Knivskolen

#438: Skjerp deg!

12. desember 2012

 

Foto: Ole Christian Eklund

Foto: Ole Christian Eklund

Et av de spørsmålene jeg får ofte er hvordan jeg gjør det med sliping og skjerping av kjøkkenknivene mine. Jeg har etterhvert fått mange kjøkkenkniver og vedlikehold av dem er viktig for meg – det er ikke noe vits i å kjøpe dyrt utstyr hvis man ikke er villig til å vedlikeholde det på en god måte.

Jeg har vært interessert i kniver siden jeg fikk min første kniv som syvåring og har i utgangspunktet ingen problemer med å slipe dem selv. Etterhvert som jeg har fått flere kniver som er veldig harde i stålet har jeg imidlertid begynt å levere disse knivene til en profesjonell knivsliper. Dem er det ikke mange av i Norge, men felles for dem jeg har prøvd så langt er at de er flinke alle sammen.

Jeg vil allikevel få lov til å fremheve en av dem spesielt, og det er Gunn Kristine Smeby. Hun driver Skjerp Deg Knivsliperi og har bred erfaring med de aller fleste typer kniver. Jeg kom opprinnelig i kontakt med Gunn gjennom twitter, men i det siste er det mange som har truffet henne i butikken til Sous Vide Norge i Mathallen i Oslo, hvor hun sitter å sliper kniver en gang i uka.

 

Foto: Ole Christian Eklund

Foto: Ole Christian Eklund

Jeg er utrolig fornøyd med jobben hun gjør, men vil samtidig bruke dette innlegget til å reklamere for alle som driver med knivsliping i Norge. Hvis du kjenner til noen andre enn Gunn som du er fornøyd med er det bare å tipse meg i kommentarfeltet, så skal jeg nevne dem på bunnen av dette innlegget.

Alle kniver har godt av å bli slipt med jevne mellomrom, enten om det er dyre eller billige kniver. Selv sender jeg knivene mine til sliping ca. 1 gang i året og det gir et veldig godt utgangspunkt for å drive vedlikehold i hverdagen i form av skjerping. Man sier ofte at kniven blir som ny når leverer den til sliping, men mange vil faktisk oppleve at de blir skarpere enn det de var da man fikk dem helt nye.

Hvis du skal kjøpe kniv til noen til jul anbefaler jeg å kjøpe et gavekort på sliping samtidig – da er du garantert en fornøyd og takknemlig kniveier i mange år fremover..

Ps. Jeg skriver et innlegg om kniver i neste utgave av Matmagasinet NORD som kommer i februar 2013.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Daniel
  12. desember 2012 at 20:09

  Hvilken dag er hun på Mathallen?

 • Reply
  Kine
  12. desember 2012 at 21:19

  Gunn er på plass tirsdager fra kl 13. Men det er mulig å levere knivene i butikken til Sous Vide alle dager :-)

 • Reply
  Karl-Peder Sjømæling
  13. desember 2012 at 07:44

  Jeg leverte også knivene mine til Gunn Kristine da jeg var i Oslo for et par måneder siden. En av disse knivene hadde jeg ikke hatt mer enn en måneds tid, men kunne definitivt merke forskjell fra helt ny kniv til helt nyslipt kniv. Det er absolutt verdt det!

 • Reply
  Carina
  26. desember 2012 at 20:42

  Hei, noen med tips til bra knivsliper I Sandnes / Stavanger området? Jeg har Mac knives, storfonøyd.

  • Reply
   Hobbykokken
   26. desember 2012 at 20:44

   Send knivene til Gunn eller gå til Traktøren i Stavanger..

 • Reply
  Thomas
  18. februar 2013 at 13:08

  Kan legge til at Gunn sliper japanske single bevel kniver på våtstein. Deba, Yanagiba etc. Har ikke prøvd denne tjenesten selv men det skal jeg neste gang de må slipes.

  Japanske kokkekniver er av de fleste regnet å være av suveren kvalitet sammenlignet med europeiske. For de som ønsker en billig introduksjon anbefaler jeg varmt den som heter KC-5 fra JCK:
  http://japanesechefsknife.com/KAGAYAKICarboNextSeries.html

  En fantastisk kniv. Shipping er på skarve $7 så dette er et røverkjøp. Vær likevel oppmerksom på at kniven ankommer temmelig sløv så den må rett til sliping.

