Bakst

#482: Snickersterte

snickersterte

Du har kanskje lest om min variant av Sverre Sætres Snickers-kake tidligere – nå kommer den også som terte. Det er noe med kombinasjonen sjokolade, karamell og salte peanøtter som rett og slett bare en uslåelig.

Snickerskaken er veldig god, men jeg synes den mangler litt kontrast i forhold til tekstur. Da er det nærliggende å tenke på tertedeig og vips så var snickers-terten oppfunnet.

Tertedeig
Vi begynner med tertedeigen. Denne inneholder en del smør og det kan gjøre den litt vanskelig å jobbe med til tider. Løsningen på dette er å jobbe fort og å bruke både kjøleskap og fryser aktivt. Mange oppskrifter sier at du skal oppbevare tertedeigen en time i kjøleskapet etter at du ha lagd den. Det går helt fint, men selv foretrekker jeg å lage deigen kvelden før og la den tilbringe natten i kjøleskapet.

Vanligvis pleier jeg å bruke en såkalt 3-2-1 deig, hvor man har 300 g hvetemel, 200 g smør og 100 g melis + 1 egg. Dette gir en veldig god tertedeig, men kan dere også prøve Heston Blumenthal sin oppskrift:

120 g melis
3 store eggeplommer
300 g hvetemel
150 usaltet smør
1/2 ts salt
Frøene fra 1/2 vaniljestang
skall av en halv sitron

1 eggeplomme + 1 ss vann for pensling

Puristene insisterer på at man skal gjøre dette for hånd, men akkurat i dette tilfellet velger jeg en litt raskere metode og bruker kjøkkenmaskinen min. For å ikke få en seig deig er det likevel viktig å ikke overarbeide deig i maskinen. Ha hvetemel, smør, salt, vaniljefrø, sitronskall og melis oppi bollen og kjør på høy hastighet til du har en jevn blanding – det tar som regel under 1 minutt. Så tilsetter du eggeplommene og kjører videre i kjøkkenmaskinen til du har en litt smulete deig og det tar ytterligere 30 sekunder. Ha over på kjøkkenbenken sammen med litt hvetemel og kna lett til du får en samlet deig. Pakk deigen inn i plastfilm og ha i kjøleskapet i minst en time, men altså gjerne over natten.

Varm opp ovnen til 180 grader.

Hovedgrunnen til at folk gruer seg litt til å jobbe med smørholdige tertedeiger er at de lett renner ned langs kantene. Dette unngår man lett med å ha tertedeigen litt i fryseren etter man har kledd formen med deig. Temperaturforskjellen øker med ca. 40 grader hvis man har den i fryseren og det er akkurat nok til at deigen begynner å bli litt sprø før den rekker å renne ned på sidene.

Heston anbefaler å brette deigen over kanten på formen, fryse den i 10 minutter for så å steke den i ovnen. Han har så i fyllet, steker terten i ovnen og skraper av den overskytende deigen men baksiden/ryggen av en kjøkkenkniv. Selv synes jeg dette er unødvendig og at det ikke gir så fine kanter. Jeg kler formen med tertedeig, setter den i frysen i 15 minutter og så bruker jeg en kjevle som jeg ruller over kanten av formen for å få vekk overskytende deig. Deretter går terteformen inn i fryseren igjen en times tid for så å bli stekt. Hestons metode går fortere – min går mer sakte, men blir litt penere.

Nå skal tertebunnen forstekes uten fyll i ca. 25 minutter i forvarmet ovn (uten varmluft) på 180 grader. Krøll sammen et bakepapir før du legger det oppi formen og fyll med mynter, keramiske kuler, tørkede erter e. l. Heston bruker mynter for bedre varmeleding, men selv er jeg mest fornøyd med noen keramiske kuler fra LeCreuset som jeg kjøpte i London for noen år siden.

Etter 25 minutter tar du ut bakepapirer med myntene/kulene, skrur av ovnen, pensler med eggeplommen og steker videre på restvarmen i ca. 5-7 minutter til deigen er lys gylden. Kjøl ned på kjøkkenbenken – nå er det på tide å ha i fyllet.

Fyllet
Vi begynner med å lage karamellen og det gjør du på følgende måte:

100 g sukker
1,25 dl fløte
100 g hvit sjokolade
10 g smør

Smelt sukker til karamell i en gryte på middels sterk varme til alt sukkeret er oppløst og du har en jevn karamell. Tilsett fløte gradvis og la det koke lett under lokk på middels sterk varme til karamellen er oppløst i fløte. Tilsett den hvite sjokoladen og smøret og rør rundt med en slikkepott til du har en jevn konsistens. Hell karamell oppi det ferdig stekte terteskjellet og ha på en raus mengde med hele, salte peanøtter.

Så lage vi sjokoladefyll på toppen, og da bruker jeg Sverre Sætres oppskrift på sjokoladeglasur:

200 g mørk sjokolade
150 + 50 ml kremfløte
50 g sukker
25 g glukose

  • Smelt sjokoladen over et vannbad eller i mikrobølgeovnen. 
  • Kok opp 150 ml fløte, 50 sukker og 25 glukose og hell over sjokoladen. Røren forsiktig inn med en slikkepott slik røren er glatt og jevn.
  • For å få en glinsende glasur rør du nå inn 50 kald kremfløte men en slikkepott for å unngå å få mange luftbobler inn i sjokoladen.

Hell glasuren over karamellen i terte og la den kjøle seg av kjøleskapet. Ta ut kaken av kjøleskapet ca. 1 time før servering.

Lykke til og god helg!!

5 Comments

Legg inn en kommentar