Matkjemi

#449: Enkel kjemi gir perfekte poteter

perfect_roast_potato
OK, nå blir det bittelitt kjemi, men det er heldigvis fort gjort å lese og belønningen er verdens beste ovnsbakte poteter. Jada, jeg vet at «verdens beste» begynner å bli utrolig tynnslitt på matblogger og i kokebøker, men når man faktisk har funnet verdens beste oppskrift så må man jo få lov til å skrive det…

Som så mye annet godt her i verden er det utrolig enkelt: Tilsett litt natron til kokevannet (1 ts på 5 liter vann), kok (de skrelte) potetene i 5 minutter og ha dem i ovnen med litt andefett eller olje i 50 minutter på 210 grader med varmluft. Potetene blir kjempesprø utenpå og som silkemyk potetmos inni.

Ved å tilsette natron til vannet øker man pH´en i vannet og gjør det mer basisk. Dette setter så igang en reaksjon som begynner å bryte ned stivelsen i potetene. Etter bare noen få minutter i natron-vannet begynner utsiden av potetene å blir porøs, noe som igjen øker overflaten på potetene dramatisk. Når man så vender potetene i litt olje/andrefett er det større overflate som blir stekt og potetene blir mye sprøene.

Sil fra vannet og ha potetene i en ildfast form. Ha litt olje eller andefett i formen og vend potetene i fettet slik at alt blir dekket. Stek i ovnen på 210 grader på varmluft til poteene er gyldenbrune og myke inne, det tar ca. 45-55 minutter avhengig av hva slags ovn du har. Vend potetene 1 gang hvert 15. minutt for å få en jevn brunfarge.

Bruk en potetsort med mye tørrstoff og nei – du kan ikke smake noe til natronet når du spiser dem…

32 Comments

Legg inn en kommentar