 • Reply
  Øystein Bach
  7. april 2013 at 13:23

  Med fare for å bli oppfattet med å drive med reklame kan jeg anbefale denne:

  http://www.edgeproinc.com/Apex-Model-Edge-Pro-System/Apex-4-kit-p7.html

  Ikke den billigste knivsliperen du får kjøpt, men utvilsom beste som penger kan kjøpe.
  Det er et knivslipesystem som jeg nå har benyttet i flere år. Mange av mine venner og familie kommer med jevne mellomrom og spør pent om å få en runde med knivene også.
  Kort fortalt er det viktigste med knivsliping at det hele foregår vått og ikke tørt. Jeg har også slipt et sett med slakterkniver. De har ekstra hard herding, men også det gikk fint.
  Jeg har slipt alt fra filetkniver til øks!

 • Reply
  Sverre Colbjørnsen
  12. mai 2013 at 18:59

  Jeg så en video på denne utmerkede siden om modernistisk matlaging. Hvordan slipe en kniv. Ser veldig enkelt ut – men ikke like lett som å levere til Gunn på Mathallen.

  http://www.chefsteps.com/activities/how-to-sharpen-a-knife

 • Reply
  Thomas
  16. mai 2013 at 22:41

  For de som ønsker å slipe med våtsteiner har Jon Broida fra Japanese Knife Imports lagt ut en del videoer om temaet på sin youtube kanal. Det er veldig mange dårlige «how to» videoer men Jon har noen av de beste:

  http://www.youtube.com/watch?v=GB3jkRi1dKs&list=PLEBF55079F53216AB

  Jeg har både Edge Pro som Øystein anbefaler (med Shapton og Chosera steiner) og noen våtsteiner. Med trening så er nok våtsteiner et raskere og kvalitetsmessig minst like godt alternativ, og for single bevel kniver som en Deba det eneste alternativet, men Edge Pro er definitivt enklere.

  For de som ønsker våtsteiner er et bra og billig startpunkt en 800/6000 King stein som denne:
  http://www.ebay.com/itm/Japanese-Whetstone-KING-PB-04-Combination-800-6000-/230951794138?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35c5ccb5da

  Selgeren over er anerkjent i «knivmiljøet» og har en lang trackrecord. Men merk at det ikke er noe poeng i å slipe en Victorinox eller andre kjipe kniver med så finkornet stein, her må det skikkelig stål til :-)

  • Reply
   Trond
   4. mars 2014 at 15:51

   Heilt enig i det. Har sjølv ein alt for stor samling våtsteinar og heldt alle min kniver veldig skarpe med det. Er ein veldig god følelse å bryne knivane sjølve. Kan til tider verte for opptatt av å få eit god resultat.
   Enig i at Victorinox er dårlege knivar samanlikna med japanske. Stålet er alt for mjukt og knivbladet er alt for tykt. Japanske knivar glir mykje lettare gjennom grønnsaker pga relative tynne profiler.

 • Reply
  Thomas Nilsen
  14. januar 2015 at 19:34

  Hei. Jeg har startet som knivsliper her i Vestfold med tilhold i Stavern under navnet Kvessern. Se http://www.kvessern.no

 • Reply
  Underholdning
  15. mai 2015 at 13:58

  […] kniv er mye tryggere enn en sløv, siden den ikke sklir så lett. Derfor kan det lønne seg å få knivene gått over av en proff cirka én gang i […]

  • Reply
   Øystein Bach
   28. september 2015 at 10:25

   Den fra banggood.com er jo en kopi av EdgePro sin Apex. Har bestilt en slik i håp om at den funker like bra som orginalen. Fin å ha på hytta! :-)

 • Reply
  Knivsliperen på Lura
  26. april 2017 at 13:24

  Nå kan du som bor på Jæren og i Sandnes/Stavanger-området få slipt knivene dine lokalt. «Knivsliperen på Lura» tilbyr sliping av kniver og glattegget håndverktøy på roterende stein med vannkjøling. Kort leveringstid og fleksibel åpningstid.

 • Reply
  Svein - Knivsliperen på Lura
  26. april 2017 at 13:38

  Bor du på Jæren eller i Sandnes/Stavangerregionen kan du nå slipt knivene dine lokalt. «Knivsliperen på Lura» ble etablert i 2016 og tilbyr sliping av kniver og glattegget håndverktøy på vannkjølt roterende stein. Kort leveringstid og fleksible åpningstider. Mer info på finner du på FB.

 • Legg inn en kommentar