Bakst

#446: Fra arkivet: Fastelavnsboller de luxe

IMG_1542

På søndag er det fastelavn og en fantastisk mulighet til å bake. Det er mange som gruer seg litt til merkedager hvor det er forventet at man skal bake, men hvis du følger noen enkle regler så pleier det å gå bra hver gang. Det viktigste med baking er å ta seg god tid, ikke bruke for høy temperatur og ikke minst å bruke gode råvarer.

En standard oppskrift på fastelavnsboller inkluderer boller, pisket krem og syltetøy. Bolleoppskriften jeg bruker her er fra Åpent Bakeri-boka, syltetøyet er laget av bringebbær og kremen er egentlig ikke bare en krem, men det som på fagspråket heter Créme Pâtissiére. Det finnes forskjellige varianter av creme patissiére, men i min versjon bruker du 50/50 med pisket kremfløte og vaniljekrem. Det smaker fantastisk godt og så blir det ikke fullt så vammelt som ren pisket krem har en tendens til å bli.

Oppskriften gir 12-16 store boller.

Bolleoppskrift
6 dl H-melk
1 kg hvetemel
150 g sukker
150 g smør, romtemperert
3 ts kardemomme
12 g (3 strøkne ts) salt
1 egg
50 g fersk gjær for søtbakst (de røde pakkene fra Idun)

 • Varm melken til den er lunken og holder ca. 30 grader.
 • Bland sammen alle ingdrediensene, bortsett fra smør, og tilsett melk. Elt på lav hastighet i ca. 5 minutter.
 • Tilsett smøret og elte videre i ca. fem minutter til alt smøret har blandet seg med deigen og du har en glatt og smidig deig.
 • La heve i en bolle dekket med plast i ca. 1 time.
 • Ta deigen ut av bollen og del den i passende biter. Hvis du har en kjøkkenvekt i nærheten så pleier jeg å dele opp bollene i stykker på ca. 120 gram.
 • Ha bollene på et brett med bakepapir og dekk med ett kjøkkenhåndkle. La heve i ca. 45 minutt.
 • Skru på ovnen til 180 grader uten varmluft.
 • Pensle med sammenpisket egg og stek på 175 grader i ca. 20 minutter til bollene er gyldne.

Creme Patissiere

Vaniljekrem
6 eggeplommer
125 g sukker (det tilsvarer snaue 2 dl sukker)
15 g maizenna
5 dl H-melk
1 stk vaniljestang

Fremgangsmåte:

 • Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, enten med baksiden/ryggen av kniven eller med en teskje. Ikke kast vaniljestangen, de skal få lov til å koke med melken.
 • Pisk sammen vaniljefrø, sukker, eggeplommer og maizenna til en jevn og luftig eggedosis.
 • Kok opp melka sammen med vaniljestangen på middels sterk varme. Ta ut vaniljestengene og hell melka forsiktig over eggedosisen mens du rører kontinuerlig.
 • Ha eggedosis/melkeblandingen tilbake i gryta og varm opp på middels sterk varme under kontinuerlig omrøring til det begynner å tykne. Hvis du har et digitalt steketermometer er det bare å finne det frem – eggeblandinger tykner ved 83 grader. Den slår seg imidlertid ved 85 grader, så her gjelder det å følge med.
 • Nå vaniljekremen har tyknet er det bare å sile blandingen og helle det over i en mugge eller på et glass og la det avkjøles.
Kremfløte
 • Bruk 3 dl kjøleskapskald kremfløte.
 • Pisk kremfløte til den er stiv.
Nå blander du vaniljekremen og den stivpiskede kremfløten sammen med en slikkepott til du har en jevn masse. Du kan enten bruke en skje for å smøre på kremen eller du kan helle kremen over i en sprøytepose.
Montering:
 •  Del bollene i to.
 • Ha på litt syltetøy på hver side.
 • Ha på Creme Patissiere på bunnen.
 • Ha på toppen og strø med litt melis.
Enjoy!

6 Comments

 • Henrik

  Trodde creme patissiere helst skulle kokes fullstendig, altså ikke bare til 83 grader? Og at stivelsen gjør at den ikke skiller seg? Mener å huske å ha lest et sted (Harold McGee?) at hvis man ikke koker creme patissiere fullstendig, risikerer man at enzymer i eggeplommene som ødelegger stivelse forblir intakte, noe som kan skape litt problemer for creme patissiere. Men hvis man sørger for å spise opp relativt raskt (innen noen timer?), er vel kanskje ikke det noe problem.

  • Hobbykokken

   Hei!

   For å være helt ærlig kjenner ikke så godt til den problemstillingen. Jeg har prøvd begge deler med likt resultat, men jeg har riktignok aldri latt dette stå særlig lenger enn 5-6 timer. Nå må jeg jo helt klart lese meg opp på dette ;-)

 • Einar

  Det ble en del rester av Creme Patissiere (ca. halvparten?), så vi satte blandingen i kjøleskapet. På torsdagen helte vi det i ismaskina for å se hva vi fikk. Det tok ikke mange minuttene før det var én stor klump som bare fulgte med skovlene rundt, så det ble i praksis en parfait. Resultatet var ekstremt smooth, med en nydelig smak av vanilje og kremfløte. Fin måte å bruke rester på ;)

 • Anita

  En fantastisk god deig å jobbe med – kan anbefales. Kuttet ned til 2 ts med kardemomme for jeg liker ikke når kardemommesmaken blir for dominerende. Til «vanlige» boller uten krem kommer jeg til å ha i litt mer sukker.

  Ellers vil jeg bare si takk for at du er til :-) Vi bruker sidene dine som oppslagsverk for det er greit med oppskrifter som er utprøvd til gangs. Vi burde kanskje også sende en takk til din kone som må være utstyrt med en god porsjon tålmodighet (ref. en eller annen oppskrift som ble testet hver lørdag i et halvt års tid). God fastelavn til dere.

Legg inn en kommentar