Supper

#435: Ren løksuppe

En god løksuppe er noe av det beste jeg vet, men hva er egentlig en løksuppe? Vel, det må jo åpenbart løk i den, men de fleste oppskrifter inneholder både kjøttkraft, vin, timian, salt, pepper og smør. Denne suppa er laget i trykkoker etter oppskrift fra Modernist Cuisine at Home og den inneholder bare tre ingredienser: vann, løk og salt.

Molekylær gastronomi-entusiaster får tidvis mye pepper for å lage for fancy mat og fjernt fra virkeligheten av det folk lager og spiser hjemme. Selv om mange av oppskriftene til tider kan inneholder mange C-moment og uvanlig utstyr så er det likevel en rød tråd gjennom denne typen å lage mat på også: smak!

Selv om man også liker å leke med utseende og teksturer er det mange oppskrifter som som egentlig er veldig jordnære og enkle å lage. En av disse oppskriftene er denne oppskriften på klar løksuppe i trykkoker, hvor man bare bruker løk og litt vann. Oppskriften er en tilpasningen av en oppskrift fra den nye boka Modernist Cuisine at Home, som opprinnelige inkluderer både hvitløk og purre. Jeg hadde lyst til å se hvordan det ble med bare løk og jeg ble veldig fornøyd med resultatet.

Som du kan se av bildet over er dette bokstavelig talt en veldig klar suppe, ikke bare når det gjelder smak, men også når det gjelder utseende.  Den kan ha litt bitre undertoner når du først smaker på den, men salt er en av de beste ingrediensene til å jevne ut bitre smaker med.

Jeg har tidligere lagd løksuppe i trykkoker, men dette er veldig anderledes. Når man lager vanlig løksuppe med f. eks. kjøttkraft må man ha et minimum av væske for å bygge opp trykk og denne væsken blander man selvsagt med løken. Denne gangen er det kun løksmaken vi er ute etter, så da er det på tide å finne frem syltetøyglassene.

For å lage denne suppen fordeler du løken likt på tre forskjellige glass og har litt (0,4 dl) vann i hvert av dem for å hjelpe prosessene litt i gang. Man skrur så på lokket og trykkoker løken på fullt trykk i halvannen time. Kombinasjonen høyt trykk og temperatur gir løken en Maillard-reaksjon (som er en reaksjon mellom proteiner og karbohydrater) som gjør at den brunes. Av 500 g løk og 120 g vann fikk jeg tilsammen 350 g løksuppe og satt igjen med løk som var helt «utmattet» og brutt sammen. Denne løken kan fint stekes, men hvis du tilfeldigvis har en dehydrator hjemme er det når du tar den frem..

Denne suppen passer fint som en liten forrett eller hvilerett, men jeg har lagd det flere ganger og den passer faktisk også veldig godt som en kraft til risotto.

Ingredienser:
500 g løk, kuttet i tynne skiver
120 g vann
Smakes til med salt

Fremgangsmåte:

  • Skrell løken og kutt den i tynne skiver.
  • Fordel løken på tre (0,5) liters syltetøyglass og ha 40 g vann i hvert av glassene. Skru på lokkene, men ikke skru dem helt fast, for da sprekker glassene mens det koker i trykkokeren.
  • Ha i en rist i trykkokeren, ha glassene oppi og fyll på med 5 dl vann i trykkokeren.
  • Forsegl trykkokeren og skru på varmen på full guff til du har fullt trykk.
  • Skru deretter ned varmen slik at du kan fortsette å holde fullt trykk og kok i 90 minutter.
  • Ta vekk trykkokeren fra platen og la trykket falle naturlig for at ikke glassene skal sprekke, det tar ca. 5-10 minutter.
  • Ta ut glassene og sil vekk løken med en finmasket sil. Ikke press løken ned i silen, for da blir suppa ikke klar.

Sånn, når er du klar til å spise den klareste løksuppa i ditt liv!

One Comment

Legg inn en kommentar