Bakst

#465: Barbie-kake

Barbie kake

I anledning vår datters syvårsdag forleden skulle jeg lage en liten kake – trodde jeg. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å lage en ganske vanlig sjokoladekake, men da prinsessa ytret ønske om en spesiell bursdagskake var jeg ikke vanskelig å be.

Jeg har aldri lagd slike kaker før og det er også første gang jeg har jobbet med såkalt fondant, eller sugarpaste som det også kalles (beklager, jeg blir aldri komfortabel med uttrykket sukkerpasta). I ettertid ser jeg at det kanskje var litt overambisiøst å gjøre dette på den mest magiske dagen i året for et barn, men min kombinasjon av høy selvtillit og til tider lav selvinnsikt gjorde at et dette var noe jeg hadde stor tro på at var mulig å gjennomføre.

Perfeksjonisten i meg ser ting jeg skal gjøre anderledes og bedre neste gang, men alt i alt må jeg vel si meg fornøyd med resultatet til slutt.

Jeg brukte 5 timer på å lage denne kaken og så langt har jeg vel aldri brukt så lang tid på en kake før. For ordens lager jeg alltid alt fra bunnen av, så når jeg skriver hvordan du kan gjøre dette skal jeg inkluderer noen snarveier også for å inkludere flere mulig.

Du trenger følgende utstyr for å lage denne kaken:
1 stk kakering uten bunn, 24 cm
1 stk kakering uten bunn, 16 cm
1 stk digitalt termometer
Kjøkkenmaskin
Sprøytepose med tyll
Kjevle
Skarp kniv
Linjal
Målebånd

Spesialingredienser:
Glukose (Apotek eller nettbutikker)
Rød og blå farge (Dagligvare eller Cacas.no)
Glyserol (Apotek)

Ting som kan gå galt:

 • Du kan understeke kaken. Det vil si at du steker den for kort tid eller på for lav varme slik at den ikke er gjennomstekt. Det vil igjen si at du har en kake som er vanskelig å håndtere og som lett går i stykker. Det siste er spesielt et problem når du skal bygge i høyden.
 • Du kan oversteke kaken. Kaken blir tørr og kjip og alle gjestene husker den fine kaken som var vond å spise.
 • Kakene blir for lave slik at de ikke rekker Barbie opp til livet.
 • Du kjevler fondanten for tynn slik at den revner når du skal legge den på kaken. Minimum tykkelse skal være 3 mm.

Suksessfaktorer

 • Ta frem alle ingrediensene på forhånd, så slipper du å bruke ekstra tid på å finne frem noe eller i verste fall kjøre på butikken for å kjøpe noe du har glemt.
 • Vask hendene ofte mens fu holder på. Hvis du har f. eks. sjokolade på hendene er det fort gjort at det smitter over på kjolen til Barbie, og det er ikke bra ut.
 • Vær nøye og bruk god tid. Les gjennom hele oppskriften før du begynner og se for deg hva som kan bli vanskelig. Et lite youtube-søk på «doll cake» og «barbie cake» lar deg se mange forskjellige måter å sette sammen en slik kake på.

Trinn 1: Kakebunnene
Kakebunnene tar lengst tid og er den første muligheten har man til å «jukse». Hvis du vil spare tid og ikke bare kake fra bunnen av er det her du går ut å kjøper noen poser med ferdig sjokoladekakemiks. Det er riktig å få riktig høyde på kaken og da tar du målebåndet og måler dukken fra tåspissene til hofta. Dette målet deler du på tre for å se hvor høy hver enkelt av de tre kakene skal være. La kakebunnene være helt avkjølt før du bruker dem, så du kan gjerne lagde dem på kvelden dagen før du skal lage selve kaken. Oppskrift på fransk sjokoladekake følger på bunnen av dette innlegget.

Trinn 2: Italiensk marengs
Italiensk marengs er det hvite jeg har brukt rundt livet til Barbie, som slør og helt på bunnen av kjolen. Italiensk marengs skiller seg fra den vanlige (franske) marengsen alle kjenner ved at den ikke skal stekes/tørkes i ovn, men at man heller varm sukkerlake over den mens man pisker istedenfor.

