Diverse

#481: The Secret – beurre noisette

11. september 2013

beurre_noisette

Jeg er så heldig har jeg får lov til å eksperimentere kjøkkenet uten at familien ser rart på meg eller misliker det jeg gjør på noen måte. De siste månedene har jeg oppdaget gledene ved å bytte ut vanlig smør i forskjellige oppskrifter med brunet smør, eller beurre noisette (nøttesmør) som det kalles på fagspråket.

Produksjonen av smør har selvsagt ingenting med nøtter å gjøre, men når vannet i smøret har fordampet så begynner tørrstoffene i smøret å brunes og det er da det utvikles en nøtteaktig aroma.

Brunet smør brukes ofte alene i tradisjonell fansk matlaging som saus til både fisk og kjøtt, men det er også vanlig å bruke i bakverk som madeleine og financier.

Å lage beurre noisette er ikke vanskelig, men det kan kanskje være litt skummelt først gang hvis du ikke er oppmerksom på at det kommer til å koke og lage litt liv og støy. Vanlig smør inneholder ca. 15-20% vann og dette må fordampe før bruningen kan starte på ordentlig. Bruningen begynner på ordentlig når smøret slutter å koke, men da går tingene fort så det er viktig å følge med.

Som alltid når man jobber med varme og fett er det selvsagt viktig å følge godt med hele tiden. Det virker til tider som om jeg er det eneste matbloggeren i hele Norge som skriver om sikkerhet på kjøkkenet, men det er rett og slett fordi det er viktig og fordi det er her noen av de farligste situasjonene i et hjem kan oppstå. Hvis man ikke følger med og uhellet skulle være ute så slukker man fettbranner ved å kvele dem med et lokk fremfor å f. eks. prøve å slukke dem med vann, som kan få katastofale følger.

Så langt har jeg ikke vært borte i et eneste tilfelle hvor det ikke har vært kjempebra å bytte ut vanlig smør med brunet smør. Det smaker fantastisk gode i cookies, hamburgerbrød og pepperkaker. Den beste fløtebaserte isen jeg har smakt i hele mitt liv er Maaemos smøris, som du finner oppskrift på her. Jeg lagde en sjokoladeterte med brunet smør, karamell og peanøtter forleden som også smakte himmelsk.

Jeg håper du prøver dette og sier fra hva som er din favoritt med brunet smør…

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Per Søderlind
  11. september 2013 at 21:33

  Har du prøvd sauce kientzheim ?

 • Reply
  Per C
  12. september 2013 at 07:59

  Spørsmål! Bruker du standard Tine meierismør, eller går du for usaltet for mer kontroll? Eller er det rett på Røros/Kvitseid/etc.? Alle detaljer må jo telle når sausen består av én ingrediens :-)

 • Reply
  Eivind
  24. oktober 2013 at 21:31

  Siden det er relativt temperatursensitivt, har du prøvd å lage noisette i thermomix?

  • Reply
   Hobbykokken
   26. oktober 2013 at 08:35

   Nei, men det skal jeg gjøre nå ,-)

   • Reply
    Eivind
    26. oktober 2013 at 08:55

    Si fra hvordan det går, da!:-)

 • Reply
  Tilbehør som smaker sommer - Grillhagen.no
  17. desember 2015 at 12:34

  […] noisette, eller brunt smør, setter en helt fantastisk smak på potetsalaten. Les mer om denne deiligheten […]

 • Reply
  Pepperkaker | Hobbykokken.no
  25. november 2017 at 12:52

  […] Hvis du har lyst på en annerledes smaksopplevelse anbefaler jeg å prøve brunet smør istedenfor vanlig smør. Det gir en veldig dyp og smaksrik opplevelse som uten tvil kommer til å heve pepperkakene dine til et nytt nivå. Du kan lese mer om brunet smør, eller beurre noisette, som det heter på fagspråket, her.  […]

 • Reply
  #739: Cookies fra Chefsteps – Hobbykokken
  3. mai 2020 at 11:11

  […] Brunet smør. I motsetning til Chefsteps, så bruker jeg brunet smør (beurre noisette) når jeg lager cookies. Det gir en fyldigere og mer kompleks smak som vi setter veldig stor pris på her i huset. Jeg bruker normalsaltet smør når jeg bruner smør. Når du bruner smøret må du kjøle den ned igejn for at det skal sette seg og så sette det i romtemperatur for at det skal få riktig konsistens for å vispe inn med sukkeret. […]

 • Legg inn en kommentar