Dessert

#439: Fløtekarameller

13. desember 2012

Forrige helg var jeg i Oslo for inspirasjonshelg og møte med fine matblogg-kollegaer i Matprat.no sin blogg-satsing Matbloggerne.no. Det er alltid stas å treffe disse herlige og veldig flinke folkene og jeg kommer alltid tilbake proppfull av inspirasjon og ny kunnskap.

Lørdag morgen sto konditor- og kokkelandslagets Annemari Erlbeck foran oss og ville dele noen av triksene sine. Vi lærte mye om temperering av sjokolade, i tillegg til at vi fikk med oss noen fantastisk gode oppskrifter på marsipan, fløtekarameller og Müsli-bar.

Jeg har laget fløtekaramellene og skal nå dele denne kjempegode oppskriften med dere. Det er ikke vanskelig å lage karameller så lenge du holder de minste barna på trygg avstand, smører deg med tålmodighet og utstyrer deg med et digitalt steketermometer.

Det første du gjør er å finne frem formen du skal legge karamellene oppi. Selv bruker jeg en ildfast porselensform på ca. 20 X 20 cm som jeg legger et bakepapir oppi, men du kan også bruke en gryte eller et ildfast glassfat. Ha et bakepapir oppi formen, men mindre du har lyst til å bruke store deler av kvelden på å grave ut karamell fra fatet.

Erlbeck sin oppskrift er helt sikkert veldig god, men jeg har i kjent stil gjort noen endringer. Her hjemme går ikke akkurat honning ned på høykant, så jeg har byttet honningen ut med glukose. Jeg har også tatt meg friheten å tilsette litt vaniljestang og tilsatt mer salt. Hvis du vil variere karamellene dine kan du også tilsette f. eks. limeskall, malt ingefær eller kanel. Her er originaloppskriften fra Annemari:

Fløtekarameller
250 g kremfløte
250 g sukker
75 g smør
150 g honning
3 g salt

Her er min oppskrift:
250 g kremfløte
250 g sukker
75 g smør
150 g glukose
5-10 g Maldon-salt, avhengig av om du liker salt karameller
Frøene fra en vaniljestang

Jeg så med en gang at dette kom til å smake godt, så jeg doblet oppskriften med en gang. Tilsett alle ingrediensene i en stor gryta og kok opp blandingen på middels sterk varme. Ha digitalt termometer oppi gryta og kok opp på middels sterk varme. Det kommer til å putre i 15-20 minutter, så bruk anledningen til å vaske litt i det kjøkkenskuffen du alltid glemmer å rydde oppi..

Du skal ende opp med en temperatur på mellom 118-124 grader. Det går veldig fort på slutten, så her må du følge med. For å slippe å stå over det som en hauk setter jeg alarm på det digitale steketermometeret til 110 slik at jeg kan gå litt rundt på kjøkkenet mens det koker opp. Nå alarmen pipir må du begynne å følge med, men da tar det ikke lang tid før de er klare.

Nå kommer det som kanskje er det aller vanskeligste: La karamellene stå i romtemperatur på kjøkkenbenken over natten. Jeg har enda ikke klart å få dette til uten å stikke en skje oppi for å smake på, men jeg vet vel innerst inne at jeg aldri har tenkt å begynne med det heller..

Det er viktig at karamellene får stå å herde slik at de ikke flyter helt ut når du skal kutte i dem. Jeg tror ikke det finnes et menneske på jord som ikke liker disse karamellene – lykke til!

____

Følg meg gjerne på Facebook: facebook.com/hobbykokken

You Might Also Like

73 Comments

 • Reply
  Fanny`s Husmorskole
  13. desember 2012 at 14:16

  Takk`skarru`ha… Da ble det pepperkaker med tre 5 åringer, struller, cupcakes OG fløtekarameller(eeeelsk) i dag…! Lover du å like meg selv om jeg blir feit?? ;)

 • Reply
  Magne D. Antonsen
  13. desember 2012 at 15:04

  Hei!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

 • Reply
  Inger- Lill
  13. desember 2012 at 16:32

  De så helt herlige ut. MÅ prøves!!! Takk for at du deler :)

 • Reply
  Ingrid
  13. desember 2012 at 16:45

  Blir de helt myke? Eller seige også?