Restulatet blir kjempebra, men det er litt tungvint og kanskje også litt avskrekkende for noen som ikke har prøvd det før. Fordelen med italiensk marengs er at det holder formen i mange, mange timer, mens f. eks. stivpisket fløte holder seg mye dårligere i romtemperatur. Hvis du pisker fløten og tar den på rett før bruk er imidlertid ikke dette noe problem.

Trinn 3: Fondant
I likhet med sjokoladekakene er det fint mulig å kjøpe seg fra dette også. Det er imidlertid ikke spesielt lett å få tak i ute i distrikts-Norge og det er faktisk ikke vanskelig i det hele tatt å lage selv. Når du skal kjelve ut fordanten er det viktig å kjelve den ut stor nok og det gjør du lett ved å bruke et målebånd. Etter at du ha montert hele kaken og den er klar for å bli kledd med fondant måler du rett og slett diameteren med en mykt målebånd over hele kaken. Husk at dette målet blir nesten dobbelt så stort som bare sirkelen, så her er det viktig å være nøyaktig.

Trinn 4: Pynting av kjole
Det ser kanskje uskyldig ut, men de små røde prikkene på kjolen er egentlig noen små, nerdete smaksbomber av bringebærsaft som jeg har tyknet med agar agar. Her finnes det gelé man kan kjøpe i alle dagligvarebutikker, som riktignok er smaker kunstig og lite eller ingenting, men rent utseendemessig er det ikke noe problem å bytte ut dette med min utrolig nerdete, men akk så deilige, oppskrift på bringebærgelé.

Trinn 5: Gjør klar Barbie
Håret til Barbie må flettes og det vil du fort finne ut er mye lettere å gjøre før du har henne oppi kaken. For å unngå sjokoladekake i alle bevegelige deler på dukken pakker du bare bena hennes inn i plastfilm. Videre gjør du det mye enklere for deg selv hvis du lager et hull på ca. 4 cm i diameter midt i alle kakene der Barbie skal stå.

Trinn 6: Sjokoladeganache
Sjokoladeganache er en blanding av sjokolade og fløte. Det er en av grunnpilarene i det det franske dessertkjøkken og finnes i mange forskjellige blandingsforhold og konsistenser. Ganachen vi bruker her skal smøres på mellom kakene i tillegg til at den skal smøres på utenpå kakene før du tar på fondanten.

Oppskrifter
Nå følger oppskriftene til de forskjellige elementene og så kommer en monteringsanvisning til slutt.

Fransk sjokoladekake
Denne kaken trenger du tre stykker av, jeg har derfor ganget opp alle målene med tre i parantes hvis du vil lage alt på en gang. Det forutsetter imidlertid at du har en stor kjøkkenmaskin som f. eks. Kenwood Major. Min KitchenAid har ikke store nok boller til å lage alt sammen samtidig.

250 g (750 g) mørk sjokolade
125 g (375 g) smør, normalsaltet og romtemperert
250 g (750 g) melis
4 stk (12 stk) eggeplommer
4 stk (12 stk) eggehviter
100 g (300 g) hvetemel

Til formen:
2 ss smeltet smør til pensling
1 ss bakekakao til å drysse formen med

Fremgangsmåte:

 • Brekk sjokoladen i småbiter. Legg den i en bolle og smelt den i vannbad.
 • Rør romtemperert smør og melis hvitt i en kjøkkenmaskin eller for hånd.
 • Rør inn den smeltede sjokoladen.
 • Bland i en og en eggeplomme om gangen. Rør godt mellom hver plomme.
 • Stivpisk eggehviten og vend den inn.
 • Sikt hvetemelet og bland det i. Rør til en glatt røre.
 • Smør og strø en springform med ca. 24 cm diameter. Dunk ut løst kakao.
 • Fyll røren i formen. Stek kaken på nest nederste rille ved 175 grader celsius i ca. 30 minutter.
 • Når kaken begynner å sprekke på toppen er den ferdig.
 • Ta ut formen og avkjøl kaken på kjøkkenbenken.

