Snacks

#451: Supersprø løkringer

Når det gjelder snacks er det få ting som er så godt som knasende sprø friterte løkringer. Å lage løkringer involverer som regel bruk av frityr og det er det mange som kvier seg for. Etter å ha sett en frityrgryte selvantenne på et brannkurs jeg tok under førstegangstjenesten kan jeg forsåvidt forstå dem som er skeptisk, men hvis du bruker steketermometer og ikke går fra det mens du holder på går det veldig bra.

Selv om det meste av fritiden det siste året har gått med til å lese Modernist Cuisine er det ikke til å legge skjul på at jeg også har lest alle bøkene til Heston Blumenthal og fremdeles er veldig inspirert av ham. I hans bok «In Search of Perfection» har han en fantastisk oppskrift på frityr-røre (tempura) som jeg har latt meg inspirere av. De to tingene som spesielt utpeker seg i denne oppskriften er bruk av espuma-flaske og vodka. Espuma-flaske for å få en luftig røre med stor overflate og vodka fordi det fordamper fortere enn vann og dermed gir en sprøere konsistens. Hvis du ikke har en espuma-flaske kan du bytte ut vannet med Farris eller annet kullsyreholdig vann.

Min egen twist på dette er at jeg har tilsatt litt cayennepepper og en spesiell typer brødsmuler som heter panko. Panko-smuler er opprinnelig japansk og fåes kjøpt på de fleste asia-butikker. Hvis du ikke får tak i panko der du bor kan du bruke gamle brødskiver og ha dem i en blender.

Til en 0,5 liters espuma-flaske trenger du:
100 g hvetemel
100 g rismel
5 g salt
5 g cayennepepper
5 g bakepulver
175 g vodka
100 g vann
15 g mørk sirup

1 gasspatron, jeg har brukt både N2O og CO2 med godt resultat

Til løkringene trenger du:
3 store løk, skrelt og kuttet i tykke skiver
2 dl (panko) brødsmuler
1 dl hvetemel eller rismel

Olje til fritering

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene og kjør dem i en blender eller i et beger til blandingen er helt glatt. Hvis det er klumper i røren vil du ikke få den ut av espuma-flasken. La blandingen stå i kjøleskapet i minst en time.
  • Fyll en liten eller mellomstor gryte halvveis opp med olje til fritering, jeg pleier å bruke solsikkeolje. Nå du skal fritere er det viktig å ha et termometer i nærheten, lokk til gryta og å aldri gå fra gryta mens du holder på.
  • Varm opp oljen til 180 grader.
  • (Det skal mye til at olje selvantenner hvis du tar disse forhåndsreglene, men hvis uhellet skulle være ute er det viktig å ikke prøve å slukke med vann, men å bare ta lokket på. Ild må som kjent ha luft og med å ta på lokket kveles flammene).
  • Sprøyt blandingen oppi en bakebolle.
  • Vend løkringene i hvetemel og så i tempura-røren. Vend løkringene i brødsmulene og fritér til de er gyldenbrune – ca. 4-5 minutter.
  • Ikke ha alt oppi med en gang, men ha 5-6 løkringer oppi av gangen for å hindre at de ikke klistrer seg for mye sammen.

Løkringer er kjømpegodt tilbehør til hamburger og de fleste biffretter. Du kan selvsagt også bruke denne metoden til f. eks. gulrøtter eller andre rotgrønnsaker.

Lykke til!

One Comment

  • Bjarne

    Hva gjør man hvis man ikke har espuma flaske? Pisker til krampa tar en og håper på å få det så luftig som mulig?

Legg inn en kommentar