Grilling

#462: Kylling på boks

kyllingpaaboks_hobbykokken

Kylling på boks, eller «beer butt chicken» som mange kjenner den som, er en måte å lage helstekt kylling på som har vært populær i USA i minst 10-15 år og så nå virkelig begynner å få mange tilhengere i Norge.

Opprinnelig var tanken at man ved å sette kyllingen oppå en halvfull boks med øl skulle tilføre både funktighet og smak, men det er en påstand som har blitt betydelig moderert de siste årene etterhvert som en del mat- og grillnerder har gått metoden kritisk etter i sømmene.

Det alle viktigste med metoden er at kyllingen står opp slik at den blir jevnt stekt over det hele, i tillegg til at man får mer plass på grillen og kan steke flere kyllinger samtidig enn hvis man la dem rett horisontalt på grillen.

Jeg skal nerde til på slutten av innlegget, men for dem som bare vil vite hvordan man gjør dette så kommer fremgangsmåten her:

For å la kylling på boks er det viktig å bruke forholdsvis lav varme over lengre tid og ikke minst å bruke indirekte varme. Indirekte varme vil si å ikke steke kyllingen direkte over varmekilden, så hvis du bruker kullgrill skraper du kullene over på den ene siden av grillen, mens du med gassgrill ikke tenner blusset kyllingen står over.

Slik gjør du:

  • Tenn på grillen og gjør klar for indirekte varme som beskrevet ovenfor. Hvis du har et termometer i grillen bør det vise rundt 150 grader.
  • Vask en kylling i kaldt vann fra springen inni og utenpå. Tørk den utenpå med kjøkkenpapir. Smør den inn med olje og dine favorittkrydder. Det blir også god med BBQ-saus, som jeg har skrevet en oppskrift på nedenfor.
  • Drikk eller hell ut halvparten av innholdet av en brus- eller ølboks og klipp av toppen på den. Du kan også fylle den med kyllingkraft og f. eks. urter og løk hvis du vil.
  • Tre kyllingen på boksen og sett den oppi ett ildfast fat eller på aluminiumsfolie. Vær forsiktig – det er lett å kutte seg hvis du ikke følger med.
  • Stek på indirekte varme med lokket lukket i ca. 45 min for en kylling som veier mellom 1 og 1,5 kilo. Jeg anbefaler å bruke digitalt steketermometer (sett det i brystet) og da skal de vise mellom 60 og 65 grader når kyllingen er ferdig.

 BBQ-saus
Jeg er så heldig å ha blitt kjent med Bjørn Tore Teigen, som er verdensmester i grilling og kjøttfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for egg og kjøtt (Matprat.no).  I tillegg å være en veldig hyggelig fyr er han også en uuttømmelig kilde av informasjon når det gjelder kjøtt generelt og grilling spesielt. Da jeg var på et lite grillkurs med Bjørn Tore i slutten av april lærte jeg mye, men en av tingene jeg husker best var en utrolig enkel, men likevel kjempegod grillsaus. Bjørn Tore har mange avanserte grillsauser også, men dette er altså hans enkleste:

1 kg Heinz ketchup
500 g brunt sukker
2 dl varm kaffe
Tabasco til passe styrke (smak til, det er ikke mange dråpene du trenger)

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene og kok opp på middels sterk varme til sukkeret er oppløst og du har ønsket konsistens, ca. 10-15 minutter.

Sausen oppbevares i kjøleskap i 3-4 dager, men kan også fryses ned i porsjoner.

Kylling på boks serveres med godt brød og salat.

Og så: Nerdeversjonen

Som beskrevet i denne artikkelen, så er det altså mange myter knyttet til denne måten å grille kylling på. Den beste måten å gjøre det på er utvilsomt å droppe ølboksen og kjøpe et stativ som f. eks. dette.

Slike stativ sikrer god luftgjennomstrømming, raskere og jevnere oppvarming og i sin tur enda saftigere kjøtt. Hvis du allikevel ønsker aromaen fra øl, kraft eller krydder kan du bare sett en ildfast form fylt med det du vil av væske ved siden av kyllingen og det vil gjøre sammen nytten. Selv er jeg glad i en kyllingkraft sammen med provence-krydder.

Jeg har gjort det på begge disse måtene og fant fort ut av temperaturen på væsken i ølboksen når den var tredd på kyllingen var veldig lav og kom aldri over 65 grader, noe som ikke er særlig imponerende når det gjelder fordamping av væsken. Ved å sette væsken i en form ved siden av kyllingen gikk temperaturen på væsken merkbart opp og aromaene kom enda bedre frem.

Kjøtt er ikke en svamp som suger til seg alt som finnes av væske og aroma i nærheten av den. Den beste måten å lage kylling på boks er å marinere kyllingen i saltvannslake (2% salt) natten over, tørke den og så smøre den inn med smør/olje og til slutt krydder. Aromatene i væsken i det ildfaste fatet bidrer om ikke annet til en kjempefin aroma til omgivelsene mens du griller.

Jeg kommer til å vise flere måter å gjøre dette på utover sommeren – stay tuned…

5 Comments

Legg inn en kommentar