Diverse

#452: La humla suse

humla_3
Foto: Anne Elisabeth Scheen

I en tid hvor våre barn tror at jordbær kommer fra fruktdisken på butikken og fisken kommer fra frysedisken, er det fort gjort å glemme det mektige økosystemet som gjør at vi kan spise mat hver dag. Vi tar det meste for gitt og mange vet ikke at det ikke skal mye til for å få dette økosystemet ut av balanse.

Selv er jeg veldig glad i epler og elsker å lage desserter med epler hele året. Særlig norske, syrlige epler er en favoritt når man kan plukke og for de fleste kjøpe dem om høsten. I likhet med mye  annet av frukt må blomstene de kommer fra bestøves, eller polineres som det heter få fagspråket.

Det er humler og bier som gjør denne jobben for oss i naturen og de er en viktig brikke i økosystemet. De siste årene har vi opplevd en massedød av humler, både i Norge og internasjonalt og konsekvensene kan bli skjebnesvangre. For man behøver ikke å være en gourmet for å skjønne at det er dumt å miste epler, pærer og deilige jordbær. På et mer internasjonalt plan kan dette føre til dramatisk økning av pris på bl. a. sjokolade og kaffe.

I motsetning til global oppvarming er ikke dette en spesielt kontroversiell sak når det gjelder årsak, konsekvenser og hvordan man skal fikse problemet. Problemet er kommet veldig fort, konsekvensene er svært alvorlige og problemet er relativt lett å fikse.

Jeg har blitt utfordret av norges største hageblogg, moseplassen.no, til å være med å spre dette budskapet og det er noe jeg gjør med glede. Miljøverndepartementet og Hageselskapet har laget denne fine videoen til kampanjen Summende Hager og jeg oppfordrer alle til å se den:

For å videre spre dette fine budskapet utfordrer jeg følgende tre av mine gode matbloggvenner til å ta utfordringen videre:

Trines Matblogg
Villa Perlesukker
Enestående mat

Gleder meg til å høre mer og mer summing i hagen i sommer og i årene som kommer, alle sammen!

4 Comments

Legg inn en kommentar