Italiensk marengs
6 stk eggehviter
60 g sukker
300 g sukker
150 ml vann

Pisk eggehvite og 60 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Bland resten av sukkeret (300 g) med vannet (150 ml) i en kjele og la det koke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Har du et sukkertermometer eller digitalt termometer, skal det vise 120 grader.

Hell  sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen. Pisk så marengsen på høy hastighet til den er romtemperert – det tar ca. 10-15 minutter. Bruk med en gang eller sett i kjøleskapet til den skal brukes.

Fondant (sugarpaste)

Denne må du lage to porsjoner av. En som du farger rosa og en som du farger blå eller en annen kontrastfarge.

Ingredienser:
60 ml kaldt vann
10 g gelatinpulver
150 g glukose
15 ml glyserol
1 kg melis

Rød og blå farge

Fremgangsmåte:

 • Ha 60 ml vann i en liten gryte og har oppi gelatinpulveret. La det stå å trekke i 5-10 minutt.
 • Varm opp blandingen forsiktig på lav varme til galetinen er oppløst. Rør om med jevne mellomrom.
 • Når gelatinen er oppløst tilsettes glyserol og glukose. Rør om.
 • Ha 1 kg melis i en kjøkkenmaskin, tilsett væsken og elt blandingen med eltekrok til en har en glatt og jevn deig. For dem som har lagd pasta selv som er konsistensen ikke så veldig ulik det. Juster eventuelt med vann hvis fondanten har blitt litt tørr.
 • Tilsett ønsket farge og elt det inn i deigen til du har en jevn farge. Avhengig av hvilket merke du bruker trenger du forskjellig mengde farge.
 • Pakk fondanten godt inn i plastfilm til du skal bruke den. Den kan også oppbevares i kjøleskap.

Bringebærgelé til pynting av kjole
Som skrevet tidligere kan du selvsagt bruke de små tubene med gelé som man får kjøpt i hvilken som helst butikk. For meg handler mat først og fremst om smak, så derfor har jeg valgt en mer tungvint, men utrolig mye mer velsmakende måte å gjøre det på. Dette involverer vakuum-maskin, sous vide og agar agar, så hopp videre til neste avsnitt med en gang hvis du ble litt svimmel nå.

Her er oppskriften på en fantastisk velsmakende pyntegelé:
1 kg frosne bringebær
250 g sukker
0,8 g agar agar pr 100 g væske

IMG_5339

Fremgangsmåte:

 • Har bringebærene og sukker i en vakuum-pose og vakuumer under fullt trykk.
 • Ha posen med bringebær oopi et temperaturkontrollert vannbad på 60 grader i en time. Prosessen som foregår her heter osmose, og det skal jeg beskrive i et eget blogginnlegg senere.
 • Åpne posen og sil blandingen.
 • Vei opp væskemengden og multipliser antall gram væske med 0,008 for å få riktig mengde agar agar. Regneeksempel. Hvis du har 600 g væske ganger du med 0,008 og får da 4,8 gram agar agar.
 • Har væsken i en liten gryte og tilsett agar agar. La blandingen stå i 5 minutter for å løse seg opp.
 • Kok opp blandingen på middels sterk varme og la småkoke i ca. 5 minutter.
 • Har blandingen over i en liten skål og sett i kjøleskapet i ca. 2 timer.
 • Purer blandingen med en stavmikser og hell geleen over på en liten spruteflaske.

Hvis du ikke har vakuum-maskin eller sous vide utstyr kan du blande sterk bringebærsaft istedenfor og bruke fremgangsmåten på samme måte ift. agar agar.

Sjokoladeganche

Ingredienser:
500 g  sjokolade, jeg brukte Odense 53%
500 g kremfløte

Fremgangsmåte:

 • Smelt sjokoladen over et vannbad eller i mikrobølgeovn.
 • Stivpisk kremfløten.
 • Vend sjokoladen inn i kremfløten med en slikkepott til du har en jevn og glatt masse.
 • Dette lages rett før du skal bruke det siden ganachen setter seg fort.