  • Reply
   Hobbykokken
   13. desember 2012 at 16:57

   De bli både myke og seige. Ikke så langt unna Dumle i konsistens…

 • Reply
  Camilla
  13. desember 2012 at 16:55

  Hei! Dette ser kjempegodt ut – og jeg fikk veldig lyst til å lage det samme! Men jeg har ikke digitalt termometer eller noen annen form for steketermometer, kan jeg likevel lage disse?
  Også syns jeg det høres ut som veldig mye salt, er det noen grunn til det? Mulig dette er et kjempeelementært spørsmål altså, men er ikke så proff på kjøkkenet ;)
  Og sist men ikke minst, får man kjøpt glukose på vanlig dagligvarebutikk?

 • Reply
  Maria
  13. desember 2012 at 17:45

  Hmmm…. Kan ikke anbefale den siste oppskriften, det var aaaalt for mye salt i den, var som karameller som hadde ligget i saltlake i en evighet….. Måtte bare kaste røra, og starte på en ny…..

  • Reply
   Hobbykokken
   13. desember 2012 at 18:09

   Hei!

   Jeg må bare beklage. Jeg lagde dobbel oppskrift og brukte 20 g salt. Da jeg skalerte den ned igjen for å passe Erlbeck sin orignaloppskrift glemte jeg å halverte saltmengden til 10 g. Jeg har nå rettet feilen.

   Huff, nå ble jeg litt lei meg, kjenner jeg. Beklager så mye nok en gang…

 • Reply
  Maria
  13. desember 2012 at 18:17

  Det går helt fint, satser på at resultatet etter 2.runden som nå står og avkjøles blir veldig bra :-) Fort gjort å skrive feil!

  Ha en fin førjulstid! :-)

 • Reply
  Niclas
  13. desember 2012 at 20:09

  Du får mye skryt her Olav og det er betimelig! Jeg er glad i karameller så dette blir et førjulsprosjekt! Jeg synes du også bør få skryt for karamellbildet! Knallbra! Flott skarpet med litt stor blender, fine farger og bra disponert motiv!

 • Reply
  T
  13. desember 2012 at 20:44

  Hei!

  Er det noe med at man ikke skal røre i den? Kanske legge til at den «vokser» litt i gryta? :)
  Mine står og putrer på ovnen nå, vi gleder oss! ;)

  • Reply
   Hobbykokken
   13. desember 2012 at 20:47

   Hei!

   Det er ikke nødvendig å røre i gryta, men det gjør heller ingenting. Det eneste som skjer er at temperaturen går ned og at det tar lenger tid å koke karamellen. Jeg skriver vel at man trenger en stor gryte, men jeg skal gjerne skrive det litt mer presist – takk for tilbakemelding ;-)

   Lykke til! ;-)

 • Reply
  Ingrid
  13. desember 2012 at 20:55

  Den oppskriften skal prøves :)
  Kan du være snill og fortelle hvor man får tak i glukose? Tidligere har jeg kjøpt en bitteliten, kjempedyr boks med glukose på apoteket.
  Hilsen Ingrid

 • Reply
  Monika
  13. desember 2012 at 21:35

  Jeg holder på å lage nå, men har hatt i gulkose i pulverform, funker det også, tror du?

  • Reply
   Hobbykokken
   13. desember 2012 at 21:37

   Hei!

   For å være helt ærlig har jeg aldri prøvd noe annet en flytende, men i utgangspunktet vil jeg tro at det går bra ;-)

 • Reply
  Monika
  13. desember 2012 at 21:50

  Skal gi tilbakemelding når de er ferdige.
  Fant en kilospose på matbutikken

 • Reply
  Monika
  13. desember 2012 at 22:21

  Ser ut som det funker fint. Ble litt brent, men det var nok ikke glukosens skyld. Kjørte opp temperaturen mot slutten, men fikk plukket ut det meste av de brente klumpene som jeg rørte løs fra bunnen av kasserollen, så smaken er god, og det ser ut som om det stivner. Så langt alt vel.

 • Reply
  Fredrick
  14. desember 2012 at 09:00

  Hei! Jeg ser at du bytter ut honning med glukose og at dette er i tillegg til sukker. Hvorfor bruke to forskjellige søtningsmidler og hva oppnår man ved glukose. Spesielle egenskaper? Takk!

  • Reply
   Nikolai
   26. mars 2013 at 20:35

   Sukrose,fruktose og glukose er forskjellige typer sukker, men det du kjenner som sukker er egentlig sukrose.
   Forskjellige typer sukker har forskjellige egenskaper. Ved å bruke to forskjellige sukker får du benyttet egenskapene til begge. F.eks kan du tilsette litt glukose i tillegg til sukrose for å få iskrem som er lettere å forme, fordi den er mykere.
   Et annet eksempel er akasiehonning som er veldig flytende sammenlignet med f.eks lynghonning pga sitt høye glukoseinnhold.

