Is

#448: Snickers-is

snickers_paco

Når du vokser opp 3 kilometer fra Hennig Olsen Is er det vel rimelig naturlig at man får et sterkt forhold til iskrem. I alle år har jeg synes at Hennig Olsen Is er best, men jeg må dessverre innse at dette ikke lenger er sant – den beste iskremen lages  nå hjemme på kjøkkenbenken min.

Grunnen til det er vel først og fremst at det er kun på denne måten man kan lage isen akkurat slik man selv liker den, uavhengig av alle de hensynene Hennig Olsen Is, Mövenpick, Ben & Jerry og dets like helt åpenbart må ta når de utvikler produktene sine.

Generelt synes jeg iskremprodusentene kunne vært flinkere til å jobbe med kontraster som f. eks. salt/søtt og søtt/syrlig. Denne Snickers-inspirerte isen jeg har laget her har en fin kontrast mellom salt og søtt gjennom sukkeret i isen og sausene, kombinert med saltet fra peanøttene som er både inne i og oppå isen.

Som alltid når man lager iskrem blir den bare bedre av å blir lagd god tid i forveien, så jeg lager den dagen før jeg skal fryse den inn slik at den kan stå å modne i kjøleskapet.

Ingrediensen til 1 liter Snickers-inspirert iskrem:

150 g sukker
3 dl fløte
5 dl H-melk
6 eggeplommer
50 g glukose eller lys sirup
50-75 g fudge (myke karameller), finhakket
50 g salte peanøtter (finhakket/pulverisert i blender)

Fremgangsmåte:

 •  Ha 150 g sukker i en tykkbunnet gryte og smelt sukkeret til karamell på middel sterk varme til den er en forholdsvis lys gyldenbrun farge. Ikke rør i karamell mens det holder på, da bare klumper det seg.
 • Når alt sukkeret er oppløst og karamellisert tilsetter du fløten litt etter litt mens du rører hele tiden. Smeltet sukker holder svært høy temperatur selv om det ikke ser sånn ut, det er derfor viktig å ikke helle i all den kalde fløten på en gang men litt av gangen.
 • Tilsett melken, rør rundt og kok opp. Ta av kokeplaten rett etter det har kokt.
 • Ha eggeploommene i en bolle og hell den varme melken over under stadig omrøring til blandingen er jevn.
 • Varm opp røra på middels sterk varme til den begynner å tykne. Hvis du har et digitalt steketermometer skal det vise 82 grader. Tilsett peanøttene.
 • Avkjøl blandingen og ha i ismaskin. Kjør til du isen blir tykk og har ønsket konsistens, ca. 35-40 minutt.
 • Ta iskrem ut av ismaskinen og bland inn de finhakkede karamellene.
 • Oppbevar isen i frysen frem til den skal brukes.

Ingredienser til karamellsaus

 • 2 dl kremfløte
 • 1 dl sukker (70 g)
 • 1 dl lys sirup
 • 50 g smør
 • 1/2 ts malt ingefær
 • 1/2 ts vaniljesukker

Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp på middels sterk varme. La småkoke i ca. 10 minutter til sausen begynner å tykne. Kan serveres varm eller kald.

Ingredienser til sjokoladesaus

 • 200 g mørk sjokolade (60%), finhakket
 • 150 g kremfløte

Kok opp kremfløte på middels sterk varme, har sjokoladen i en liten bolle og hell den varme fløten over. La blandingen stå noen minutter og rør rundt med en slikkepott til blandingen er helt jevn, bruk eventuelt en stavmikser.

Pynt isen med peanøtter.

15 Comments

 • Magne D. Antonsen

  Bra oppskrift!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  :-)

 • Torbjørg

  Hei, dette så godt ut…
  Når du sier at blandingen bør stå å modne… er det når den er ferdig blandet, men før du tar den i ismaskinen?
  Man kan også lage den uten ismaskin?

  • Hobbykokken

   Det er når den er ferdig blandet, ja – før du tar den i ismaskinen. Du kan lage is uten ismaskin ved å sette den i fryseren og røre i den med jevne mellomrom, men da blir det dessverre mye større iskrystaller enn hvis du bruker en ismaskin…

 • Einar

  Jeg reagerer voldsomt på totalt fravær av stoffer som xanthan gum, locust bean gum, guar og andre modernistiske virkestoffer i isoppskriftene på denne bloggen. Hvor er integriteten din, Olav!

  ;)

 • Einar

  Har en boks som jeg nylig mottok etter tips fra deg. Får eksperimentere med den, xanthan, locust bean og guar gum fremover. Alt som slutter med toxin sparer jeg til spesielle anledninger og bekjente ;)

 • Einar

  Da har jeg laget min første is med «modernistiske ingredienser», men det ble dessverre ikke en entydig suksess. Jeg tok utgangspunkt i Hellstrøm sin vaniljeis, og la til 5g Metylcellulose B for reduserte iskrystaller, samt 2.5g Xanthan for stabilisering.

  Teksturen til isen ble noe seig/slimete/gummiaktig. Fullt spisbar, og den bevarte helt klart formen godt, men jeg foretrekker original tekstur. Isen fikk også en rar bismak. Jeg mistenker denne kom fra cellulosen, som har en nokså sterk treaktig smak. I tillegg, pga. stabiliseringen, ble det ikke pisket inn på langt nær så mye luft som jeg er vant med, så isen ble nokså kompakt.

  Vil tro det med en mer smaksterk is vil fungere bedre, men med delikat vaniljesmak synes jeg bismaken ble for fremtredende. Isen ble uansett veldig smooth, så cellulosen gjorde jobben sin på det området. Men som nevnt i fastelavns-tråden opplevde jeg tilsvarende effekt med bruk av potetmel.

  Alt i alt foretrekker jeg originaloppskriften, men vil prøve igjen med lavere konsentrasjoner neste gang.

 • Gunilla

  Hei,
  Under ingredienser for selve isen står det at det skal være «50 gram glukose eller lys sirup», men når/hvor i prosessen skal denne tilsettes? :)

Legg inn en kommentar