Diverse

#481: The Secret – beurre noisette

beurre_noisette

Jeg er så heldig har jeg får lov til å eksperimentere kjøkkenet uten at familien ser rart på meg eller misliker det jeg gjør på noen måte. De siste månedene har jeg oppdaget gledene ved å bytte ut vanlig smør i forskjellige oppskrifter med brunet smør, eller beurre noisette (nøttesmør) som det kalles på fagspråket.

Produksjonen av smør har selvsagt ingenting med nøtter å gjøre, men når vannet i smøret har fordampet så begynner tørrstoffene i smøret å brunes og det er da det utvikles en nøtteaktig aroma.

Brunet smør brukes ofte alene i tradisjonell fansk matlaging som saus til både fisk og kjøtt, men det er også vanlig å bruke i bakverk som madeleine og financier.

Å lage beurre noisette er ikke vanskelig, men det kan kanskje være litt skummelt først gang hvis du ikke er oppmerksom på at det kommer til å koke og lage litt liv og støy. Vanlig smør inneholder ca. 15-20% vann og dette må fordampe før bruningen kan starte på ordentlig. Bruningen begynner på ordentlig når smøret slutter å koke, men da går tingene fort så det er viktig å følge med.

Som alltid når man jobber med varme og fett er det selvsagt viktig å følge godt med hele tiden. Det virker til tider som om jeg er det eneste matbloggeren i hele Norge som skriver om sikkerhet på kjøkkenet, men det er rett og slett fordi det er viktig og fordi det er her noen av de farligste situasjonene i et hjem kan oppstå. Hvis man ikke følger med og uhellet skulle være ute så slukker man fettbranner ved å kvele dem med et lokk fremfor å f. eks. prøve å slukke dem med vann, som kan få katastofale følger.

Så langt har jeg ikke vært borte i et eneste tilfelle hvor det ikke har vært kjempebra å bytte ut vanlig smør med brunet smør. Det smaker fantastisk gode i cookies, hamburgerbrød og pepperkaker. Den beste fløtebaserte isen jeg har smakt i hele mitt liv er Maaemos smøris, som du finner oppskrift på her. Jeg lagde en sjokoladeterte med brunet smør, karamell og peanøtter forleden som også smakte himmelsk.

Jeg håper du prøver dette og sier fra hva som er din favoritt med brunet smør…

9 Comments

Legg inn en kommentar