 • Reply
  Siv Elvevoll
  14. desember 2012 at 13:30

  Takk for oppskrift! Men jeg lurer ogå på hvorfor 2 forskjellige søtningsmidler? Takk :-)

 • Reply
  Trine
  14. desember 2012 at 15:39

  Hei, hvor lang tid tar det før karamellene blir så stive at de kan pakkes inn?

  • Reply
   Hobbykokken
   14. desember 2012 at 15:41

   5-6 timer i romtemperatur. Jeg synes det er best å bare la dem stå på kjøkkenbenken over natten ;-)

   • Reply
    Fredrik
    18. desember 2012 at 13:22

    Hallo:-)
    Jeg lagde karamellene igår, og selv om de ble utrolig gode (!), så har de enda ikke blitt ordentlig stive. De er ganske myke. Hva har jeg gjort galt?

    • Reply
     Hobbykokken
     18. desember 2012 at 19:49

     Du kan redde det med å sette de kaldt. Du har antakeligvis kokt det for fort på for høy varme..

     • Fredrik
      18. desember 2012 at 20:38

      Takk skal du ha:-)
      Fulgte rådet ditt og nå begynner de å få riktig konsistens.

      Vil bare takke igjen for oppskriften. De er utrolig gode:)

     • Hobbykokken
      18. desember 2012 at 20:39

      Bare hyggelig – godt å høre ;-)

    • Reply
     Terje
     31. desember 2012 at 12:36

     Gjorde samme feilen selv, de ble altfor myke eller mer rennende. Oppskriften er ufullstendig eller man må vite hvordan man lager karameller. Under kokingen av karamellene må man ta dråpetesten. Ta litt av massen (mens den koker) i en teskje opp i et glass med vann. Det skal ikke flyte ut. Massen skal holde seg som en dråpe da er karamellene ferdige. Så etter koking nr 2 med dråpetest ble de meget bra. Koketiden min ble ca 30-40 min.

 • Reply
  kristine
  14. desember 2012 at 22:15

  Heller du det over i en langpanne? Aldri gjort dette før :) Og kan jeg bruke noe annet enn termometer? Har ikke:)

  • Reply
   Hobbykokken
   14. desember 2012 at 22:30

   Har oppdatert teksten ;-) Bruker en form som er ca. 20 X 20 cm… Du slipper dessverre ikke unna å bruke termometer, men de koster bare en hundrelapp og kan brukes til mye annet når du lager mat ;-)

 • Reply
  kristine
  14. desember 2012 at 22:21

  Det er kremfløte du bruker? Så også det med langpanne over her :)

  • Reply
   Hobbykokken
   14. desember 2012 at 22:31

   Ja, jeg har oppdatert teksten: Jeg bruker kremfløte. Bruker form som er ca. 20 X 20 cm

 • Reply
  Ivers
  15. desember 2012 at 08:13

  Hei
  Tror jeg må ha dette inn med te-skje; koker du først karamellblandingen i en gryte og heller denne over i en ildfast form med bakepapir i bunnen?

 • Reply
  Marte
  15. desember 2012 at 10:12

  hei. Er det nødvendig å tilsette glukose? Er det noe det eventuelt kan ersattes med?

 • Reply
  Fredrick
  15. desember 2012 at 12:12

  Har akkurat klart å vente en natt og pakket inn karamellene enkeltvis i bakepapir for at de ikke skal klistre seg sammen. Dæven så godt! Slår meg at dette også er fine smågaver i julen. Fulgte ellers oppskriften til punkt og prikke. Satt som et skudd!

 • Reply
  Morten
  15. desember 2012 at 12:45

  Hei. Har nå en ladning som står på komfyren. Fikk ikke tak i glukose så jeg prøver med 50% honning og 50% glukose (fruktsukker). Håper dette blir bra. Jeg delte vaniljestengene og lot dem ligge i fløten natten over før jeg skrapte ut frøene. Liker vanilje : – )

  Takk for oppskriften!

  Mvh,

  Morten

 • Reply
  grove
  15. desember 2012 at 15:38

  vinogbar.no har glukose til 49 kroner kiloen, evt.139 kroner for fem kilo, om du skal lage veldig mange karameller.

