patroner. Hvis du ha en halvliter flaske bruker du én patron, hvis du har en literflaske bruke du to patroner.
  • Rist flasken godt og la den stå i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
  • Sprøyt røra ut i vaffeljernet og stek vaflene til de blir gyldne og sprø.

Det er selvsagt viktig å ha en godt vaffeljern som steker jevnt, men siden jeg bare har brukt mitt eget vaffeljern har jeg ikke hatt anledning til å teste evt. utslag de forskjellige vaffeljernene på markedet gir.

Nå har verdens beste vaffeloppskrift blitt enda bedre – lykke til!

21 Comments

Legg inn en kommentar