Grilling

#463: Pizzasnurrer på grillen

bge_pizzasnurr

De siste ukene har jeg grillet 3-4 ganger i uken og det er kjempegøy. For de fleste er det nok mest naturlig å tenke på kjøtt når man tenker på grilling, men jeg har noen prosjekter for tiden der jeg prøver bruke grillen på en del alternative måter.

En av de tingene som fascinerer meg mest med grilling er at det både kan være lett og vanskelig alt ettersom hva man selv gjør det til. Å lage noen halvbrente pølser er noe de fleste får tid, men å bake i grillen, varmerøyke fisk eller langtidssteke et lammelår krever litt mer innsats og oppmerksomhet.

For to uker siden bakte jeg 5 helt fantastiske grytebrød i grillen og jeg føler at jeg nå begynner å få god kontroll på gjærbakst i grillen. Mitt første forsøk på pizza i ny grill ble riktignok en gigantisk og ikke minst uspiselig katastrofe, men uka etter lagde jeg den beste pizzaen jeg har smakt i Norge. Avstanden mellom himmel og helvete kan være kort når man holder på med grilling.

I går lagde jeg noen deilig pizzasnurrer i grillen og disse vil jeg dele med dere nå. Stikkord når det gjelder å bake i grill er indirekte varme, og det kan du fint få til både i kullgrill og på gass. Indirekte vamre på gass forutsetter riktignok at man har minst to brennere på grill. Å lukke lokket er også en forutsetning når man baker i grillen.

Indirekte varme i en kullgrill får man ved å tenne opp grillkull i den ene siden av grillen og bake på den siden hvor det ikke er grillkull. På en gassgrill  må man ha flere brennere og ha baksten over de brennerne du ikke tenner. Det finnes mange forskjellige Youtube-videoer som demonstrerer dette på en veldig god måte.

Avhengig av hva slags grill du ha kan du bake enten rett på risten (forutsetter kort avstand mellom rillene) eller på på pizzasten.

Pizzasnurrer
Det første du trenger å lage er jo en deig. Det er en ganske standard-deig som i dette tilfellet er med en lys deig. Jeg lager ofte med grov deig også og da bytter du bare ut halvparten av melet med grovt hvetemel og har i litt mer væske.

Ingredienser:
700 g (12 dl) hvetemel
1/2 pk fersk gjær
5 dl vann, lunket
1 ts salt
2 ts sukker
2 ss oregano

Å ha krydder i deigen gir ekstra smak, men det er jo slett ikke nødvendig. Hvis du ikke har prøvd å bake med krydder og urter før, så anbefaler jeg det på varmeste.

Bland sammen vann og hvetemel i en kjøkkenmaskin til du har en jevn og smidig deig, ca. 5 minutter. Tilsett gjær, salt og sukker og elte videre til gjæren er helt oppløst, ca. 5 minutter til.

La deigen stå å heve i ca. 1 time under plast eller et kjøkkenhåndkle.

Mo slutten av hevetiden går du ut å fyrer opp grillen og legge til rett for indirekte varme.

Jeg skal ikke fordømme dem som kjøper pizzasaus på glass, men selv lager jeg alltid sausen selv og her er en god og enkel oppskrift,

Ingredienser:
3 ss olivenolje
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss tomatpuré
1 ts sukker
1 ts salt
2 ss oregano
2 bokser hakkede tomater

Fremgangsmåte:
Stek løk og hvitløk i olje på middels varme i ca. 10 minutter. Bland sammen med tomatpuré, sukker, salt og oregano. Bland så inn tomatene. For en litt voksen smak har jeg av og til litt cayenne-pepper i…

Nå har du to valg: Hvis du vil ha en frisk og syrlig saus koker du den i ca. 10 minutter. Her hjemme foretrekker vi en litt “tyngre” saus med tykkere konsistens. Derfor koker vi den i ca. 2 timer på middels svak varme  uten lokk. Husk å røre i den med jevne mellomrom.

Pureer med stavmikser.

Fremgangsmåte:

  • Du begynner med å kjelve ut deigen til en stor firkant og sprer over tomatsaus.
  • Deretter tar du på ost (jeg bruker Jarlsberg og parmesan), løk, bacon, skinke eller hva nå du enn foretrekker.
  • Så er det bare å rulle den sammen og kutte den i ca. 2 cm tykke/brede biter og legge på et stekebrett dekket med bakepapir.

La snurrer heve en gang til i ca. 30 minutt. Ha snurrene på grillen og stek på indirekte varme i ca. 15 minutter. Avhengig av størrelsen på grillen din må du kanskje gjøre dette i flere omganger.

Lykke til og god helg!

One Comment

Legg inn en kommentar