Dessert

#443: Jordbærgrøt med agar agar

Jordbærgrøt er helt fantastisk godt og kan nytes hele året hvis man har en fryser. Du kan vel i teorien kjøpe noen ferske drivhusjordbær fra Belgia, men de er virkelig langt fra hverandre i smak.

Vi har hatt jordbærgrøt som dessert i Norge lenger enn kvinner har hatt stemmerett og det er kanskje ikke en dessert man skulle tro det var hverken mulig eller nødvendig å endre noe på. Tradisjonell jordbærgrøt lages som regel av følgende ingredienser: jordbær, vann, sukker og potetmel.

Grunnen til at man bruker jordbær er jo selvforklarende, men hva de andre ingrediensene bidrar med er også interessant. Sukker er hovedsakelig for sødme, mens vann og potetmel er hovedsakelig for konsistensens skyld.

Potetmel brukes til å tykne bl. a. jordbærgrøt, men har den ulempen at den både påvirker smaken i tillegg til at den påvirker utseendet på grøten. En i utgangspunktet sterk og klar rødfarge blir fort blass og mister mye av sin klare rødfarge når du tilsetter potetmel. En annen utfordring er å unngå klumper i grøten når du bruker potetmel, selv om det i rettferdighetens navn er noe de fleste klarer å få til.

Såkalte hydrokolloider er forskjellige stoffer som brukes for å binde vann og tykne/endre viskositeten i væsker.  Et meget kjent hydrokolloid er gelatin, som faktisk er det eneste animalske hydrokolloidet. Gamle klassikere som potetmel og maizenna går også inn under betegnelsen hydrokolloider, men de er mer old school og påvirker ofte smak og utseende i uønsket grad.

Agar agar er en hydrokolloid og et polysakkarid som er utvunnet at rød alger. Det er å få kjøpt i stort sett alle asia-butikker, på Meny og Ultra og i nettbutikken til bl. a. sousvidenorge.no. Det oppfører seg ganske likt med gelatin, bortsett fra at det tåler høyere temperaturer,  og kan i mange tilfeller erstatte gelatin i oppskrifter hvis man er f. eks. veganer eller muslim. Agar agar er 2-3 ganger sterkere enn gelatin, så det må mange huske på hvis man skal erstatte gelatin med agar agar.

Men, tilbake til jordbærgrøten: Vel å tilsette en beskjeden mengde agar agar i jordbærgrøten oppnår man samme konsistens som med potetmel, men man slipper at smakem blir litt «hemmet» som med potetmel og det påvirker heller ikke utseendet (fargen) på jordbærgrøten. Jeg anbefaler derfor på der varmeste å prøve agar agar neste gang du skal lage jordbærgrøt – du får da følgende oppskrift:

Ingredienser: (2-3 personer)
500 g jordbær, frosne
125 g sukker
2,5 dl vann
3 g agar agar

Fremgangsmåte:

  • Ha jordbær, sukker og vann i en gryte og rør godt sammen.
  • Skru på platetoppen på middels sterk varme og småkok til jordbærene begynner å bli myke, ca. 10 minutter.
  • Tilsett agar agar og la det (små)koke med i ca. 5 minutter.
  • Rør rundt med jevne mellomrom og avkjøl grøten.

Mange liker å bruke rabarbra i jordgrøt og da får du følgende oppskrift:

Ingredienser: (2-3 personer)
500 g jordbær, frosne
300 g rabarbra, skrelt og kuttet i jevne biter
175 g sukker
3,5 dl vann
4 g agar agar

Fremgangsmåte:

  • Ha jordbær, rabarbra, sukker og vann i en gryte og rør godt sammen.
  • Skru på platetoppen på middels sterk varme og småkok til jordbærene begynner å bli myke, ca. 10 minutter.
  • Tilsett agar agar og la det (små)koke med i ca. 5 minutter.
  • Rør rundt med jevne mellomrom og avkjøl grøten.

Lykke til!

2 Comments

Legg inn en kommentar