 • Reply
  Ellinor Myhre
  15. desember 2012 at 18:01

  Lage disse i går, fantastisk gode karameller! Mitt digitale steketermometer gikk bare opp til 100 grader… Så ble litt panisk i ett øyeblikk. Men brukte dråpetest i vann og karamellene ble perfekte :)

 • Reply
  Maria
  15. desember 2012 at 18:58

  Hei! :)

  Hvor lenge holder disse karameller seg og hvordan bør de oppbevares?? driver med hjemmelaget til jul i år nemlig ;)

 • Reply
  Marius
  15. desember 2012 at 19:37

  Det er også en enklere måte å lage karamellen på. Med kun tre ingredienser. http://hovedstaden.blogg.no/1355581420_hjemmelagd_konfekt.html

 • Reply
  Astrid
  16. desember 2012 at 21:03

  Det går helt fint å bytte ut honning og glukose med lys sirup.

  Jeg bruker ikke termometer, men må være veldig påpasselig mot slutten av koketiden slik at det ikke svir seg.

 • Reply
  DABR
  16. desember 2012 at 21:28

  Kunne vært moro om du testet å lage de i trykkkoker, og så litt på hvordan de ulike tidsforholdene påvirker massen ?
  Det kan umulig stå lenge, når man ser på koketiden med vanlig kjele.
  Har dessverre ikke trykkkoker selv, men jeg kunne tenkt meg å bruke det, når jeg ser alle de nydelige oppskriftene du legger ut her.

 • Reply
  Martine
  19. desember 2012 at 18:22

  Prøvde din oppskrift i dag, hadde ca en spiseskje med kakaopulver oppi også, ble supergode! Har dessverre ikke termometer, så jeg turte ikke ha på så veldig høy varme, da ble koketiden en god del lengre.. Men supergodt ble det!

 • Reply
  Berit
  19. desember 2012 at 23:21

  Er det meierismør som skal brukes?

 • Reply
  Lillan
  21. desember 2012 at 09:40

  Lagde disse i går, men di blir ikke ordentlig stive. Har jeg kokt di for kort? Kan jeg fortsette å koke nå?

  • Reply
   Hobbykokken
   21. desember 2012 at 12:27

   Du kan fint varme dem opp igjen hvis de ble riktig avkjølt. Hvilken temperaturen endte du opp med? Hvis du ikke kommer opp i minst 118 grader så går det ikke…

 • Reply
  Regine
  21. desember 2012 at 13:01

  Sliter med å få tak i digitalt termometer, ingen som skjønner hva jeg snakker om.. Hvor kan jeg kjøpe det? Bor i Bergen, så burde jo være mulig å få tak i..

  • Reply
   Hobbykokken
   21. desember 2012 at 15:30

   Det er snakk om et helt vanlig steketermometer som absolutt alle kjøkkenbutikker har. Jeg har til og med sett det på REMA 1000… ;-)

   • Reply
    Regine
    21. desember 2012 at 22:52

    Supert! Takk skal du ha :-)

 • Reply
  Tre millioner bloggklikk fra VG | ••• Magneda •••
  21. desember 2012 at 13:56

  […] Hiobbykokken: Fløtekarameller […]

 • Reply
  Ragnhild
  22. desember 2012 at 19:47

  Hei! Hva pakker du karamellene i? Har brukt små sjokoladeformer før, men avkjøling i stor form før kutting virker jo litt enklere. Lukter godt her nå… :)

 • Reply
  kristine
  23. desember 2012 at 22:15

  Hei!
  Nå har jeg laget denne karamellen i 2 omganger (jeg brukte den øverste oppskriften)
  Den ene smaker kjempe godt, men blir ikke fast, den andre er alt for søt og fester seg.. Hva har jeg gjort galt? :O

  • Reply
   Hobbykokken
   24. desember 2012 at 07:36

   Har du brukt nøyaktig termometer?

 • Reply
  Eirin
  13. desember 2013 at 10:26

  Hei. Går det ann å forvandle disse til sjokoladekarameller på noe vis? Har lagt to runder med fløtekarameller og de er NYDELIGE!

 • Reply
  Marie
  14. desember 2013 at 12:06

  Hei. Holder på å lage karamellene nå, og ifølge steketermometeret har massen holdt samme temperatur (106 grader) i 20 minutt… Står og småkoker, jeg rører av og til. Hvorfor blir ikke massen varm nok??

