Sommeren er over oss med full tyngde og jeg regner med at det ikke bare er her hjemme at det lages mer is enn vanlig. I fjor kjøpte jeg boka «Iskremfabrikken» av Jan og Eyvind Hellstrøm og etter å ha brukt den mye i året som gikk er det på tide med en liten anmeldelse.
Til denne boka har han skiftet forlag fra Pantagruel til Aschehoug og han har fått med sin bror Jan som forfatter. I tillegg er dette en av hans første bøker etter at han sluttet på Bagatelle. Jeg vet ikke hva som har gjort utslaget, men boka har en helt annen følelse over seg enn mange av Hellstrøms tidligere bøker.
Iskremfabrikken har en lettere tone enn vi er vant til når det står Hellstrøm på boka og den er skrevet med en mye større formidlingsglede enn jeg synes det var i en del hans tidlige bøker på Pantagruel forlag.
For det er onkel Arnes lille Iskremfabrikk i Moss som dannet mye av grunnlaget for Eyvind Hellstrøms interesse for mat og som ga begge brødrene Hellstrøm en lidenskap for is som har vart hele livet. Gode råvarer står sentralt i oppskriftene og i forhold til volum passer alle oppskriftene helt perfekt til en iskremmaskin som rommer 1,5 liter.
Som du sikkert skjønner allerede anbefaler jeg å kjøpe denne boka, så her har jeg skrevet ned hele innholdsfortegnelsen med herligheter:
Fra Moss til Firenze | Sharonsorbet | Valnøttiskrem med skogsbær |
---|---|---|
Hemmeligheten på Iskremfabrikken | Sjokoladefondant | Iskake Black & White |
Brødrene Hellstrøms 10 råd | Grapefruktsprbet med campari | Plommeterte provencal med safraniskrem |
Oppskrifter | Whiskey issufflé | Amaretto iskake |
Vaniljeiskrem | Kokossorbet og fruktcocktail | Trøffeliskrem på arme riddere |
Karamelliskrem | Pærer med lakrisiskrem | Jordbær og mangosalsa med yoghurtis |
Appelsinpasjonssorbet | Stjerneanisparfait | Kaffegranité med sjokoladesorbet |
Jorbærsorbet | Jordbæryoghurtis | Jordbærsuppe med basilikumsorbet |
Bringebærsorbet | Iskrem Sundae | Multer og pepperiskrem |
Sjokoladesorbet | Sufflé med limesorbet | Campari granité med basilikumsorbet |
Sjokoladeiskrem | Pære med sabayonsaus | Appelsinkake med vaniljeiskrem |
Krokaniskrem | Pære Belle Hélène | Øliskrem |
Valnøttiskrem | Fersken Melba | Yoghurtsuppe med limesorbet |
Olivensorbet | Ananas Carpaccio | Kvedefrukt med basilikumsorbet |
Safraniskrem | Eksotisk salat | Split banan med appelsinpasjonsorbet |
Pistasjiskrem | Banankompott med limesorbet | Arme riddere |
Limesorbet med røde bær | Krokan isparfait | Pistasjiskrem med vannbakkels |
Vanilje- og karamelliskrem med friske bær | Gratinerte appelsiner | Sjokoladeterte med kumquatiskrem |
Bringebærsorbet med kiwisalat | Varme plommer og vaniljeiskrem | Sorbet av jordbær og mascarpone |
Pasjonsfruktsorbet og vaniljeiskrem med amarettosaus | Bringebærsablé med vaniljeiskrem og sorbet | Moreller med vaniljeiskrem og camparigranité |
Crêpes Suzette | Karamellpære med vaniljeiskrem | Aspargessorbet |
Mandaliskrem med varme kirsebær | Sjokolade- og bringebærkake | Tilbehør |
Stekt ananas med kokossorbet | Rabarbracrumble og vaniljeiskrem | En iskremhistorie |
Stekte bananer med limesorbet | Te-iskrem og fruktsalat | Barndommen på Iskremfabrikken |
Litchifrukt med duo av sorbet og iskrem | Sjokoladesabayon med pærer | Gode adresser |
Pavlova Pasjon | Avokado issufflé | Register |
Sjokoladeparfait | Pæresorbet | |
Verbenaiskrem | Bakte fiken med vanilje og rosmariniskrem |
Her burde det jo være noe for enhver smak og som du kan se av innholdsfortegnelsen har brødrene Hellstrøm også inkludert en del desserter som inneholder is og det er veldig fint for dem som planlegger en hel meny når man skal ha gjester. De alle fleste ingrediensene er også lett å få tak i på de fleste butikker i Norge.
Alle oppskriftene jeg har prøvd fra denne boka har smakt fantastisk og det er åpenbart at det er to meget erfarne iskremelskere som har lagt sjelen sin i denne boka. Som en norsk bok om iskrem er det ikke mye å utsette på den og jeg kan trygt anbefale at du kjøper Iskremfabrikken. Det er en kjempefin bok for nybegynnere og de som er glad i iskrem og uten tvil den beste boka som er skrevet om is på norsk.
For oss som er interessert i matkjemi og det mer tekniske om hva som gjør at man kan påvirke smak og konsistens så er nok dessverre ikke dette en bok som bidrar så mye.
Det er er mye matkjemi i iskrem og mange variabler som påvirker konsistens, smak, frysepunkt, luftmengde osv. Hvis du er ute etter en bok som forklarer alt dette i tillegg til en bok som har veldig mange flere oppskrifter enn Iskremfabrikken, kan jeg anbefale boka «Ice Creams, Sorbets and Gelati: The Definitve Guide» av Caroline og Robin Weir.
Dette er en helt fantastisk bok som jeg også har lest i året som gikk og det har faktisk blitt en av mine absolutt favorittkokebøker. Den er fantastisk bra skrevet og etter å ha lest den tror jeg ikke det er så mye emr du trenger å vite om is.
Konklusjon
Iskremfabrikken er en kjempefin bok som har gitt meg mye matglede i året som gikk. Den er godt skrevet, har gode oppskrifter og gjøre det lett å lage sin egen is. Det er ikke en bok for de mest avanserte og grensesprengende hobbykokkene, men de få det gjelder får altså dekket sine behov med boka til ekteparet Weir.
Kjøp boka her eller her og kos deg med deilig iskrem i sommer..
6 Comments
Fredrik
6. juli 2013 at 13:15Hei!
Får jeg lov til å spørre om hvilken iskremmaskin du bruker?
Hobbykokken
6. juli 2013 at 13:19Hei!
Det er denne:
http://sousvidenorge.no/produkt/maskiner/ismaskin/nemox-ismaskin-exclusive-17-l
Jeg har hatt den i et år og er veldig fornøyd ,-)
Bård Abrahamsen
7. juli 2013 at 20:53Hvor ofte bruker du Nemoxen iforhold til Pajojeten?
Hobbykokken
7. juli 2013 at 23:35Nemoxen har fått en pust i bakken, for å si det sånn ,-)
Morten Solum
19. juli 2013 at 11:00«som har vart hele livet ut. » De er da ikke daue ennå?
Hjemmelaget Iskrem – Inspirerende Oppskrifts-bøker
5. august 2014 at 21:26[…] Du kan se en komplett liste over oppskriftene i Iskremfabrikken hos Hobbykokken.no […]