Sett sammen kaken:

 • Finn frem et passende kakefat.
 • Ha den ene kakebunnen (24 cm) oppå kakefatet og ha på et lag (ca. 2 cm) med sjokoladeganache. Ikke ha krem på helt ut til kanten, da vekten av kaka som skal opp kommer til å presse kremen utover.
 • Ha oppå kakebunnen nummer 2 (24 cm). Ta en skarp kniv og begynn å kutte litt skrått innover på toppen av kanten på kaken, slik at du begynner å lage formen til kjolen.
 • Smør på mer sjokoladeganache og ha på den siste kakebunnen (16 cm). Ta kniven og kutt skrått innover på toppen av denne kaken også, slik at du sitter igjen med en jevn bue innover som ser ut som bildet over.
 • Ha den resterende sjokoladeganachen uten på kaken slik at den er helt dekket med sjokolade.
 • Finn frem måletbåndet og mål sjokoladekaken fra den ene siden til den andre (diameteren) på tvers. Det målet du får da (ca. 42-50 cm) er minstemålet du må ha i diameter når du kjevler ut fondanten.
 • Ha melis på en ren kjøkkenbenk og kjevle ut den rosa fondanten. Legg den over kaken og bruk hendene til å forme den slik at den ligger rett og jevn nedover kaken.
 • Bruk en skarp kniv og kutt til fondanten helt på bunnen av kaken.
 • Ha melis på en ren kjøkkenbenk og kjelvle ut den blå fondanten. Kjelve ut en lang strimmel og kutt den helt rett. For å finne ut hvor lang denne strimmelen skal være finner du omkretsen ved å gange diameteren med pi (3,14). Hvis du bruker en kakering som er 24 cm skal altså strimmelen være 75,36 cm lang. Rund dette opp til 77 cm slik at du har litt å gå på.
 • Bruk en liten ring eller kopp for å stikke ut en bård på strimmelen.
 • Monter strimmelen på bunnen av kjolen. Du kan eventuelt funkte fingrene litt for å få den til å sitte godt inntil kjolen.
 • Ha italiensk marengs i en sprøytepose med tyll og sprøyt ut marengs (evt. krem) på bunnen.
 • Stikk Baribiedukken nedi kaken på toppen (løft opp hendene henne mens du gjør det) og pynt langs livet hennes med marengs som på bildet.
 • Finn frem geléen og sprøyt på ønsket mønster slik jeg har gjort foran på kjolen. Du kan velge å gjøre dette rundt hele kjolen, alle bare rundt halvparten slik jeg har gjort og lage et slep med marengsen på baksiden slik jeg har gjort.

Sånn! Nå har du laget din første Barbie-kake – gratulerer!!

I forhold til slik den ser ut på bildet er jeg fornøyd til å være første forsøk, men neste gang skal jeg gjøre følgende forandringer/forbedringer:

 • Fondanten var litt for tørr slik at den sprakk litt på forsiden av kjolen. Dette retter jeg neste gang med å ha litt mer vann i blandingen.
 • Geléen ble litt ujevn. Dette retter jeg neste gang med å påføre geléen horisontalt istedenfor vertikalt neste gang, da er det lettere å ha oversikten.
 • Jeg skal bruken en mindre tyll (tupp) neste gang for å få et endre finere uttrykk.
 • Neste gang skal jeg også har farge på den italienske marengsen, men det kommer jeg tilbake til.

Jeg håper dette motiverte deg til å lage en kjempefin kake til en liten (eller stor) prinsesse som fortjener noe ekstra fint på sin helt spesielle dag. Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet.

Lykke til!

3 Comments

 • Rolf

  Veldig kult! Kan tenke meg det lyste opp i øynene hennes når hun så denne kaken, for ikke å tenke på hvor kry hun må ha blitt av å vise denne til sine venner :)

 • Marita Rygg

  Tips som forenkler prosessen litt er å kjøpe en dukke som er beregnet på dette (bare overkropp, så er det en pinne man stikker ned i kaka) jeg kjøpe min på en Cacas butikk men tror bl.a Jernia også selger den. (Kan sikkert kjøpes billig på nettet, ebey etc.) Jeg kjøpte sett med kakeform og dukke. Føler kaka lett blir tørr/tung så er nok smaksmessig bedre å følge din fremgangsmåte når det gjelder selve kakebunmen :-) Kaka di ble knallfin! :-))

Legg inn en kommentar