  • Reply
   Hobbykokken
   14. desember 2013 at 16:32

   Du må bruke en større gryte, så fordamper væsken fortere og karameller kommer fortere opp i temperatur.

 • Reply
  Anika
  20. februar 2014 at 23:07

  Takk for oppskriften. Veldig enkelt å lage og veldig gode i smak. Lurt med vanilje. Sikkert også godt med mørk sjokolade rundt. :-)

 • Reply
  Morten
  8. november 2014 at 12:14

  Nå venter jeg bare på oppskriten på hjemmelaget Fox. Tar du utfordringen? :)

 • Reply
  Geir Sørensen
  12. november 2014 at 23:01

  Glukosesirup var dyrt på min lokale Meny, så jeg kjøpte en flaske Karo Light Corn Syrup (selges samme sted) og prøvde meg fram. For meg fungerer følgende (jeg har doblet oppskriften): 650g sukker, 150g maissirup, 150g smør, 500g fløte og vaniljefrø fra en stang. Alt under 124 grader har endt opp som for mykt for min smak, og jeg bruker nok noe lenger tid på kokingen. Bruker en 40×20-form + bakepapir. Karamellene kan være vanskelige å skjære opp med kniv på en pen måte, men et skarpt pizzahjul gjør det til en relativt enkel operasjon. Jeg bruker matpapir og lager «twist» av alle bitene. Den eksperimentelle delen av meg har lyst å prøve å lage hjemmelaget invertsukker som erstatning for den relativt dyre sirupen for å se om det kan fungere like bra.

 • Reply
  Karoline
  18. november 2014 at 17:50

  Hvor lenge holder disse? Tenkte å lage de til svigerfamilien som julegave ;)

 • Reply
  Ukens matblogger – Hobbykokken
  29. juni 2015 at 11:00

  […] Fløtekarameller […]

 • Reply
  Fløtekarameller med spiselig innpakningspapir | Hobbykokken.no
  11. november 2015 at 22:45

  […] innlegg om fløtekarameller fra desember 2012 er det soleklart mest leste innlegget jeg har skrevet på bloggen frem til nå. Siden den gang har […]

 • Reply
  H
  17. desember 2015 at 00:42

  Veldig fin oppskrift. :) Ser en del har spurt etter steketermometer og at du selv sier man MÅ ha dette. Dette må man ikke nødvendigvis ha, dråpetesten, som flere nevner, fungerte veldig bra! ;) Brukte selv lys sirup i stedet for glukose, som også fungerte veldig fint! Et litt billigere og mer tilgjengelig alternativ!

 • Reply
  Andreas
  23. desember 2015 at 14:35

  Denne går fint å lage i micro. Tar ca. 5 min. Og mørk eller lys sirup fungerer også veldig bra. Jeg har bare brukt mørk, da det var det jeg hadde. Smør tar du på en slump. En spiseskje.
  Står den for lenge i micro, får du knekk, så følg med.

  Og bruk en stor glassbolle som tåler høy varme. Liten bolle, og det koker over.
  Full effekt. Rør om hvert minutt, eller halv annet med en skje eller lignende.

 • Reply
  #441: Jubelåret 2012 – Hobbykokken.no
  20. januar 2019 at 11:16

  […] Ren løksuppe Hobbykokken 6 år! Trykkoking på DinSide.no Skjerp deg! Fløtekarameller […]

 • Reply
  Camilla
  22. oktober 2019 at 17:10

  Heisann! Kan man bruke vanlig steketermometer?
  Dette skal jeg definitiv lage til jul :D
  Elsker smørbukk, men det er så dyrt å kjøpe i butikken.
  Mye koseligere å lage selv :-)

  • Reply
   Hobbykokken
   23. oktober 2019 at 08:00

   Hei, ja man kan bruke vanlig steketermometer hvis det er nøyaktig nok ..

 • Reply
  Bård Slinde
  17. desember 2019 at 09:45

  Disse karamellene er fantastiske og oppskriften er nøyaktig i og med at du har oppgitt temperatur, tusen takk for det!
  Jeg lurer på om man på en enkel måte kan gjøre om denne oppskriften til saus?

  • Reply
   Hobbykokken
   17. desember 2019 at 15:51

   Hei!

   Det var godt å høre :-) Veldig enkelt å lage denne til saus, du varmer den bare opp til 105 grader, så får du en veldig god konsistens til saus. Ellers samme mengde ingredienser og fremgangsmåte…

  Legg inn en kommentar