Is

#472: Bokanmeldelse: Iskremfabrikken

iskremfabrikken

Sommeren er over oss med full tyngde og jeg regner med at det ikke bare er her hjemme at det lages mer is enn vanlig. I fjor kjøpte jeg boka «Iskremfabrikken» av Jan og Eyvind Hellstrøm og etter å ha brukt den mye i året som gikk er det på tide med en liten anmeldelse.

Til denne boka har han skiftet forlag fra Pantagruel til Aschehoug og han har fått med sin bror Jan som forfatter. I tillegg er dette en av hans første bøker etter at han sluttet på Bagatelle. Jeg vet ikke hva som har gjort utslaget, men boka har en helt annen følelse over seg enn mange av Hellstrøms tidligere bøker.

Iskremfabrikken har en lettere tone enn vi er vant til når det står Hellstrøm på boka og den er skrevet med en mye større formidlingsglede enn jeg synes det var i en del hans tidlige bøker på Pantagruel forlag.

For det er onkel Arnes lille Iskremfabrikk i Moss som dannet mye av grunnlaget for Eyvind Hellstrøms interesse for mat og som ga begge brødrene Hellstrøm en lidenskap for is som har vart hele livet. Gode råvarer står sentralt i oppskriftene og i forhold til volum passer alle oppskriftene helt perfekt til en iskremmaskin som rommer 1,5 liter.

Som du sikkert skjønner allerede anbefaler jeg å kjøpe denne boka, så her har jeg skrevet ned hele innholdsfortegnelsen med herligheter:

Fra Moss til FirenzeSharonsorbetValnøttiskrem med skogsbær
Hemmeligheten på IskremfabrikkenSjokoladefondantIskake Black & White
Brødrene Hellstrøms 10 rådGrapefruktsprbet med campariPlommeterte provencal med safraniskrem
OppskrifterWhiskey issuffléAmaretto iskake
VaniljeiskremKokossorbet og fruktcocktailTrøffeliskrem på arme riddere
KaramelliskremPærer med lakrisiskremJordbær og mangosalsa med yoghurtis
AppelsinpasjonssorbetStjerneanisparfaitKaffegranité med sjokoladesorbet
JorbærsorbetJordbæryoghurtisJordbærsuppe med basilikumsorbet
BringebærsorbetIskrem SundaeMulter og pepperiskrem
SjokoladesorbetSufflé med limesorbetCampari granité med basilikumsorbet
SjokoladeiskremPære med sabayonsausAppelsinkake med vaniljeiskrem
KrokaniskremPære Belle HélèneØliskrem
ValnøttiskremFersken MelbaYoghurtsuppe med limesorbet
OlivensorbetAnanas CarpaccioKvedefrukt med basilikumsorbet
SafraniskremEksotisk salatSplit banan med appelsinpasjonsorbet
PistasjiskremBanankompott med limesorbetArme riddere
Limesorbet med røde bærKrokan isparfaitPistasjiskrem med vannbakkels
Vanilje- og karamelliskrem med friske bærGratinerte appelsinerSjokoladeterte med kumquatiskrem
Bringebærsorbet med kiwisalatVarme plommer og vaniljeiskremSorbet av jordbær og mascarpone
Pasjonsfruktsorbet og vaniljeiskrem med amarettosausBringebærsablé med vaniljeiskrem og sorbetMoreller med vaniljeiskrem og camparigranité
Crêpes SuzetteKaramellpære med vaniljeiskremAspargessorbet
Mandaliskrem med varme kirsebærSjokolade- og bringebærkakeTilbehør
Stekt ananas med kokossorbetRabarbracrumble og vaniljeiskremEn iskremhistorie
Stekte bananer med limesorbetTe-iskrem og fruktsalatBarndommen på Iskremfabrikken
Litchifrukt med duo av sorbet og iskremSjokoladesabayon med pærerGode adresser
Pavlova PasjonAvokado issuffléRegister
SjokoladeparfaitPæresorbet
VerbenaiskremBakte fiken med vanilje og rosmariniskrem

Her burde det jo være noe for enhver smak og som du kan se av innholdsfortegnelsen har brødrene Hellstrøm også inkludert en del desserter som inneholder is og det er veldig fint for dem som planlegger en hel meny når man skal ha gjester. De alle fleste ingrediensene er også lett å få tak i på de fleste butikker i Norge.

Alle oppskriftene jeg har prøvd fra denne boka har smakt fantastisk og det er åpenbart at det er to meget erfarne iskremelskere som har lagt sjelen sin i denne boka. Som en norsk bok om iskrem er det ikke mye å utsette på den og jeg kan trygt anbefale at du kjøper Iskremfabrikken. Det er en kjempefin bok for nybegynnere og de som er glad i iskrem og uten tvil den beste boka som er skrevet om is på norsk.

For oss som er interessert i matkjemi og det mer tekniske om hva som gjør at man kan påvirke smak og konsistens så er nok dessverre ikke dette en bok som bidrar så mye.

Det er er mye matkjemi i iskrem og mange variabler som påvirker konsistens, smak, frysepunkt, luftmengde osv. Hvis du er ute etter en bok som forklarer alt dette i tillegg til en bok som har veldig mange flere oppskrifter enn Iskremfabrikken, kan jeg anbefale boka «Ice Creams, Sorbets and Gelati: The Definitve Guide» av Caroline og Robin Weir.

Dette er en helt fantastisk bok som jeg også har lest i året som gikk og det har faktisk blitt en av mine absolutt favorittkokebøker. Den er fantastisk bra skrevet og etter å ha lest den tror jeg ikke det er så mye emr du trenger å vite om is.

Konklusjon
Iskremfabrikken er en kjempefin bok som har gitt meg mye matglede i året som gikk. Den er godt skrevet, har gode oppskrifter og gjøre det lett å lage sin egen is. Det er ikke en bok for de mest avanserte og grensesprengende hobbykokkene, men de få det gjelder får altså dekket sine behov med boka til ekteparet Weir.

Kjøp boka her eller her og kos deg med deilig iskrem i sommer..

 

6 Comments

Legg inn en kommentar