Supper

#461: Toro tomatsuppe

torotomatsuppe

Jeg skal være den første til å innrømme at vår kjære 6-åring har blitt litt miljøskadet av å vokse opp i et hjem uten ferdigmat og halvfabrikata. Pizza grandiosa vet hun ikke hva er og Findus Pytt-i-panne kunne like gjerne vært en øy i Stillehavet.

Men én type halvfabrikata vet hun imdlertid veldig godt hva er, og det er Toros tomatsuppe. Jeg er utrolig glad i supper og skal jeg legge fra meg min iboende sørlandske beskjedenhet et øyeblikk, må jeg få lov til å si at jeg er kjempeflink til å lage supper fra alle verdenshjørner. En av de typene suppe jeg liker best er nettopp tomatsuppe og du kan tro spenningen var til å ta og føle på rundt middagsbordet da hun i en alder av 3 år nektet å spise pappas tomatsuppe – den de fikk i barnehagen var nemlig mye bedre.

Naiv som jeg er sendte jeg dem en e-post dagen etter i håp om å få denne fantastiske oppskriften, men i ettertid burde jeg jo skjønt at det var Toros tomatsuppe det var snakk om. Min tomatsuppe er full av deilige friske urter, hvitløk og alle mulig herlige ingredienser – det samme kan ikke sies om min svorne fiende og nemesis de siste årene.

Med nesa i sky og full av arroganse har jeg nektet å kjøpe denne sagnomsuste posesuppen som er selve antitesen til alt det jeg står for når det gjelder mat. I stedenfor har den lille stakkaren fått servert minst tyve forskjellige varianter av tomatsuppe i håp om at en av dem skulle falle i smak – jeg har mislykkes hver eneste gang.

Da hun hadde besøk av noen venninner for noen uker siden å alle kom med et unisont «ÆSJ!» da jeg serverte mitt ørtende forsøk på å lage en god tomatsuppe var det nok – jeg måtte se frykten i øyene og kjøpe denne tomatsuppa som jeg ikke hadde smakt siden SFO i 1984.

Før hatmailene fra alle som liker denne suppa begynner å renne inn og ikke minst før Toros advokater tar kontakt må jeg bare si følgende: Denne suppa er ikke helsefarlig og den smaker ikke vondt. Problemet mitt med den er først og fremst at den smaker det samme nå som den gjorde i 1984 og at Toro har lykkes i å forme vår kollektive bevissthet til at tomatsuppe ikke er noe man lager selv «når det er så lett å bare bruke posesuppe».

For meg skal mat ikke smake likt hver gang og er det noe som er fort gjort å lage som er det i hvertfall tomatsuppe.

Jeg kjøpte altså en pose med Toros tomatsauppe for å ta tyren med hornene, gjenopprette ro og orden og ikke minst sørge for at husholdningen nok en gang ble fri for posesupper. Følgende oppskrift er godkjent av tre 6-åringer og smaker i følge dem like godt som den de fikk i barnehagen.

Ingredienser:
1 boks hakkede tomater (500 g)
3 dl vann
2 dl melk
1 ss sukker
1 ts salt (5 g)
1/4 ts pepper

Fremgangsmåte:

 • Ha tomater, vann og melk i en gryte og kok opp på middels sterk varme.
 • Smak til med sukker, salt og pepper.
 • La småkoke på middels sterk varme i ca. 5 minutter.
 • Purér med stavmikser til du har en helt glatt suppe, ca. 1 minutt.

Lykke til!
PS. Skal hilse fra prinsessa og si at denne suppa ikke er bedre enn Toro sin, men den er i det minste like god og det er jo er god begynnelse…

8 Comments

 • Fanny`s Husmorskole

  Eg døyr! Det er så bra skrevet og det BESTE det er den tomatsuppen du la ut oppskrift på, den fanger jo Toro i et nøtteskall! Hermetiske tomater, «råvare», ca 3 år gammel, litt melk (smaker det samme om du bruker tørrmelk) og sukker og salt. Digger testpanelet ditt, har tilsvarende her hjemme… Men de er i det minste ærlige! ;)

 • AC

  Veldig bra skrevet, Olav, og ikke minst sant! Tomatsuppe ER Toro, enten man vil eller ikke. Det er det vi er oppvokst med. Jeg nærmer meg jo fire tiår under beltet, og det er først i den senere tid at hjemmelaget tomatsuppe begynner å bli akseptert som erstatning av posevante smaksløker. Etter utallige forsøk, selvsagt ;-)

 • Bjørnar Waage

  Veldig morsomt Olav.. Gutten min er bare 16 mnd. han spiser det meste, men favoritten er aldente pasta.. Kona derimot har etter flere år med en kokk lært seg å like alle slags stunt, men tomatsuppa den kødder jeg ikke med. Har gjort tapre forsøk, men toro er favoritten.. Skal nå prøve meg på din enkle variant og håper det går bra… Spørsmålet er vel om vi kan frekke oss til å erstatte vannet med kyllingkraft, men dette har du vel prøvd.

 • Bjarne

  MIne barn hadde heldigvis spist min hjemmelagete tomatsuppe mange ganger før de begynte på SFO, så de var tilstrekkelig indoktrinert. De foretrekker fortsatt fars suppe.

 • Sianba

  Veldig bra skrevet! Jeg har samme problemet med min 5-åring, samme hvor mye snafs og snacks jeg har i suppa er det kun posesuppe som gjelder *sukk*. Han har sagt han vil ha tomatsuppe denne uka, så denne skal jeg prøve *krysser fingrene*

 • Anita Thue

  Var ute i dag og det var surt og kaldt. Gikk og fantaserte om tomatsuppe og tenkte at i dag var en perfekt dag å teste denne oppskriften som vi har lagret da du la ut den ut. Det blir ikke så mye suppe her i huset da min mann mener suppe knapt kvalifiserer som en forrett… Må si den var nydelig god og i Thermomixen var det til og med enklere å lage denne enn posesuppe :) Den smakte nydelig og fargen ble veldig kul. Som Toro sin, bare litt bedre (kanskje fordi jeg vet hva som er i ?). 3-åringen er ikke fan av tomatsuppe i barnehagen og det endte opp med et rundstykke her i dag også. Hun smakte litt og regner med hun vil like den etterhvert.

Legg inn en kommentar