Knivskolen

#438: Skjerp deg!

 

Foto: Ole Christian Eklund
Foto: Ole Christian Eklund

Et av de spørsmålene jeg får ofte er hvordan jeg gjør det med sliping og skjerping av kjøkkenknivene mine. Jeg har etterhvert fått mange kjøkkenkniver og vedlikehold av dem er viktig for meg – det er ikke noe vits i å kjøpe dyrt utstyr hvis man ikke er villig til å vedlikeholde det på en god måte.

Jeg har vært interessert i kniver siden jeg fikk min første kniv som syvåring og har i utgangspunktet ingen problemer med å slipe dem selv. Etterhvert som jeg har fått flere kniver som er veldig harde i stålet har jeg imidlertid begynt å levere disse knivene til en profesjonell knivsliper. Dem er det ikke mange av i Norge, men felles for dem jeg har prøvd så langt er at de er flinke alle sammen.

Jeg vil allikevel få lov til å fremheve en av dem spesielt, og det er Gunn Kristine Smeby. Hun driver Skjerp Deg Knivsliperi og har bred erfaring med de aller fleste typer kniver. Jeg kom opprinnelig i kontakt med Gunn gjennom twitter, men i det siste er det mange som har truffet henne i butikken til Sous Vide Norge i Mathallen i Oslo, hvor hun sitter å sliper kniver en gang i uka.

 

Foto: Ole Christian Eklund
Foto: Ole Christian Eklund

Jeg er utrolig fornøyd med jobben hun gjør, men vil samtidig bruke dette innlegget til å reklamere for alle som driver med knivsliping i Norge. Hvis du kjenner til noen andre enn Gunn som du er fornøyd med er det bare å tipse meg i kommentarfeltet, så skal jeg nevne dem på bunnen av dette innlegget.

Alle kniver har godt av å bli slipt med jevne mellomrom, enten om det er dyre eller billige kniver. Selv sender jeg knivene mine til sliping ca. 1 gang i året og det gir et veldig godt utgangspunkt for å drive vedlikehold i hverdagen i form av skjerping. Man sier ofte at kniven blir som ny når leverer den til sliping, men mange vil faktisk oppleve at de blir skarpere enn det de var da man fikk dem helt nye.

Hvis du skal kjøpe kniv til noen til jul anbefaler jeg å kjøpe et gavekort på sliping samtidig – da er du garantert en fornøyd og takknemlig kniveier i mange år fremover..

Ps. Jeg skriver et innlegg om kniver i neste utgave av Matmagasinet NORD som kommer i februar 2013.

16 Comments

Legg inn en kommentar